ПДП неће подржати одлуке које доводе до угрожавања Републике Српске

ПДП неће подржати ниједну политичку иницијативу или приједлог, који за Републику Српску представљају пут у неизвјесност и могу да угрозе њен мир и стабилност, те које грађане Републике Српске воде у изолацију и у отворени конфликт, ово је саопштено након сједнице Предсједништва те странке.

Република Српска 12.10.2021 | 16:43
ПДП неће подржати одлуке које доводе до угрожавања Републике Српске

Даље се наводи да Предсједништво ПДП-а сматра да приједлози Милорада Додика и СНСД-а, који најављују радикалне мјере, немају ничију подршку и очигледно је да за циљ имају стварање сукоба и политичког хаоса у Републици Српској и БиХ.

"Предсједништво ПДП сматра да је одлука Уставног суда БиХ, према којој поједине одредбе  Закона Републике Српске о шумама нису у складу са Уставом БиХ, непотребна и лоша, те да ће Република Српска и даље наставити да, преко својих институција и јавних предузећа, управља овим важним ресурсом. Што се тиче скупштинске расправе о овој теми, Предсједништво ПДП сматра да је неопходно да се прије најављене посебне сједнице НСРС о овој одлуци Уставног суда БиХ проведе расправа о имплементацији досадашњих закључака на посебним сједницама, поготово оних који се односе на сједнице о одлуци Уставног суда БиХ о пољопривредном земљишту и о наметнутом тзв. Инцковом закону", каже се у саопштењу.

Такође се додаје да Народна скупштина Републике Српске мора бити институција чији се закључци проводе, а политички ставови и одлуке уважавају и имају тежину, институција са којом нико не смије да се игра и да је користи за дневно-политичке потребе.

"Предсједништво ПДП истиче да је у овом тренутку највећа опасност за Републику Српску, њену будућност и развој, екстремно висок ниво корупције у институцијама Републике Српске и велики број канала којим се огромни милионски износи годинама извлаче из буџета Републике Српске у приватне џепове. ПДП наглашава да највећи приоритет Републике Српске мора бити борба против корупције у свим дијеловима друштва и даје пуну подршку правосудним и полицијским органима Републике Српске да сва криминална дјела високе корупције истраже до краја и казне одговорне", каже се у усвојеним закључцима ПДП-а.

Предсједништво ПДП-а тражи јасне одговоре у афери „Кисеоник“, која је шокирала и узнемирила јавност, јер је према доступној документацији Република Српска годинама набављала лијек медицински кисеоник од неовлаштених фирми, које нису имале дозволу за промет лијекова, чиме су угрожени животи и здравље великог броја људи у свим дијеловима Републике Српске.

"Покушаји СНСД-а да кривицу за свој немар пребаце на друге, оне који су указали на постојање неправилности, посебно директора Агенције за лијекове и медицинска средства БиХ Александра Золака, јалов је покушај да скину одговорност са својих функционера, прије свега министра здравља у Влади Републике Српске и директора УКЦ Републике Српске", каже се у саопштењу.

Након што су Републичко јавно тужилаштво Републике Српске и МУП РС спровели неколико акција везано за истраге о јавним набавкама током пандемије короне, у оквиру којих су ухапшени директор Института за јавно здравље РС, директор болнице у Добоју и још неколико лица, очигледно је, према саопштењу, да су се за вријеме ванредног стања десиле бројне злоупотребе од стране власти у Републици Српској.

"Народ у Републици Српској тражи одговоре, јер је разочаран и незадовољан што су појединци остварили милионске незаконите профите док је на снази био полицијски сат и док су многи изгубили животе у борби са короном, а посебно је иритирајућа чињеница да су бројне послове добијали људи блиски врху СНСД-а, као што су породица савјетнице Милорада Додика, бивши СНСД-ови министри и други. Из ових разлога ПДП сматра да је неопходно хитно одржати посебну сједницу НСРС посвећену  јавним набавкама за вријеме трајања пандемије короне, на којој ће се НСРС упознати са свим јавним набавкама у том периоду, као и са свим расположивим информацијама правосудних и полицијских институција Републике Српске о истрагама „корона набавки“: маски, респиратора, ПЦР тестова, кисеоника и др" ,каже се у саопштењу.

Предсједништво ПДП-а сматра да је одговорност за тренутно стање у БиХ на коалицији СНСД, ХДЗ, СДА, која је у досадашњем дијелу мандата само производила кризе, дијелила фотеље, плијен, попут куповине зграде Управе за индиректно опорезивање.

Предсједништво ПДП је прихватило информацију са одржаног протеста опозиције у Бањалуци, 2.октобра 2021.године, који је био величанствен и достојанствен скуп, којим је потврђено опредјељење јавности да у Републици Српској што прије дође до промјене власти.

Предсједништво је задужило Колегијум ПДП-а да настави разговоре са другим опозиционим партијама и појединцима, као и планирање будућих догађаја, са циљем испуњења свих захтјева са протеста.

ПДП сматра да СНСД, након понижавајућег понашања њиховог бившег градоначелника Приједора, не смије поново добити шансу у овом граду и зато сматрају да је обавеза свих опозициних снага у Републици Српској да постигну политички договор о заједничком кандидату за градоначелника Приједора, те да убједљивом побједом на пријевременим изборима направимо први крупан корак ка великој побједи на опшим изборима 2022. године.

Предсједништво ПДП-а именовало је др Сашу Борјана за повјереника за Градски одбор  ПДП-а у Требињу, донијело одлуку о одржавању Сабора општинских организација у Теслићу, Мркоњић Граду, Шипову и Палама, те друге одлуке везано за организацију страначке структуре.

(БН)

Коментари / 34

Оставите коментар
Name

Масала

12.10.2021 14:57

Знамо шта нећете ,кажите већ једном шта хоћете !!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

РЕ

12.10.2021 17:09

Хоће власт без програма,да барем траже укидање приватних факултета.Већ је касно за нашу генерацију али због будућих је то најважније питање овог народа.Хиљаде људи ради на радним мјестима које не заслужује ни по чему.

Name

Боркy

12.10.2021 17:17

Дрзаву једнаку за све! Ниста висе ,ниста мање!

Name

Ре за Ре

12.10.2021 17:43

Државни факултети; Додик, Жељка, Радмановић, Шпирке, Вишко, Тегелтија .......Опет све пропало. Све је исто, у питању је морал.

Name

Ми

12.10.2021 17:53

Тацно тако

Name

незнам

12.10.2021 15:09

Како бар ви мозете да вјерујете у скупстину која ради по диктату додика колико вам треба времена да сварите да од те скупстине нема ниста осим застите криминала и тјкуна.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Недо

12.10.2021 15:16

Једино одлуке и дјеловање опозиције не угрозавају интересе Републике Српске. Са њима РС стоји цврста као град.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гокси

12.10.2021 15:24

Браво ПДП,браво Бране!

ОДГОВОРИТЕ
Name

#@#

13.10.2021 09:09

Водига куци некти траву пасе .

Name

Владо Хисете

12.10.2021 15:25

Тако је ПДП.Сад су СДС и ДНС на потезу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бањалучанин

12.10.2021 15:26

Увијек досљедни.Бореновићу само нема одустајања.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ех

12.10.2021 15:32

Ако ико има ПАМЕТАН У ОПОЗИЦИЈИ ДА КАЗЕ НИ СЛУЦАЈНО СА ВЛАДАЈУЦИМ У БИЛО КАКАВ ДОГОВОР. Ускоро излази списак политицара којима се забрањује ПОЛИТИЦКО ДЈЕЛОВАЊЕ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лукавица

12.10.2021 15:34

Пдп издајници16

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милован

12.10.2021 15:35

Да ли треба допустити да нас понизавају и на крају нас унисте или макар покусати изборити се питање је сад? Разумијем ја ставове опозиције али ако не будемо урадили ниста да се заститимо нестацемо са ових простора. Не могу разумјети само како су садасња позиција и опозиција могле дозволити да се све те надлезности пренесу на ниво БиХ. Сви су уцествовали у томе под притисцима и зарад властитих интереса. Знали су да це једном до овога доци и тад се требало противити понизавању. Бојим се да је сада касно, странци све раде прорацунато и са планом. Видјецемо, нека буде сто бити не мозе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

12.10.2021 17:33

Нестаћемо ми ако се овако будете борили. Не живи се од србовања, опаметите се. Хоћете да живите у тору, изоловани од свијета и од свега. Без економије нема ни државе. Шта ће мени Република Српска ако ми је у њој дијете гладно и жељно свега. Политичари су своју дјецу обезбиједили, њихова дјеца неће живјети у биједи, а нашој оваквим понашањем узимају хљеб из уста. Најбоље отићи и никад се не вратити на ове просторе. Прече је мени моје дијете од државних граница

Name

Нови

12.10.2021 20:57

Нису знали да си ти тако паметан,питали би тебе

Name

Драган Мд

12.10.2021 15:42

Сви ви сједите у топлом из дебела примања и млатите сламу 25 година. Ништа осим критика нисте понудили у својим такозваним програмима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сања

12.10.2021 15:42

Све што је радикалнији, све се више открива у немоћи да води некога некуда, ха...Ко је чист рјешава све договором и дијалогом, а не конфронтацијама са цијелом медј заједницом...и не тоталитаризмом већ стварањем плуралног друства...Има још паметних људи сем испрофанисаних властодржаца од по 30 год владавине...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Жарко

12.10.2021 15:42

Он стим јебе народ 20 година! Стјеран је у ћошак, не зна како друго него о оцепљењи и слично.... То говори колико је немоћан и јадан и стим жели ако иде он да иде и народ .... Ал ником више није до ратовања....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Љубица Петровиц

12.10.2021 15:44

Скретање пазње са стварних проблема па макар било погубно по народ и грађане Српске.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Марко

12.10.2021 15:44

Увјек прица исту прицу и мазе народу оци, умјесто да поправља економију он прица небулозе и проблем је сто вецина овцица вјерује овом балвану.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ОВЧИЦЕ

12.10.2021 18:21

Тачно је да он ради у циљу своје ЛИЧНЕ заштите имајући у виду шта је све урадио до сада. Тачно је да га и његове овчице слијепо прате, не водећи рачуна о народу. Није тачно да опозиција не предлаже и не нуди квалитетна рјешењ како већ неко горе наведе. Још увјек је проблем што та рјешења неприхватају његове овчице не осврћући се ни најмање за боље сутра.Али мислим и не само да мислим , него вјерујем да им се ближи крај .Нису они ни свјесни да им је велики број активиста спремио резервни положај и ускоро почиње искакање.

Name

ПДП Градишка

12.10.2021 16:22

Кад ће сабор у Градишци, исто важи и за СДС, немојте да ИЈ2 буде одлучујућа за побједу секте.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ненад Модрича

12.10.2021 16:36

Овај Бореновић се тотално погубио.Сав његов ,,Рад,, се свео на критике... Катастрофа чиста.Никакав циљ нема, ја га нисам чуо, ако неко зна да ме упозна, хвала!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ми

12.10.2021 17:59

Супер коментар

Name

Ненаде

12.10.2021 18:06

Па ево цовјек је поплавио прицајуци да им је план да се изборе са корупцијом. Не знам јеси ли сједио на усима, или ниси и стању да разумијес просте реценице? Какви смо ми идиоти, опозиција нам је врхунска!

Name

Рашко

12.10.2021 19:50

Миле ће по ко зна који пут навући опозицију ко дуреx ултра танки. И онда након употребе бацити.

Name

Ратко

12.10.2021 17:17

Свака цас,овај лудак који је све надлезности пренио на бх ниво сад се прави патриота,он ради по налогу Мерлин Олбрајт највисег Српског непријатеља,његов циљ је да унисти Републику Српску,и да својим послодавцима казе,изврсио сам задатак,Републике Српске нема,тако је и Месиц рекао за СФРЈ,овог лудака по сваку цијену треба спријецити,позната нам је његова храброст и јунаство па и постење.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миркан

12.10.2021 17:44

И ја бих исто поступио. Онај ко је нешто уступио,предао и продао нека и враћа. ПДП није тај. Нека се Додик сам ваља у блату које је направио.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лакташи

12.10.2021 17:58

Из Лакташа сам и гледао сам прес конференцију Додика , стидим се што сам ове године давао десетине гласова своје породице Снсд и Додику , не могу да вјерујем колико човјек може бити јадан и колико човјек може лагати , када је причао о фирмама које посједују његова породица , срам да га буде , сви знамо како ради , и ко му пере новац , Нискоградња Љубе Ћубића , Калдера Миће Чичића , Интеграл Слободан Станковић , Будо Станковић Итд све послове добијају и узимају новац из буџета они и носе новац Додику и то зна читаво Лијевче поље и он глуми невинашце , затим Спасоја Зељковиц Додиков зет , затим сестрић Вицо Зељковић, све су узурпирали и Додик изиђе и прича о поштењу , оволики безобразлук није виђен , нећеш више добити ни један глас од више породица из Лакташа

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бакир

12.10.2021 19:28

Те чека раширених руку.

Name

Најразумнији потез

12.10.2021 21:57

Конацно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Будалетина

12.10.2021 22:19

Да би спасао себе и свој покрадени капитал хоће народ РС да отјера у тоталну биједу и сиромаштво. Вјерујемо у Вас, спашавајте нас од вуцибатине зване Милорад Додик!

ОДГОВОРИТЕ
Name

АЛЕКСАНДАР ЛАЈИЋ - СРБАЦ

13.10.2021 02:25

..."јер је према доступној документацији Република Српска годинама набављала лијек медицински кисеоник од неовлаштених фирми, које нису имале дозволу за промет лијекова".... Па је ли кисеоник МЕДИЦИНСКИ, или није?! Знате ли Ви уопште шта хоћете?! Сада са овим сами демантујете себе (прије свега Станивуковића и Золака). Ово је више "луд" и "збуњен". "Нормалан" није нико.

ОДГОВОРИТЕ