Бајден путује у Европу, састаје се са Ердоганом

Амерички предсједник Џо Бајден отпутовао је у четвртак навече према Европи гдје ће учествовати на два самита, у Риму и Гласгоwу, жели се састати са турским предсједником и консултоаати се са савезницима о обнови преговора с Ираном, најавила је Бијела кућа.

Свијет 29.10.2021 | 07:32
Бајден путује у Европу, састаје се са Ердоганом

Предвиђен је састанак предсједника Бајдена с турским предсједником (Реџепом Тајипом Ердоганом) у Гласгоwу", гдје ће се сљедеће седмице одржати велики самит о клими, "што није потврђено али у овом тренутку се предвиђа", рекао је савјетник за националну сигурност Бијеле куће.

Односи између двојице предсједника су напети, посебно након што је Анкара купила руски обрамбени систем иако је чланица НАТО-а.

Бајден ће учествовати на два велика међународна састанка крајем седмице, самиту 20 најразвијенијих земља (Г20) који почиње у суботу у Риму, а затим на конференцији Уједињених народа о климатским промјенама од недјеље у Гласгоwу.

- Амерички предсједник ће у суботу са савезницима имати прилику разговарати о наставку преговора о иранском нуклеарном програму, рекао је Јаке Сулливан.

Иран је у сриједу изјавио да је спреман наставити преговоре у новембру како би спасио свој нуклеарни програм након пет мјесеци застоја, што је изазвало опрезну реакцију Запада који су све нестрпљивији.

У недјељу у Риму амерички предсједник намјерава, уз службени програм Г20, организовати састанак о поремећеном ланцу стадбијевања на свјетском нивоу. 

(Агенције   Фото:АА)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

НР

29.10.2021 06:53

Похлепа за новцем је свијет довела до зависности искључиво од Кине. Сада не знају шта ће.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БЛ

29.10.2021 07:57

Ето бас незнају стаце поскапасе од глади,ма иди бре.

Name

Xxx

29.10.2021 07:58

Ма могу они прицат ста хоце Кина и Русија це њима свима заврнути уси јос само мало Достаје висе било и Америцког силења и паметовања и њиховоје просло вријеме..Кањец.

ОДГОВОРИТЕ