"Глобално": Велика Србија никада није била на столу

Кључни проблем бивше Југославије јесу неједнака очекивања са којима су народи ушли у ту државу, а због искуства из некадашњих времена, српски народ би требало да разјасни дешавања из деведесетих година, истакли су учесници емисије “Глобално” БН ТВ.

Република Српска 27.10.2021 | 21:34
"Глобално": Велика Србија никада није била на столу

Недовољно разјашњени злочини из протеклог рата Србе су поново довели у ситуацију да се морају бавити и доказивати истину о прикривеним злочинама, сматра писац Милан Богојевић.

“Код нас се дешава то да актуелна ситуација увек искриви истину да се ја плашим да као код Првог свјетског рата када је дошло због те Југославије спуштање лопте, прикривање неких злочина, који су се онда у Другом свјетском рату отворили као пандорина кутија, јер одакле одједном између браће толико зло да се појави. Затим, након Другог свјетског рата и страшних злочина у НДХ имате поново то братство и поново Југославију, а онда нам дођу деведесете и онда поново имате ратове, а на овим просторима то нису обични ратови.  Овдје ратује кум против кума, брат против брата. У овом тренутку имамо неколико таквих тема, од Вуковора па до 1999. године и Космета, које нису разјашњење и тиме треба да се
бавимо”, каже Богојевић.

А због чега се по мишљењу историчара распала бивша Југославија?

“Оно што је био кључни проблем са Југославијом јесу неједнака очекивања са којима су народи ушли у ту државу и касније ће тај јаз да се пробуди између њих што због вјере што због језика”, каже историчар
Стојић.

И поред разлика, ипак једина шанса српског народа почетком прошлог вијека био је јужнословенски концепт, сматра историчар Петар Ђурђев. Он то поткрепљује чињеницама о поремећајима у односу великих сила.

“Нестало је царске Русије, једина шанса за комплетно ослобођење и уједињење српског народа, а да се нађемо под управом једне државне власти јесте кроз јужнословенски концепт тако да другог избора 1918. године није било.  Велика Србија никада није била на столу, једина шанса је била Југославија. Како су то други народи схватили најбоље су показали 1941. и 1991. година”, каже Ђурђев.

Србија је од балканских ратова до данас платила високу цијену у људским животима, али је у српском народу опстао косовски завјет о непобједивости и борби за слободу и правду, истакао је Ђурђев.

(БН)

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

Репликар

27.10.2021 20:30

Уз дужно постовање ово ваше излагање је само дјелимицно тачно. Велика Србија је била понуђена али наш краљ “Ујединитељ” је одбио.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

28.10.2021 05:18

Бављење таквим темама је цјеловјековно униставање народа. Гдје економија, будућност, здравство, сколство, не сирење национализма итд

Name

за ре

29.10.2021 04:27

Нисам сигуран синко да знас о цему писес.Изговарас неке реци тамо где немају ста да тразе.Пријатељски савет,бирај теме које ти одговарају.

Name

Баш

27.10.2021 21:58

Поеука са Косова о нашој не побједивости је пукло на Газиместану.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бане

27.10.2021 22:52

Свака цаст, имате увијек добре саговорнике и емисије су Вам врло гледане! Само наставите!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ер

28.10.2021 06:55

Лик нема појма

Name

Лука

27.10.2021 22:54

А на ртрс трабанти Радмановић и Ђаковиц!!! Страшно

ОДГОВОРИТЕ
Name

СВИЦЕ ЗОРА

27.10.2021 23:14

Ви и угасени сте бољи од резимске РТРС!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Не одлуцују о томе

28.10.2021 07:46

Срби као ни други народи на овом простору ни су одлуцивали икада.Све сто су други силом стварали силом су и растварали па у круг....

ОДГОВОРИТЕ