"Globalno": Velika Srbija nikada nije bila na stolu

Ključni problem bivše Jugoslavije jesu nejednaka očekivanja sa kojima su narodi ušli u tu državu, a zbog iskustva iz nekadašnjih vremena, srpski narod bi trebalo da razjasni dešavanja iz devedesetih godina, istakli su učesnici emisije “Globalno” BN TV.

Republika Srpska 27.10.2021 | 21:34
"Globalno": Velika Srbija nikada nije bila na stolu

Nedovoljno razjašnjeni zločini iz proteklog rata Srbe su ponovo doveli u situaciju da se moraju baviti i dokazivati istinu o prikrivenim zločinama, smatra pisac Milan Bogojević.

“Kod nas se dešava to da aktuelna situacija uvek iskrivi istinu da se ja plašim da kao kod Prvog svjetskog rata kada je došlo zbog te Jugoslavije spuštanje lopte, prikrivanje nekih zločina, koji su se onda u Drugom svjetskom ratu otvorili kao pandorina kutija, jer odakle odjednom između braće toliko zlo da se pojavi. Zatim, nakon Drugog svjetskog rata i strašnih zločina u NDH imate ponovo to bratstvo i ponovo Jugoslaviju, a onda nam dođu devedesete i onda ponovo imate ratove, a na ovim prostorima to nisu obični ratovi.  Ovdje ratuje kum protiv kuma, brat protiv brata. U ovom trenutku imamo nekoliko takvih tema, od Vukovora pa do 1999. godine i Kosmeta, koje nisu razjašnjenje i time treba da se
bavimo”, kaže Bogojević.

A zbog čega se po mišljenju istoričara raspala bivša Jugoslavija?

“Ono što je bio ključni problem sa Jugoslavijom jesu nejednaka očekivanja sa kojima su narodi ušli u tu državu i kasnije će taj jaz da se probudi između njih što zbog vjere što zbog jezika”, kaže istoričar
Stojić.

I pored razlika, ipak jedina šansa srpskog naroda početkom prošlog vijeka bio je južnoslovenski koncept, smatra istoričar Petar Đurđev. On to potkrepljuje činjenicama o poremećajima u odnosu velikih sila.

“Nestalo je carske Rusije, jedina šansa za kompletno oslobođenje i ujedinjenje srpskog naroda, a da se nađemo pod upravom jedne državne vlasti jeste kroz južnoslovenski koncept tako da drugog izbora 1918. godine nije bilo.  Velika Srbija nikada nije bila na stolu, jedina šansa je bila Jugoslavija. Kako su to drugi narodi shvatili najbolje su pokazali 1941. i 1991. godina”, kaže Đurđev.

Srbija je od balkanskih ratova do danas platila visoku cijenu u ljudskim životima, ali je u srpskom narodu opstao kosovski zavjet o nepobjedivosti i borbi za slobodu i pravdu, istakao je Đurđev.

(BN)

Komentari / 9

Ostavite komentar
Name

Replikar

27.10.2021 20:30

Uz dužno postovanje ovo vaše izlaganje je samo djelimicno tačno. Velika Srbija je bila ponuđena ali naš kralj “Ujedinitelj” je odbio.

ODGOVORITE
Name

Re

28.10.2021 05:18

Bavljenje takvim temama je cjelovjekovno unistavanje naroda. Gdje ekonomija, budućnost, zdravstvo, skolstvo, ne sirenje nacionalizma itd

Name

za re

29.10.2021 04:27

Nisam siguran sinko da znas o cemu pises.Izgovaras neke reci tamo gde nemaju sta da traze.Prijateljski savet,biraj teme koje ti odgovaraju.

Name

Baš

27.10.2021 21:58

Poeuka sa Kosova o našoj ne pobjedivosti je puklo na Gazimestanu.

ODGOVORITE
Name

Bane

27.10.2021 22:52

Svaka cast, imate uvijek dobre sagovornike i emisije su Vam vrlo gledane! Samo nastavite!

ODGOVORITE
Name

Er

28.10.2021 06:55

Lik nema pojma

Name

Luka

27.10.2021 22:54

A na rtrs trabanti Radmanović i Đakovic!!! Strašno

ODGOVORITE
Name

SVICE ZORA

27.10.2021 23:14

Vi i ugaseni ste bolji od rezimske RTRS!

ODGOVORITE
Name

Ne odlucuju o tome

28.10.2021 07:46

Srbi kao ni drugi narodi na ovom prostoru ni su odlucivali ikada.Sve sto su drugi silom stvarali silom su i rastvarali pa u krug....

ODGOVORITE