Окончана криза: Либан више није у мраку

Либанци поново имају струју, после 24-часовног прекида снабдевања услед недостатка енергената, саопштило је Министарство енергетике.

Свијет 10.10.2021 | 18:20
Окончана криза: Либан више није у мраку

Двадесетчетворочасовно замрачење је окончано када је либанска централна банка дала зелено светло влади да за 100 милиона долара купи гориво потребно за покретање термоелектране, чије су резерве нафте пресахнуле дан раније.

Потпуни прекид струје у Либану траје од суботе у подне, а локални званичници су, првобитно, тврдили да би енергетска криза могла потрајати и неколико дана.

Помоћ Либанцима одмах је понудио Иран који је обећао додатне пошиљке горива, као и изградњу две нове термоелектране.

Амерички Стејт департмент је овај потез Техерана оценио као "маркетиншки" и навео да овакве акције неће дугорочно решити проблеме са којима се већ годинама суочава Либан.

Истовремено са енергетском, Либан погађа и финансијска криза због константног пада вредности локалне фунте.

Суштински, либанске институције распале су се после серије афера и стравичне експлозије у којој је, у августу прошле године, збрисана лука у Бејруту.

Нова либанска влада положила је заклетву 20. септембра, после више од годину дана политичке блокаде, што је нови премијер Наџиб Микати описао као "светло на крају тунела" – прилично иронично с обзиром да је церемонија полагања заклетве каснила неколико сати због нестанка струје у парламенту.

Кризу у коју је Либан запао након експлозије лучких складишта у Бејруту, а због неуспеха формирања ефикасне владе, Светска банка је описала као једну од најжешћих криза модерног доба.

РТС

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Деба

10.10.2021 17:05

Знаци ли то да це гориво сад појефтинити, а?

ОДГОВОРИТЕ