Увезен алкохол у БиХ вриједан 137 милиона КМ

Да је ракија произведена у погонима у БиХ и те како цијењена међу иностраним потрошачима показује и податак да је за девет мјесеци ове године вриједност извоза тог алкохолног пића премашила девет милиона марака.

Република Српска 25.10.2021 | 13:44
Увезен алкохол у БиХ вриједан 137 милиона КМ

У Управи за индиректно опорезивање (УИО) БиХ казали су да је за девет мјесеци извезено алкохолно пиће вриједно скоро 18 милиона марака, док је увезено више од 137 милиона марака.

“Највећу извозну вриједност имали су ракија, ликери и слична алкохолна пића, којих је извезено више од 9,3 милиона КМ. Пива и вина из БиХ је извезено у вриједности нешто већој од 8,5 милиона, од чега се око 4,5 милиона односи на вино од свјежег грожђа”, појаснили су у УИО за “Глас”.

То су и топ три алкохолна пића која у БиХ стижу из страних дестилерија, винарија и пивара.

“Од јануара до октобра ове године највише је увезено пива и то у вриједности око 89,8 милиона марака, затим слиједи ракија и остала алкохолна пића вриједна око 22 милиона марака, а најмање је увезено вина и то у вриједности од око 19,8 милиона мараца”, рекли су у УИО.

Ракије и ликери на наше тржиште најчешће стижу из Србије, Енглеске, Њемачке и Србије, док се ова пића справљена у БиХ највише пласирају у Словачкој, Србији, Хрватској и Аустрији.

У компанији “Приједорчанка” из Приједора казали су да је ракија заштитни бренд овог региона, због чега грађани дају предност домаћој производњи.

“Чињеница коју не треба занемарити је да смо ми традиционално произвођачи ракија, заједно са Србијом те да на нашем тржишту има велики број домаћих произвођача ракије, као и велики број домаћинстава која сами производе ракију”, казала је Богдана Билбија из “Приједорчанке”.

Она је додала да се нада да ће, што се тиче ракије, али и других домаћих производа, предност и већински удио на тржишту чинити баш домаћи производи, а да се увози оно што немамо.

Билбија је нагласила да су домаћи брендови ракија све више цијењени у иностранству.

“Све је веће интересовање преко границе за наш бренд “газдина ракија”, што значи да су купци препознали квалитет који нудимо”, рекла је Билбија додајући да свако пиће има своју клијентелу те да је извјесно да ће ракија бити све више конзумирана, попут вискија, у годинама које долазе, јер глобализација и нашим производима отвара врата свијета.

И у бањалучком “МБ Импексу” сматрају да је квалитет домаће ракије неспоран, чему свједочи и податак да спремају извоз овог жестоког пића и преко океана.

“Да наши производи нису квалитетни, ни ми ни колеге не бисмо опстали”, казали су “МБ Импексу” додајући да странци све више препознају квалитет њихових производа, што потврђује и чињеница да њихове производе, као што су ракија “дивна” и ликер “баба вишња”, увелико спремају за извоз у Америку.

Према подацима УИО у овој години из БиХ није извезен ниједан литар вермута и осталих ароматизованих вина.

“За разлику од извоза, овог алкохолног пића је у БиХ увезено у вриједности нешто већој од 101.000 КМ”, наводе у УИО.

(Глас Српске  Фото: Пиxабаy)

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Резон

25.10.2021 11:52

Цак и домаца сљива "пукла" у својој домовини..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

25.10.2021 16:48

Ракије и ликери на наше тржиште најчешће стижу из Србије, Енглеске, Њемачке и Србије,....

Name

Ђед

25.10.2021 13:32

Ја не знам ко то попи толика пића! Знамо да муслимани не пију па федерација отпада сем оно мало Срба и Хрвата! Остаје значи РС, али тамо народ нема паре, а они на власти увозе и пију за џабе! Дакле простом логиком смо дошли до дистрикта Брчко. Очигледно је да је дистрикт потрошио већину од 187 милиона КМ!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Добар си Дједе

25.10.2021 20:11

Само,мислис ли да дистрикт нема своје Муслимане,политицаре,Србе и Хрвате? Е стварно,ко ли је попио толики отров,поред краљице ракије? Какав смо то бре народ,издадосмо све,ама бас све па и ракију.

Name

мрга

25.10.2021 14:14

Једва чекам да алкохол и цигарете поскупе бар 200%. Ко има, он ће пити и пушити , ко нема, сједиће кући ко што и треба.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Воxпопули

25.10.2021 16:21

Зато ми домаћини треба да се организујемо и да домацу ракију брендирамо,фино запакујемо и продајемо,наравно све уз помоћ министарстава и влада.

ОДГОВОРИТЕ