Bajden putuje u Evropu, sastaje se sa Erdoganom

Američki predsjednik Džo Bajden otputovao je u četvrtak naveče prema Evropi gdje će učestvovati na dva samita, u Rimu i Glasgowu, želi se sastati sa turskim predsjednikom i konsultoaati se sa saveznicima o obnovi pregovora s Iranom, najavila je Bijela kuća.

Svijet 29.10.2021 | 07:32
Bajden putuje u Evropu, sastaje se sa Erdoganom

Predviđen je sastanak predsjednika Bajdena s turskim predsjednikom (Redžepom Tajipom Erdoganom) u Glasgowu", gdje će se sljedeće sedmice održati veliki samit o klimi, "što nije potvrđeno ali u ovom trenutku se predviđa", rekao je savjetnik za nacionalnu sigurnost Bijele kuće.

Odnosi između dvojice predsjednika su napeti, posebno nakon što je Ankara kupila ruski obrambeni sistem iako je članica NATO-a.

Bajden će učestvovati na dva velika međunarodna sastanka krajem sedmice, samitu 20 najrazvijenijih zemlja (G20) koji počinje u subotu u Rimu, a zatim na konferenciji Ujedinjenih naroda o klimatskim promjenama od nedjelje u Glasgowu.

- Američki predsjednik će u subotu sa saveznicima imati priliku razgovarati o nastavku pregovora o iranskom nuklearnom programu, rekao je Jake Sullivan.

Iran je u srijedu izjavio da je spreman nastaviti pregovore u novembru kako bi spasio svoj nuklearni program nakon pet mjeseci zastoja, što je izazvalo opreznu reakciju Zapada koji su sve nestrpljiviji.

U nedjelju u Rimu američki predsjednik namjerava, uz službeni program G20, organizovati sastanak o poremećenom lancu stadbijevanja na svjetskom nivou. 

(Agencije   Foto:AA)

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

NR

29.10.2021 06:53

Pohlepa za novcem je svijet dovela do zavisnosti isključivo od Kine. Sada ne znaju šta će.

ODGOVORITE
Name

BL

29.10.2021 07:57

Eto bas neznaju stace poskapase od gladi,ma idi bre.

Name

Xxx

29.10.2021 07:58

Ma mogu oni pricat sta hoce Kina i Rusija ce njima svima zavrnuti usi jos samo malo Dostaje vise bilo i Americkog silenja i pametovanja i njihovoje proslo vrijeme..Kanjec.

ODGOVORITE