Самит у Риму: Путин позвао на признавање вакцина

Путин је позвао земље Г20 да убрзају узајамно признавање вакцина против ковида-19.

Свијет 30.10.2021 | 15:30
Самит у Риму: Путин позвао на признавање вакцина

Лидери двадесет најбогатијих земаља света окупили су се на првом самиту Г20 од почетка пандемије вируса корона, а италијански премијер Марио Драги пожелео је добродошлицу учесницима у римском Конгресном центру.

Руски председник Владимир Путин, који се преко видео-линка обратио учесницима самита Групе 20 у Риму, рекао је и да би Светска здравствена организација требало да буде бржа у доношењу одлука у вези са одобрењем вакцина, јавио је Ројтерс.

Позвао је земље Г20 да убрзају узајамно признавање вакцина против ковида-19.

Данашња уводна сесија посвећена је глобалном здравству и економији, а лидери најутицајнијих земаља света водиће разговоре о иранском нуклеарном програму на маргинама скупа, пренео је АП.

Главне теме овог самита су – дефинисање хитних мера за спречавање климатских промена, јачање борбе против коронавируса и превазилажење економске кризе изазване пандемијом.

Очекује се да лидери најразвијенијих земаља света усаглашено упуте позив да се што пре предузму кораци како би се одржао циљ ограничавања глобалног загревања на 1,5 степени Целзијуса.

Већина шефова држава и влада који се данас налазе у Риму отпутоваће у Глазгов на самит посвећен климатским променама (ЦОП26) чим се оконча самит Г20, пренео је раније Ројтерс.

Председник Кине Си Ђинпинг не присуствују физички састанку, али ће се, према најави, обратити преко видео-линка. 

Уочи самита, генерални секретар УН Антонио Гутерес упозорио је да састанак у Глазгову ризикује неуспех због још увек млаких потеза великих загађивача и упутио позив лидерима Г20 да превазиђу „опасан ниво неповерења" међу собом и са земљама у развоју.

Рим је, иначе, како извештавају италијански медији, због безбедности учесника самита постао "затворени град", што је игра речи и асоцијација на чувени фим Роберта Роселинија из 1945. године, "Рим – отворени град".

Део града, Еур, где се самит одржава, из безбедносних разлога проглашен је зоном максималне безбедности у полупречнику од 10 километара, а приступ том делу је дозвољен само учесницима скупа и становницима тог дела града уз посебне дозволе.

Безбедност учесника самита осигурава скоро 6.000 полицајаца, као и војска чији је главни задатак у време самита анти-дрон контрола.

(Тањуг)

Коментари / 0

Оставите коментар