ПЦР тест увозили за 4,5 КМ, а народ плаћао 100 КМ?!

Набавна цена ПЦР-теста била је 0,44 долара, а Институт РС за јавно здравство набављао их је за 30 до 80 марака. Дистрибутери тврде да су тендери били намештени. УНДП је донирао више од половине тестова.

Република Српска 08.10.2021 | 13:07
ПЦР тест увозили за 4,5 КМ, а народ плаћао 100 КМ?!

Од почетка пандемије до данас, дакле у последњих 18 месеци, у Институт за јавно здравство Републике Српске, ушло је 348.000 ПЦР (Полyмерасе цхаин реацтион) тестова, што кроз куповину, што кроз донације. Највећи део ушао је кроз донације УНДП (Унитед Натионс Девелопмент Программе). Према подацима које су нам доставили, УНДП је у периоду од априла 2020. до августа ове године испоручио Институту 204.900 тестова које је набављао путем јавних набавки.

Међутим, према подацима Института, тај број је мањи, тако да у рачуници недостаје око 25.000 тестова УНДП.

„Институт за јавно здравство Републике Српске, од укупног броја ПЦР-тестова, обезбедио је око 27.000 тестова путем јавних набавки, око 179.000 путем УНДП, док је око 142.000 тестова донирано“, наводи се у одговору Института.

Дилови

Тестови су, како су нам рекли, набављани преко фирми „Ако Мед“, „Схимадзу“, „Спектролаб“, „Цеемед“, „Лаб Уница“, „Еркона“, „Биомедица“. Међутим, након што смо контактирали те фирме, јавиле су се само две, како би демантовале учешће у набавци. Тврде да су послове добијале фирме за које је посебном спецификацијом у тендеру то било омогућено, а што жалбом није могло бити оборено, због услова пандемије у том тренутку – то је правдано хитношћу и непредвиђеним ситуацијама.

Из једне од поменутих фирми, рекли су нам да су имали само једну испоруку за Институт на почетку пандемије и да касније нису могли да прођу на тендеру. Из друге су нам такође рекли да је тендерска документација тако састављена да је само одређеној фирми било омогућено да добије посао.

„Рецимо, наведу да је потребна одређена боја или да мора да садржи неку ознаку коју има само тај добављач, и тиме си условио само једну компанију да прође. Шта год си касније тражио као објашњење и то испунио, они кажу не ваља. Ником није у интересу нижа цена, него да кроз цену може да се извуче максимална провизија“, кажу из једне од фирми, која је неколико пута у протеклих годину дана безуспешно аплицирала на тендере.

Цена испред квалитета

У тендерској документацији за набавку ПЦР-тестова наводи се да ће се одабир најбољег понуђача бодовно израчунавати на начин да 80 одсто бодова представља цену, а 20 одсто квалитет. На почетку пандемије, у једном од јавних позива, тај однос цене и квалитета био је чак 95:5.

А цена је варирала од почетка пандемије до данас. Подаци који су нам достављени из појединих фирми које увозе тестове, показују да је цена једног пакета који садржи 50 тестова око 22 долара. То значи да је цена једног теста 0,44 долара.

„Међутим, морате имати у виду трошкове транспорта, царину, посебан режим складиштења и та цифра онда буде увећана и до десет одсто“, објашњавају добављачи.

Ексклузивно право на комерцијално ПЦР-тестирање у РС полагао је Институт за јавно здравље, који се посљедњих дана суочава с истрагама правосудних органа. Директор Бранислав Зељковић терети се са још неколико особа за намештање тендера у којима су одређене фирме добијале послове набавке медицинске опреме и на тај начин оштетиле буџет за готово 800.000 марака.

Цена комерцијалног ПЦР-тестирања на почетку пандемије била је 200 марака, а цена по којој је Институт набављао тестове тада је била око 30 марака. У ту цену, тврде у Институту, нису урачунати сет за екстракцију и вирусну транспортну подлогу, који су саставни део теста, али се набављају одвојено. У цену теста не улази ни потрошни лабораторијски материјал, заштитна опрема за особље, особље и амортизација апарата.

Иначе, према наводима Тужилаштва, у „Случају Институт“, медицинска одела коштала су 22 марке, а Институт их је плаћао по 50 марака.

Огромна зарада, огромна провизија

Цена ПЦР-тестирања у Републици Српској снижена је крајем прошле године на 140 марака, а данас је 100. У овом тренутку, цена тестова коју добављач испоручи износи 4,5 марке. То значи да су у ту цену урачунати и царина и транспорт и посебан режим складиштења.

Од маја прошле године до августа ове, Институт је од комерцијалног тестирања на вирус корона зарадио 7,9 милиона марака.

У Институту кажу да је УНДП донирао 179.000 тестова у протеклих 18 месеци. Из УНДП кажу да су они послали 204.900 тестова као донацију. УНДП је тестове набављао путем јавних набавки, али у складу с њиховим процедурама које су „базиране на отвореном и конкурентском процесу“. УНДП је ПЦР-тестове куповао од преко пет различитих добављача: „Биомедица“, „ЦЕЕМЕД“, „Цубицус/Геномика“, „Еркона“ и „Схимадзу“.

Ипак, у неким од тих фирми рекли су нам да су и ту послови намештани за одређене фирме, а да је процедура таква да нема жалбе. „Објави се спецификација коју само неке фирме могу да задовоље. Немамо право жалбе. Они кажу да имају дискреционо право да раде тако као што раде. Такође, УНДП има право на одређени део поврата новца и то вам је сва прича. Сви се уграђују у том ланцу“, каже један од власника фирми (идентитет познат редакцији), који се неколико пута јављао на јавни позив, али није прошао.

Стопа поврата трошкова, према правилима УНДП, за поделу трошкова и поверенички фонд трећих страна, износи осам одсто и повећана је за једна проценат 2014. године. Изузеци су ретки и морају да прођу посебна одобрења.

„Свака контрибуција или допринос који УНДП заприми и имплементира, предмет је поврата трошкова у складу с важећом политиком УНДП која је доступна на интернет-страницама УНДП“, кажу у тој међународној организацији.

Техничке спецификације

Техничке спецификације за набавку опреме припремају се са субјектом коме се испоручује опрема – у овом случају са Институтом за јавно здравство РС, али услове јавних набавки прописује УНДП.

Што се тиче цене тестова које је набављао УНДП, оне нису биле исте у свакој јавној набавци, већ су варирале. „Циене су се кретале од 39,5 марака у марту и априлу 2020. године, до 4,49 марака у мају 2021. У процесима јавних набавки цена је била важан, али не и једини и одлучујући фактор при евалуацији понуда. Пре закључивања уговора, понуђени тестови пролазили су кроз двоструку проверу квалитета и прихватљивости. У обзир за набавку долазили су само тестови који су, или били на листи одобрених тестова од стране Светске здравствене орзанизације (СЗО) или су прошли контролу квалитета надлежног тима УНДП“, наводе у УНДП.

Поређења ради, Институт је плаћао много већу цену теста на почетку пандемије, него што је то плаћао УНДП, а у игри су били исти добављачи. „Појединачне цене тестова варирале су од марта 2020. до данас. Износиле су од 77 марака на самом почетку пандемије, до садашњих 8,5 марака, без ПДВ“, рекли су нам у Институту.

Бројке

Институт за јавно здравље, према доступним подацима на Порталу јавних набавки, расписао је први јавни позив у јуну прошле године за набавку 1.500 тестова за 49.999 марака. У новембру је отвореним поступком тражено 20.000 комада ПЦР-тестова, за цену од 39.999 марака, али је тај тендер пропао због жалбе једног од понуђача. Поновљен је неколико дана касније, али тендерска документација није доступна.

Позив са истим износом расписан је у фебруару ове године, за који такође није доступна тендерска документација. Исти износ појављује се у позиву и 1. септембра ове године, за набавку 40.000 комада ПЦР-тестова, отвореним поступком, без доступности тендерске документације.

У јануару ове године расписан је позив за 3.000 комада ПЦР-тестова, а наведена цена је 49.999 марака. У истом месецу расписан је још један позив за набавку 2.000 комада ПЦР-тестова за цену од 33.504 марке, након жалбе једног од понуђача. Крајем фебруара, расписан јавни позив за набавку 15.000 тестова за 135.000 марака, без доступности тендерске документације.

Судећи по процесима који се сада отварају – од набавке кисеоника и медицинске опреме, па до респиратора – поставља се питање да ли је ишта у периоду пандемије рађено легално и које су размере малверзација у овим процесима. Да ли ће огромне цене ПЦР-тестирања које се правдају отвореним тржиштем и слободним формирањем цена без било какве контроле, бити још један окидач за нове судске процесе који се последњих седмица покрећу у РС због афера у вези с набавком опреме током пандемије?

(ДW)

Коментари / 103

Оставите коментар
Name

Борац

08.10.2021 11:22

Колико милиона је ту вицо зарадио?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боро

08.10.2021 11:46

Ниста се ту неради без Додика а и Скрбица

Name

Драган

08.10.2021 11:57

Дабогда ова јадна И цемерна Република Српска нестала са ове земаљске кугле. Ни суда ни закона ама непостоји бас ниста осим лоповлука И криминала.

Name

пр

08.10.2021 11:59

Ај да су узимали 20-30 % , скоро сви то нажалост раде али ови нису нормални.Чак 500-600 % скупље, па то је за Гиниса.

Name

додикБ

08.10.2021 12:18

Ајде бре република српска је најбогатија ста се секирате.Истина је додик и његових неколико тајкуна и родјака цине богатство републике српске.

Name

Пи-Па-По

08.10.2021 12:29

Ау Милокраде, не гине ти "собица" у Зеници!

Name

Ана

08.10.2021 12:45

Није сам, сигурно... Маринка, нико не помиње, видим! Скупа су

Name

ре

08.10.2021 12:57

Сада нека будалама који су им за то давали паре враћају паре. Срам их било.

Name

Ре Борац

08.10.2021 13:04

Мислиш Стевандић?!

Name

Рс

08.10.2021 13:11

Патриотски нема Ста

Name

лакy

08.10.2021 13:26

Драгане,нестао ти до сутра,заједно са свом фамилијом.То је боље,него 30.000 оних који су у рату страдали.

Name

РВО

08.10.2021 13:37

Живо ме интересује вјерују ли гласачи и слијепи пратиоци лика и дијела Рудоње од Бакинаца да је и ово лаж?

Name

Даниел

08.10.2021 14:11

Највазније је да нам је Додик обецао насу војску, сто знаци да цемо искоро поново ратовати за насег драгог водју Додика и његову фамилију.

Name

цицвара

08.10.2021 14:25

Машала профит ???

Name

Полити

08.10.2021 14:48

Ма то је опет политицко Сарајево и оних 40 тазбојника из Хотела у Тузли

Name

Ре Боро

08.10.2021 18:38

100% СИ У ПРАВУ

Name

ре пр

09.10.2021 14:49

Па по ДЗ су рађени тестови за џабе,тестове су плаћали путници.

Name

Ооо

08.10.2021 11:23

Ово је зло 21 вијека !! Хорор!! Злоцин!! Ста вец!! Па и трецина од овога ако је истина је за дозивотнее робијеее!!после рата настављено убијање народа!!!геноцид !! 20 и 21 вијека !!! Како назвати ово све!???? У рату утјерали у ровове после рата у торове!! Тороводје лазне националисте партијасе са својим кумовима родбином подобнима у затвире под хитно и одузимање прљавог капиталаа у фонд за опиравак дрзаве и народа ! Задњи воз! Народ у нестајањуу!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

08.10.2021 11:30

А где је сва помоц из Србије и други земаља?

Name

Ауууу

08.10.2021 11:40

Треба да се утврди дали је то истина... ако јесте Стевандиц и багра дозивотно а лицно ме ставите да их цувам у затвору... гратис радим за дрзаву

Name

цорона

08.10.2021 13:09

Колико ли је тек Њемачки фонд зарадио? Цијена комерцијалног теста била је 200 ЕУР. Ови наши су мале маце.

Name

Р.Е. цорона

08.10.2021 14:20

Ја у Њемачкој живим годинама и ми цијело вријеме имамо бесплатне ПЦР и Антиген тестове, осим први мјесец, два пандемије који се плаћао. Кога лажеш????

Name

Ре цорона

08.10.2021 20:13

Шути кад појма немаш све безплатно

Name

Запосленик на рубу отказа

08.10.2021 11:29

Власт треба мјењат редовно као доњи вес, јер се инаце усмрди..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Смрад се шири

08.10.2021 13:40

Ово је увјерљиво најбољи коментар икад!

Name

Гласноца

08.10.2021 11:33

Ствар која људе мозе растурити иако су оф некоковг формата. У потпуности нису ни били. Перестројка је ипак касније у поимању несто сто је равнање МТ, али ограницено на у цјелини истог. Сав се мозе посматрати као цестица.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јоре

08.10.2021 11:37

О багро проклетс

ОДГОВОРИТЕ
Name

прст

08.10.2021 12:58

Стевандићев кадар, Стевандићеве идеје за брзи кеш.

Name

Xx

08.10.2021 11:42

Гамад у затвор и вратити покрадени новац народу. То су нељуди какве не памте ови простори. Људи су дали зувоте за РС да би је ова секта пљацкала и униставала.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ДИЈАСПОРА

08.10.2021 11:42

А ТО СУ НАПЛАЦИВАЛИ ЉУДИМА КОЈИ РАДЕ ВАНИ И ДОДЈУ ДА ДОНЕСУ ПОМОЦ И ВИДЕ СВОЈЕ НАЈБЛИЗЕ . А У ЦИЈЕЛОЈ ЕВРОПИ ПСА-Р ТЕСТОВИ СУ БЕСПЛАТНИ !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Др. Караклајић

08.10.2021 11:43

Адреса: Ненад Стевандић. Човјек покуповао у задњих неколико година некретнине да би му и фудбалер МЕСИ позавидео

ОДГОВОРИТЕ
Name

пр

08.10.2021 12:06

Па тај др Стевандић је прешо све границе ! Кад купује приватни авион ??

Name

Маркан

08.10.2021 11:45

Ако је и ово тачно, ако је ово нова афера власти, под хитно оставке и на ванредне избори у Српској!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Риле

08.10.2021 12:31

Тако би требало бити али постоји то али.

Name

Ре

08.10.2021 11:54

Багра се богатила на муци народа, ма срам и стид да их је, само затвор затвореног типа

ОДГОВОРИТЕ
Name

#@#

08.10.2021 15:51

Јасам плацо у њемацкој 200 еура тест стасе буните нико недаје бадава .

Name

Ја

08.10.2021 18:26

Лазес. Ниси плацао у њемацкој ниста.

Name

Ре Д

08.10.2021 20:15

Јеси сигуран да си у Њемацкој?

Name

СТЕВАНДИЦ

08.10.2021 12:01

ТИ ПРЕВАРАНТ И ЛОПОВ БИО У РАТУ И ПОСЉЕ РАТА.. ЗНАМТЕ ИЗ КОЈЕГ СИ ТУРА ИСПАО У ДРВАРУ.. САМО 100 ГОД РОБИЈЕ И ДЈЕЦА ДА МУ ВРАЋАЈУ ЦЈЕЛИ ЗИВОТ НАРОДНЕ ПАРЕ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миланка

08.10.2021 12:06

Теско нама са њима, цовјек да се разболи када ово све сазна

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лопови

08.10.2021 12:07

Волонтерима на УКЦ су наплацивали тестове 200 км.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пепо

08.10.2021 12:09

Бог вас убио , докад каните бизнис спроводити? Не вјерујем вам од првог дана .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мики

08.10.2021 12:11

О мој Боже,па постоји ли нешто у овој земљи да нису покрали,срам вас било.Па где је та сипа,где је тужилаштво,где је полиција шта се овде више чека.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Алан Форд

08.10.2021 14:37

Додик це забрадити дјеловање сипе на територији РСа.

Name

Ха Ха

08.10.2021 12:11

Ово је лажно питање. Према томе и у том погледу та прича око тестоваје чиста лаж.

ОДГОВОРИТЕ
Name

!

08.10.2021 12:12

Сваком нормалном људском бићу које користи свој мозак и има моћ расуђивања је јасно да је овај несретни народ пљачкан чак и у доба пандемије и да су појединци на туђој муци и несрећи згрнули милионе. Страшније од тога је чињеница да се издајницима називају они који траже да се те људске протуве које се богате на људској несрећи казне и изврнути су константном вријеђању и омаловажавања од стране режимских медија и њихових сателита, а они који их штите слове за велике патриоте. Проблем је што су овдје у већини остали папци,увлакачи,продане душе које своју и будућност своје дјеце продају за 50 до 100 КМ, шаторску представу са све јагњећим и прасечим фондом уз музику и хитове великог вође и покоју пиву. Један дио људи добро зна о чему је ријеч али је уцјењен од стране секте због посла и своје егзистенције. На нашу велику жалост најмање је оних који јасно и гласно желе да кажу,или подрже оне који то кажу,о чему се заправо ради. Неки су радије отишли да своје знање и памет покажу градећи туђу земљу јер у својој нису могли од великих стручњака са купљеним дипломама и политичких комесара секте којима стручност,част и друге позитивне људске особине нису врлина,већ смртна опасност за њихов накарадни систем. На крају крајева велики вођа је наредио у Народној скупштини РС својим дизачима руку да изгласају да у доба пандемије није било никаквих грешака што су они наравно без размишљања прихватили. Да ли се ти људи након свега што смо чули и прочитали,након хапшења одређених особа заиста икада,макар пред огледалом,зацрвене и застиде због свега што раде сопственом народу? Хоће ли икада смоћи снаге да јавно кажу да све ово вријеђа људску интелигенцију и да велики вођа није безгрешан? Знам да је тешко јер се боје да не изгубе своје привилегије које немају ни политичари у много богатијим земљама али је људски признати грешку и рећи доста је и ми смо људи од крви и меса нисмо безгрешни и имамо своје достојанство и част.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боро

08.10.2021 13:16

Крали су нас када су нам требали помоци у томе је највеци безобразлук. У затвор морају и кривицно одговарати. Морају.

Name

Дај Бре

08.10.2021 12:14

Све те фирме имају по 2-3 радника, па ПДВ, ваља све то платити. Тако да на крају остане некаква цркавица за преживљавање, није им лако.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Xxx

08.10.2021 12:15

Нема ниједне ставке стосу куповали да нису са ње згртали огромне паре Па застосе онда питамо засто гину за фотеље и отимају за сваку власт. Све окорели милијонери. Цак и сеоски одборник брзосе богати а камоли ови високи функционери. Незнам стасе висе цека. Све апсана.

ОДГОВОРИТЕ
Name

дисидент

08.10.2021 12:16

Први корак, захтјев за поврат новца који су ми узели за три ова тест. !!! Невјероватно! БЕЗОБРАЗНО!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лука

08.10.2021 12:18

Ови су опасно хапали.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Страхиња

08.10.2021 12:22

Јадан народ су затворили као пандемија и кради и богати се до миле воље. Сви цуте Тужилаштво, МУП нико ништа незна. Марш багро проклета.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Микица

08.10.2021 12:23

Багра

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драго

08.10.2021 12:29

Ја мислим да је овдје највише кеширао Стевандић преко Зељковића који је кадар његове лоповске партије.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

08.10.2021 13:49

Ваљда исто мисли и сипа

Name

Приједор

08.10.2021 12:30

Маму вам је*ем лоповску. До сада сам радио 7 или 8 пута пцр тест јер сам терwнски радник и радим у Њемацкој. Дабогда вам се ово све вратило. Зарадјујете на тудјој муци. Заврсили у затвору сви и у паклу багро!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Митар

08.10.2021 13:00

Не требамо се ми бојати никаквог вањског непријатеља кад имамо овако квалитетног домаћег агресора и окупатора.Људи ова земља је окупирана народе треба је ослобадјати

Name

55

08.10.2021 12:30

Ста је сад Висковицу и М.Додице ,маца појела језик лоповцине .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Службеник

08.10.2021 12:33

бирају странке којима су уједно одговорни и првенствено су у служби политике. Скоро свака институција је повезана са одговарајућим лобијима а на врху пирамиде су министарства. Познајете ли неког сиромашног директора, министра, замјенике итд. Народ се нада промјенама којих неће бити. Већина људи који би да мјењају су у неком тренутку били на власти и ништа нису промјенили. Постојећи отимају немилице и неће стати. Непостоји упосленик на буџету који није имао везу и тако се запослио. Надати се да ће млади и образовани промјенити нешто. Нпр.Особа формата Јелене Тривић је уникатна и неупоредиваВукановића. са галамџијама типа Станивуковића и Вукановића. Пуно зује мало меда дају за разлику од Јелене. Али нажалост Јелена ће у својој намјери по доласку на власт "изгорити" захваљујући "старим" кадровима типа Бореновић, Шаровић... Били на власти ништа нису урадили али жељни фотеље. Нико се одавно не бави струком (Вукановић ни дана стажа а све зна) а уста пуна обећања које је немогуће остварити јер су институције и Министарства трули и препуни неспособних и полтронских упосленика. Много Јелена ће требати да се удахне чист ваздух. Што би рекао Валтет"Живи били па видјели". Народе чувај здравље и најближе и у се и у своје кљусе и не очекујте пуно да се неразочарате.

ОДГОВОРИТЕ
Name

хиландар

08.10.2021 12:35

ништа без куке и мотике

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ј

08.10.2021 13:37

Пријевремени избори,јос годину дана се не смије цекати, ово је агонија. Зивјела слобода

Name

Ре

08.10.2021 12:39

Гдје су битанге из СНСД-а то је и пљацка и превара....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Др.

08.10.2021 12:40

Неколико пута сам најављивао ста ли нас сваки дан оцекује од ове секте. Видјецете вец сутра нову аферу епских размјера. И сваки наредни дан. Здрав мозак не мозе појмити ста су радили.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Па???????

08.10.2021 12:43

Питајте раднике свједоци су колуцине пара казу брука пара лове до крова,а наси градјани давали 205 км за тест да иду у Словенију,Њемацку,Аустрију хљеба зарадити

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дрекавац!!

08.10.2021 12:57

Ко нас ј.бе кад смо неписмени, тако нам и треба...па Стевандић и ова банда нас "деру"деценијама, ами ћутимо...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Борис

08.10.2021 12:59

Поређења ради, Институт је плаћао много већу цену теста на почетку пандемије, него што је то плаћао УНДП, а у игри су били исти добављач ......... Па кад УНДП купује 100 милона тестова, Институт сто хиљада ... глупани једни

ОДГОВОРИТЕ
Name

миле

08.10.2021 13:00

Јбг,пуно сам увалио пара за ову нову вилу на Фрушкој Гори,па сам морао мало уштинут на тестовима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Брдар

08.10.2021 13:00

Шта Шариниц цека.Висковиц. Говна Корумпирана.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лана

08.10.2021 13:07

Све одговорне у затвор и да врате покрадено. Срам их било,проклетници богатили се на рачун народа у нај тежом периоду.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БОY

08.10.2021 13:08

За све што се секташки клан ухвати, на челу са Милокрадом упропасти, покраде или уништи. Е мој, добро наивни народе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драшко

08.10.2021 13:10

Ма нема ту шта судити! Само Јозо дај воде!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Проклетиње

08.10.2021 13:11

Овдје краде ко стигне, без имало стида. Сипа ће имати пуне руке посла идуће године.

ОДГОВОРИТЕ
Name

одио

08.10.2021 13:12

Брацо Срби, хандрење на сухо, без капи лубриканта.. ста реци

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цорка

08.10.2021 13:14

Главни су Скрбиц,Стевандиц па Додик Цорка

ОДГОВОРИТЕ
Name

Синиса

08.10.2021 13:18

Ја подижем кривичну пријаву против НН лица, јер сам до сад потрошио 1000КМ. Вратите ми паре!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

08.10.2021 14:25

Требају сви не само ви! Ионако не узи ницему само му назив оправдан ПРЦ!

Name

@Ре

08.10.2021 16:47

Погледајте колико смо људи изгубили због ковида, узмоте у обзир да нас нису тестирали, нису набавили вакцине на вријеме, нити набавили лијекове уопсте. Погледајте онда како су власти, у Данској рецимо, поступале током епидемије. Онда јос мало размислите да ли тестови слузе нецему или не. Умјесто да буду алат да се сто висе људи застити од болести, код нас је аве алат за богацење појединаца. Најгоре, најгоре од свега је сто су огроман број људи увјерили да су тестови непотребни, вакцине стетне а болест непостојеца - а све у сврху тога да могу неометано красти. Увјерили су вас да је све то за васе добро?

Name

Раде

08.10.2021 13:29

Из текста је нејасно шта је било са 25000 тестова УНДП који су испоручени Институту а нису приказ ни, ако је комад 100 марака то је два и по милиона конвертибилне валуте

ОДГОВОРИТЕ
Name

Q

08.10.2021 13:32

Е ја их нисам плацала!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ја

08.10.2021 13:33

У Добојској Болници је једна група СНСД лопужа,на челу са Ведраном Симићем Векером,још и додатно наплаћивала нашим људима из иностранства да буду тестирани преко реда јер су људи били у журби и нису жалили пара,хиљаде марака су стрпали у џеп. За лијекова им требало!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Даниел

08.10.2021 13:36

Ма није вазно. Додик нам је обецао да цемо добити насу војску а то знаци да цемо ускоро поново ратовати, а то је нама највазније. Ста це нама будуцност без рата и без Додика. Ста коста нек коста.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БАЊА ЛУКА

08.10.2021 13:39

ЗА ЗЕЉКОВИЧА 40 ГОДИНА РОБИЈЕ, А И ЗА ЊЕГОВЕ ПОЛИТИЧКЕ НАЛОГОДАВЦЕ....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Стевандиц

08.10.2021 13:41

Зељковић је зртвено јаре Стевадица. Све паре су код њега и да би скренуо пажњу са себе ,он је Станивуковицу дао документе за аферу Кисеонук.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Адс

08.10.2021 13:51

Ма браво! Тако се то ради!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пљачка...пљацка

08.10.2021 13:52

И народа и државе. ЈАДНИ СМО.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Искрено

08.10.2021 14:00

Битно је да власт подноси пријаве против оних који откривају крађу. Докле више?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Страхиња

08.10.2021 14:02

Каква је ово банда сунце ти жарко.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Риле

08.10.2021 14:18

Шта је сад Гица Стевандиц се ушутио.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гор

08.10.2021 14:24

Није био 100км,него 200км

ОДГОВОРИТЕ
Name

Прво 200

09.10.2021 08:29

Затим 140 па 100.

Name

МАКИ

08.10.2021 14:24

Срам да их је .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цунами

08.10.2021 14:24

Милорад Додик пустоши све попут Цунамија и Урагана званог Ел Нињо... Гдје он са својом породицом и кумовима прође, ни трава више не расте...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ста реци а не занијемити

08.10.2021 14:25

ПЦР тестови су требали бити буквално дзабе, да народ сто прије сазна И да се лијеци од ковида..Ово је геноцид над својим народом И ова власт треба да падне И прије избора..Нико ама бас нико висе неце гласати за ову власт сем пљацкаса И милетових играца..Ти исти су нама одредјивали полицицијски цас, затварали нас у торове, сирили панику и нису ниста предузели сем сто су се накрали.Никада висе народу не смије да се деси Додик!! Никада висе..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боро

08.10.2021 15:30

Измислит це Додо неку прицу да скрене тему и да поново залуди народ. Спреман је на све да сацува покрадено.

Name

Цињеница

08.10.2021 14:48

Знаци Дом здравља Приједор зарадјује 29,50КМ на једном тесту у који улози 8,5КМ...лијепо тако ми и треба кад сам им 15 година уплацивао,а нисам никад никакву услугу тразио, то је тај систем уредјене дрзаве са солидарним Фондовима у капиталистицком друству...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Борис

08.10.2021 14:49

Јос док стигне извјестај са границног прелаза НГрадиска,односно муп а Н Градиска о лазним тестовима на вирус корону и кад повезу имена издаваоца настаје хаос.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милош

08.10.2021 15:06

Ови су баш крали превише.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Раде

08.10.2021 15:46

Тако нам и треба кад 20 г. бирамо исте а они нас све бруталније пљачкају и понижавају! Глупи смо ми Срби у РС!

ОДГОВОРИТЕ
Name

...м

08.10.2021 19:11

Јадни поштени народ!

ОДГОВОРИТЕ
Name

БОБ

09.10.2021 06:38

Ето тај УНДП каже да није донир'о,

ОДГОВОРИТЕ
Name

са Вуканом до конацне побједе

09.10.2021 09:47

Зељковиц је зртвено јагње, будала која је, за одлицну плату, потписивала сто јој се казе. Породица Додик, са Главоњом на целу, је омастила брк. Као и увијек, уосталом. Да ли це доци дан да их видимо у затвору или це им народ пресудити као Румуни свом диктатору 1989.?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Реалист

09.10.2021 20:57

Курз за банални прекрсај дао оставку а Додик и његова мафија удрузено са странцима покрадосе милијарде од ионако сиромасног српског народа.Све сто су покрали треба одузет а њих казнити

ОДГОВОРИТЕ
Name

Апсурд

09.10.2021 23:23

Све је јасно колико.је.власти стало.до.народа градјана.и стања.у земљи нема.набавке.да.нису лапили.милион на муци и несреци народа.

ОДГОВОРИТЕ