Vučić u Glazgovu sa svjetskim i regionalnim liderima

 - Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je danas na marginama globalnog samita o klimatskim promjenama u Glazgovu sa svjetskim i regionalnim liderima o brojnim pitanjima, a najviše pažnje posvećeno je energetskoj sigurnosti, koja će biti ključ budućnosti.

Srbija 01.11.2021 | 16:55
Vučić u Glazgovu sa svjetskim i regionalnim liderima

"Čitav svet se skupio na jednom mestu da bi se pokrenule važne teme, a sa predsednikom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen smo razgovarali o pitanju cena električne energije i obezbeđivanju energetske sigurnosti", rekao je Vučić.

On se na marginama samita sastao sa bivšim kancelarom Njamačke Angelom Merkel, predsjednikom Francuske Emanuelom Makronom, te premijerima Hrvatske i Španije Andrejom Plenkovićem i Pedrom Sančezom, kojeg je pozvao u Srbiju kako bi mu i na taj način zahvalio za principijelnu podršku Španije po pitanju Кosova i Metohije.

Vučić je naveo da je sa Plenkovićem pričao o mnogim temama, ali nije želio da prepričava sadržaj razgovora, osim što je otkrio da su ozbiljno razgovarali o pitanju nestalih.

Prema njegovim riječima, u fokusu su na skupu bile klimatske promjene, obnovljivi izvori energije i obezbjeđivanje novca za njih.

"Da bismo za 15 odsto uvećali udeo električne energije, moramo da uložimo skoro dve milijarde evra. To je ogroman novac. Možemo da ga damo za godinu dana, ali ako ni u šta drugo ne ulažemo, a imamo puteve, pruge, bezbroj obaveza, vojsku, bolnice i koronu", ukazao je Vučić.

On je istakao da moraju da se sagledaju realne mogućnosti za dugoročna rješenja, kao i da se vidi šta će biti sa nuklearnim elektranama u okruženju, o čemu Srbija želi da razgovara sa Mađarskom i Bugarskom.

"Hidroelektrane i vetroparkovi uvek su na meti napada, a sama solarna energija nije sigurna. Moraćemo da brinemo i o hrani jer će za pet do sedam godina to biti glavna tema u svetu. I voda će svakako biti tema u budućnosti", rekao je Vučić.

On je naveo da je sa sagovornicima u Glazgovu razgovarao i o jačanju inicijative "Otvoreni Balkan".

Prema Vučićevoj ocjeni, to je neophodno, jer je ostavka makedonskog premijera Zorana Zaeva povukla mnogo problema.

"Dosta toga zavisi od razvoja situacije u Severnoj Makedoniji jer se još ne zna da li će biti izbora ili ne i da li će ostati ista većina. To utiče i na odnos Albanije", ukazao je Vučić.

On će se tokom samita obratiti na skupu šefova država i vlada, a prisustvovaće i događaju povodom pokretanja inicijative o globalnom smanjenju metana čiji su organizatori predsjednik SAD Džozef Bajden i predsjednik Evropske komisije Ursula fon der Lajen. 

(Srna)

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Том Сојер.

01.11.2021 16:08

Види ти малог. Глазгов.

ODGOVORITE
Name

Re

01.11.2021 16:36

A Dodo u Laktašima posto zbog sankcija dalje od Hrvatske nemoze. Pravda za Dodu

Name

Ре ре

01.11.2021 17:56

Правда за Доду

Name

Ger

01.11.2021 16:29

A sto je i Komsic tamo vas nezanima,iako je to bitnije.ccccccc

ODGOVORITE