Золак: Шеранић хоће да легализује технички кисеоник?!

Директор Агенције за лијекове БиХ Александар Золак обавјестио је данас медије како је министра здравства Републике Српске Алена Шеранића уредно обавијестио да проблем са допремањем медицинског кисеоника у болнице у Републици Српској не постоји, те да су двије фирме исказале спремност да достављају ову врсту кисеоника.

Република Српска 12.10.2021 | 17:08
Золак: Шеранић хоће да легализује технички кисеоник?!

Ради се о компанијама Мессер, која производи медицински кисеоник у БиХ и има дозволу за унутрашњи промет, те УТП Уљаник из Хрватске, која има дозволу за пуштање у промет медицинског гаса. Према Золаковим наводима, увоз и дистрибуција би се могле провести преко фирме Крајина гроуп која има дозволу за увоз медицинског кисеоника.

Због тога је, тврди Золак, сва прича о кризи и несташици медицинског кисеоника исфабрикована.

ПРИТИСЦИ НА АГЕНЦИЈУ

Такође, Золак тврди да се протеклих дана врше притисци на њега, као и на службенике Агенције за лијекове да се озакони кориштење индустријског кисеоника у лијчењу пацијената у Републици Српској.

- Ови напори, односно притисци се воде на више нивоа. Најбитнији је тај да се већ 17 дана намјерно не набавља медицински кисеоник у довољним количинама за лијечење пацијената. Такав је примјер тражење од Мессера дозволе за велепромет медицинским кисеоником у тендеру за болницу Градишка, знајући да је та врста дозволе непотребна, јер је Мессер производач и по другој основи може испоручивати лијек, што успјешно и ради годинама. Или прича директора УКЦРС да не може набавити медицински кисеоник, јер није раскинуо уговор са Техногасом, стварајући на тај начин осјећај кризе и панике међу грађанима, те купујући вријеме да се преко институција, или појединаца у тим институцијама врши притисак на Агенцију за остваривање сулуде идеје коју сам већ споменуо, изјавио је Золак.

Према његовим тврдњама, министар Шеранић је на прошлонедељној конференцији ентитетских министра здравља и представника Брчко дистрикта покушао да добије сагласност за употребу техничког гаса. Међутим, сви учесници су му поручили да не постоји законска могућност да се та замисао спроведе.

- Друга линија притисака иде преко Стручног вијећа, односно Управног одбора Агенције, чији су чланови јуче у вечерњим сатима добили захтјев за хитан састанак овим поводом. Сагласност присутних чланова на том састанку није дата. За све наведено посједујем конкретне доказе у виду приједлога записника са конференције министара здравља и представника Брчко дистрикта, те вибер преписку Стручног вијећа Агенције о поменутој иницијативи, истакао је Золак.

ПРЕПИСКА СА УЉАНИКОМ

У наставку поруке, Золак је доставио и своју поруку упућену Шеранићу о могућностима испоруке медицинског кисеоника, те преписку са директором УДТ Уљаник. Преписку је уиме Агенције са Уљаником водила Биљана Тубић помоћница директора за Сектор за лијекове, док је уиме Уљаника био директор те компаније Људевит Зецхнер.

- Поштована гђа. Ловрек Ромчевић и гђа. Тубић, везано за Ваш упит од 04.10.2021., гђа. мр. пх. Ива Бабин QП, је запримила и телефонски упит од г. Александра Золака из Агенције за лијекове и медицинска средства БиХ о расположивости извоза око цца 120 тона/недељно медицинског кисика за употребу у медицинским установама. По проведеним прикладним провјерама, овиме потврђујемо да наша фирма има расположиве тражене количине медицинског кисика за употребу у здравственим установама, и то без нарушавања редовне снабдјевености тржишта Републике Хрватске.

Наравно, дистрибуција на простору Босне и Херцеговине треба бити организована на адекватан начин као што је:
а) путем ТГТ, која је опремљена са прикладним дистрибуцијским средствима и школованим особљем за руковање плиновима, те који су годинама редовито и на вријеме снабдијевали  болнице, и како је нама познато, гарантовали квалитету кисика према захтјеву болница
или
б) путем другог дистрибутера, који мора бити способан пружити исте гаранције те уз нашу претходну провјеру, стоји у допису из Уљаника.   

У одговору на овај допис, из Агенције су послали упит:

- Директор наше Агенције ми је наложио да вас замолим за информацију, а узимајући у обзир све похвално што сте навели под тачком а)  за фирму ТГТ Техногас- колико сте медицинског кисеоника испоручили у Босну и Херцеговину путем исте у претходном периоду?, питала је Тубић.

Стигао је и одговор:

 - УТП није испоручио нити грама медицинског кисика ТГТ-у. Када се под тачком а) говори о доброј пракси дистрибуције, све податке можете итражити код фирме ТГТ, обавијестио је Зецхнер.

Из Агенције је одаслана још једна обавијест према Уљанику.

- Уједно, овим путем вас, у име директора Агенције, обавјештавам да су инспектори ове агенције извршили надзор над правним лицем ТГТ Техногас 27.09.2021. године и том приликом утрвдили сљедеће:

Правно лице ТГТ Техногас не посједује дозволу за производњу лијека Медицински кисеоник, нити дозволу за промет на велико истим.
Сходно наведеном проистиче да предметно правно лице не посједује сертификат о доброј произвођачкој пракси медицинског кисеоника, нити сертификат о доброј дистрибутивној пракси медицинског кисеоника, навела је Тубић.

РОК ЗА ШЕРАНИЋА

Сва ова преписка одиграла се данас, у периоду између 8.47 и 11.57. сати. Министар Шеранић је о њој обавијештен тачно у подне. У истој поруци, Золак подсјећа Шеранића да је осим Уљаника и Мессер спреман да испоручи потребан медицински кисеоник.

- Узимајући у обзир наведено, тј. да имате на двије стране обезбијеђене потребне количине, важећу дозволу за пуштање у промет медицинског кисика из УТП Уљаник, те Крајинагрупу као регистрованог велепрометника медицинским кисеоником која ту дозволу може искористити за увоз, и Мессер као произвођача са дозволом за унутрашњи промет, молим вас да до данас у 15 сати изађете са саопштењем за јавност и јасно кажете да кризе у снабдијевању медицинским кисеоником нема, барем што се објективних разлога и препрека тиче.

Уколико не учините то, сматраћу вас лично одговорним за панику и вјештачку кризу, коју неки од ваших директора болница шире задњих дана. У том случају, због вашег ћутања, ћу бити у обавези да јавност лично обавијестим, те на тај начин допринесем смиривању панике која већ влада у Републици Српској, написао је Зола, преноси портал Соурце.

(БН) 

Коментари / 12

Оставите коментар
Name

Јаффа

12.10.2021 15:32

Пирален, кисеоник, афлатоксин...само промјене папире и наставе да трују...

ОДГОВОРИТЕ
Name

12.10.2021 19:41

Сераница под хитно смјенити и тузити.

Name

ЗОЛАК ?

12.10.2021 15:34

ГДЕ СТЕ ВИ БИЛИ СВЕ ОВЕ ГОДИНЕ ? КАКВЕ ВЕЗЕ СВЕ ОВО ИМА СА ПОЛИТИКОМ ? МОЗДА ЈА И НИСАМ У ПРАВУ ПОЛИТИЦАРИ НА ОВИМ ПРОСТОРИМА ИМАЈУ * НАЈЕМИНЕНТНИЈЕ ОРДИНАЦИЈЕ ЗА ЛЕЦЕЊЕ ПОТЕНЦИЈАЛНИХ ГЛАСАЦА * ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Золак је радио

13.10.2021 07:36

И ради свој посао цасно и постено. А ти покусавај бранити злоцинце из Снсд, биједо

Name

Аналитичар

12.10.2021 15:44

Шта је са уградњом....колико су политичари добри...у томе је сав фазон....и птице на грани знају....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Митар

12.10.2021 15:57

Ма људи моји ста је са овим Шеранићем јели он нормалан струка каже једно а он запео ко јуне у медју како то да се не уважава мишљење струке па шта ће нам онда што их џабе плаћамо шта ће нам уопште онда знање.Чини се да никад паметније руководство нисмо имали а катастрофална ситуација

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боркy

12.10.2021 16:50

Друзе боли њега дупе за градјане/пацијенте,он сад спасава зову главу и себи и свима осталима и зато врси притисак да се техницки кисеоник одобри као лек сто граници са здравим разумом и онда да казе па ето видите да је то исто.Кисеоник се лако мозе набавити ако се зели ал овде се не зели вец се прави вјестацка криза. Срамота за Сераница и све остале који су одговорни за овај злоцин над властитим народом и ово се сад вец мозе назвати ЗЛОЦИН ПРОТИВ ЦОВЈЕЦНОСТИ и медјународна заједница би морала застити народ јер од судова и тузиластав оцигледно нема ниста!

Name

Лопови

12.10.2021 16:09

Ухапсите министра Сераница!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Борац.

12.10.2021 16:16

Људи Моји па погледајте само просјек умрли у Федераци и Р. Србској Федерација има дупло више Становника од Србске а дупло више се умире у Србској до чега је то а нико неодговара ма доживотни затвор за Шарјањћа и Компанију.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Воxпопули

12.10.2021 16:25

Профит изнад живота грађана, продавање муда под бубреге,шта ради полиција и инспекција,мене кажњавају за ручну кочницу и што је мало труо блатобран.Ко се ту колико обогатио,гдје су оставке и одоговор ност,све купљене дипломе а сколовани кадар напушта земљу као непотребан,све ВД директори без искуства,купе диплому и промјене странку.

ОДГОВОРИТЕ
Name

55

12.10.2021 17:26

Ево ,вец 15 дана се објасњава од струцних лица ,да је техницки кисеоник стетан по здравље .Ово је висе сулудо ста се ради ,нико не одговара за кризу у Р.Српској !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нека

12.10.2021 21:06

Им дјеца и родитељи, а могу и жене удишу индустријски кисеоник.

ОДГОВОРИТЕ