PCR test uvozili za 4,5 KM, a narod plaćao 100 KM?!

Nabavna cena PCR-testa bila je 0,44 dolara, a Institut RS za javno zdravstvo nabavljao ih je za 30 do 80 maraka. Distributeri tvrde da su tenderi bili namešteni. UNDP je donirao više od polovine testova.

Republika Srpska 08.10.2021 | 13:07
PCR test uvozili za 4,5 KM, a narod plaćao 100 KM?!

Od početka pandemije do danas, dakle u poslednjih 18 meseci, u Institut za javno zdravstvo Republike Srpske, ušlo je 348.000 PCR (Polymerase chain reaction) testova, što kroz kupovinu, što kroz donacije. Najveći deo ušao je kroz donacije UNDP (United Nations Development Programme). Prema podacima koje su nam dostavili, UNDP je u periodu od aprila 2020. do avgusta ove godine isporučio Institutu 204.900 testova koje je nabavljao putem javnih nabavki.

Međutim, prema podacima Instituta, taj broj je manji, tako da u računici nedostaje oko 25.000 testova UNDP.

„Institut za javno zdravstvo Republike Srpske, od ukupnog broja PCR-testova, obezbedio je oko 27.000 testova putem javnih nabavki, oko 179.000 putem UNDP, dok je oko 142.000 testova donirano“, navodi se u odgovoru Instituta.

Dilovi

Testovi su, kako su nam rekli, nabavljani preko firmi „Ako Med“, „Shimadzu“, „Spektrolab“, „Ceemed“, „Lab Unica“, „Erkona“, „Biomedica“. Međutim, nakon što smo kontaktirali te firme, javile su se samo dve, kako bi demantovale učešće u nabavci. Tvrde da su poslove dobijale firme za koje je posebnom specifikacijom u tenderu to bilo omogućeno, a što žalbom nije moglo biti oboreno, zbog uslova pandemije u tom trenutku – to je pravdano hitnošću i nepredviđenim situacijama.

Iz jedne od pomenutih firmi, rekli su nam da su imali samo jednu isporuku za Institut na početku pandemije i da kasnije nisu mogli da prođu na tenderu. Iz druge su nam takođe rekli da je tenderska dokumentacija tako sastavljena da je samo određenoj firmi bilo omogućeno da dobije posao.

„Recimo, navedu da je potrebna određena boja ili da mora da sadrži neku oznaku koju ima samo taj dobavljač, i time si uslovio samo jednu kompaniju da prođe. Šta god si kasnije tražio kao objašnjenje i to ispunio, oni kažu ne valja. Nikom nije u interesu niža cena, nego da kroz cenu može da se izvuče maksimalna provizija“, kažu iz jedne od firmi, koja je nekoliko puta u proteklih godinu dana bezuspešno aplicirala na tendere.

Cena ispred kvaliteta

U tenderskoj dokumentaciji za nabavku PCR-testova navodi se da će se odabir najboljeg ponuđača bodovno izračunavati na način da 80 odsto bodova predstavlja cenu, a 20 odsto kvalitet. Na početku pandemije, u jednom od javnih poziva, taj odnos cene i kvaliteta bio je čak 95:5.

A cena je varirala od početka pandemije do danas. Podaci koji su nam dostavljeni iz pojedinih firmi koje uvoze testove, pokazuju da je cena jednog paketa koji sadrži 50 testova oko 22 dolara. To znači da je cena jednog testa 0,44 dolara.

„Međutim, morate imati u vidu troškove transporta, carinu, poseban režim skladištenja i ta cifra onda bude uvećana i do deset odsto“, objašnjavaju dobavljači.

Ekskluzivno pravo na komercijalno PCR-testiranje u RS polagao je Institut za javno zdravlje, koji se posljednjih dana suočava s istragama pravosudnih organa. Direktor Branislav Zeljković tereti se sa još nekoliko osoba za nameštanje tendera u kojima su određene firme dobijale poslove nabavke medicinske opreme i na taj način oštetile budžet za gotovo 800.000 maraka.

Cena komercijalnog PCR-testiranja na početku pandemije bila je 200 maraka, a cena po kojoj je Institut nabavljao testove tada je bila oko 30 maraka. U tu cenu, tvrde u Institutu, nisu uračunati set za ekstrakciju i virusnu transportnu podlogu, koji su sastavni deo testa, ali se nabavljaju odvojeno. U cenu testa ne ulazi ni potrošni laboratorijski materijal, zaštitna oprema za osoblje, osoblje i amortizacija aparata.

Inače, prema navodima Tužilaštva, u „Slučaju Institut“, medicinska odela koštala su 22 marke, a Institut ih je plaćao po 50 maraka.

Ogromna zarada, ogromna provizija

Cena PCR-testiranja u Republici Srpskoj snižena je krajem prošle godine na 140 maraka, a danas je 100. U ovom trenutku, cena testova koju dobavljač isporuči iznosi 4,5 marke. To znači da su u tu cenu uračunati i carina i transport i poseban režim skladištenja.

Od maja prošle godine do avgusta ove, Institut je od komercijalnog testiranja na virus korona zaradio 7,9 miliona maraka.

U Institutu kažu da je UNDP donirao 179.000 testova u proteklih 18 meseci. Iz UNDP kažu da su oni poslali 204.900 testova kao donaciju. UNDP je testove nabavljao putem javnih nabavki, ali u skladu s njihovim procedurama koje su „bazirane na otvorenom i konkurentskom procesu“. UNDP je PCR-testove kupovao od preko pet različitih dobavljača: „Biomedica“, „CEEMED“, „Cubicus/Genomika“, „Erkona“ i „Shimadzu“.

Ipak, u nekim od tih firmi rekli su nam da su i tu poslovi nameštani za određene firme, a da je procedura takva da nema žalbe. „Objavi se specifikacija koju samo neke firme mogu da zadovolje. Nemamo pravo žalbe. Oni kažu da imaju diskreciono pravo da rade tako kao što rade. Takođe, UNDP ima pravo na određeni deo povrata novca i to vam je sva priča. Svi se ugrađuju u tom lancu“, kaže jedan od vlasnika firmi (identitet poznat redakciji), koji se nekoliko puta javljao na javni poziv, ali nije prošao.

Stopa povrata troškova, prema pravilima UNDP, za podelu troškova i poverenički fond trećih strana, iznosi osam odsto i povećana je za jedna procenat 2014. godine. Izuzeci su retki i moraju da prođu posebna odobrenja.

„Svaka kontribucija ili doprinos koji UNDP zaprimi i implementira, predmet je povrata troškova u skladu s važećom politikom UNDP koja je dostupna na internet-stranicama UNDP“, kažu u toj međunarodnoj organizaciji.

Tehničke specifikacije

Tehničke specifikacije za nabavku opreme pripremaju se sa subjektom kome se isporučuje oprema – u ovom slučaju sa Institutom za javno zdravstvo RS, ali uslove javnih nabavki propisuje UNDP.

Što se tiče cene testova koje je nabavljao UNDP, one nisu bile iste u svakoj javnoj nabavci, već su varirale. „Ciene su se kretale od 39,5 maraka u martu i aprilu 2020. godine, do 4,49 maraka u maju 2021. U procesima javnih nabavki cena je bila važan, ali ne i jedini i odlučujući faktor pri evaluaciji ponuda. Pre zaključivanja ugovora, ponuđeni testovi prolazili su kroz dvostruku proveru kvaliteta i prihvatljivosti. U obzir za nabavku dolazili su samo testovi koji su, ili bili na listi odobrenih testova od strane Svetske zdravstvene orzanizacije (SZO) ili su prošli kontrolu kvaliteta nadležnog tima UNDP“, navode u UNDP.

Poređenja radi, Institut je plaćao mnogo veću cenu testa na početku pandemije, nego što je to plaćao UNDP, a u igri su bili isti dobavljači. „Pojedinačne cene testova varirale su od marta 2020. do danas. Iznosile su od 77 maraka na samom početku pandemije, do sadašnjih 8,5 maraka, bez PDV“, rekli su nam u Institutu.

Brojke

Institut za javno zdravlje, prema dostupnim podacima na Portalu javnih nabavki, raspisao je prvi javni poziv u junu prošle godine za nabavku 1.500 testova za 49.999 maraka. U novembru je otvorenim postupkom traženo 20.000 komada PCR-testova, za cenu od 39.999 maraka, ali je taj tender propao zbog žalbe jednog od ponuđača. Ponovljen je nekoliko dana kasnije, ali tenderska dokumentacija nije dostupna.

Poziv sa istim iznosom raspisan je u februaru ove godine, za koji takođe nije dostupna tenderska dokumentacija. Isti iznos pojavljuje se u pozivu i 1. septembra ove godine, za nabavku 40.000 komada PCR-testova, otvorenim postupkom, bez dostupnosti tenderske dokumentacije.

U januaru ove godine raspisan je poziv za 3.000 komada PCR-testova, a navedena cena je 49.999 maraka. U istom mesecu raspisan je još jedan poziv za nabavku 2.000 komada PCR-testova za cenu od 33.504 marke, nakon žalbe jednog od ponuđača. Krajem februara, raspisan javni poziv za nabavku 15.000 testova za 135.000 maraka, bez dostupnosti tenderske dokumentacije.

Sudeći po procesima koji se sada otvaraju – od nabavke kiseonika i medicinske opreme, pa do respiratora – postavlja se pitanje da li je išta u periodu pandemije rađeno legalno i koje su razmere malverzacija u ovim procesima. Da li će ogromne cene PCR-testiranja koje se pravdaju otvorenim tržištem i slobodnim formiranjem cena bez bilo kakve kontrole, biti još jedan okidač za nove sudske procese koji se poslednjih sedmica pokreću u RS zbog afera u vezi s nabavkom opreme tokom pandemije?

(DW)

Komentari / 103

Ostavite komentar
Name

Borac

08.10.2021 11:22

Koliko miliona je tu vico zaradio?

ODGOVORITE
Name

Boro

08.10.2021 11:46

Nista se tu neradi bez Dodika a i Skrbica

Name

Dragan

08.10.2021 11:57

Dabogda ova jadna I cemerna Republika Srpska nestala sa ove zemaljske kugle. Ni suda ni zakona ama nepostoji bas nista osim lopovluka I kriminala.

Name

pr

08.10.2021 11:59

Aj da su uzimali 20-30 % , skoro svi to nažalost rade ali ovi nisu normalni.Čak 500-600 % skuplje, pa to je za Ginisa.

Name

dodikB

08.10.2021 12:18

Ajde bre republika srpska je najbogatija sta se sekirate.Istina je dodik i njegovih nekoliko tajkuna i rodjaka cine bogatstvo republike srpske.

Name

Pi-Pa-Po

08.10.2021 12:29

Au Milokrade, ne gine ti "sobica" u Zenici!

Name

Ana

08.10.2021 12:45

Nije sam, sigurno... Marinka, niko ne pominje, vidim! Skupa su

Name

re

08.10.2021 12:57

Sada neka budalama koji su im za to davali pare vraćaju pare. Sram ih bilo.

Name

Re Borac

08.10.2021 13:04

Misliš Stevandić?!

Name

Rs

08.10.2021 13:11

Patriotski nema Sta

Name

laky

08.10.2021 13:26

Dragane,nestao ti do sutra,zajedno sa svom familijom.To je bolje,nego 30.000 onih koji su u ratu stradali.

Name

RVO

08.10.2021 13:37

Živo me interesuje vjeruju li glasači i slijepi pratioci lika i dijela Rudonje od Bakinaca da je i ovo laž?

Name

Daniel

08.10.2021 14:11

Najvaznije je da nam je Dodik obecao nasu vojsku, sto znaci da cemo iskoro ponovo ratovati za naseg dragog vodju Dodika i njegovu familiju.

Name

cicvara

08.10.2021 14:25

Mašala profit ???

Name

Politi

08.10.2021 14:48

Ma to je opet politicko Sarajevo i onih 40 tazbojnika iz Hotela u Tuzli

Name

Re Boro

08.10.2021 18:38

100% SI U PRAVU

Name

re pr

09.10.2021 14:49

Pa po DZ su rađeni testovi za džabe,testove su plaćali putnici.

Name

Ooo

08.10.2021 11:23

Ovo je zlo 21 vijeka !! Horor!! Zlocin!! Sta vec!! Pa i trecina od ovoga ako je istina je za dozivotnee robijeee!!posle rata nastavljeno ubijanje naroda!!!genocid !! 20 i 21 vijeka !!! Kako nazvati ovo sve!???? U ratu utjerali u rovove posle rata u torove!! Torovodje lazne nacionaliste partijase sa svojim kumovima rodbinom podobnima u zatvire pod hitno i oduzimanje prljavog kapitalaa u fond za opiravak drzave i naroda ! Zadnji voz! Narod u nestajanjuu!!

ODGOVORITE
Name

Re

08.10.2021 11:30

A gde je sva pomoc iz Srbije i drugi zemalja?

Name

Auuuu

08.10.2021 11:40

Treba da se utvrdi dali je to istina... ako jeste Stevandic i bagra dozivotno a licno me stavite da ih cuvam u zatvoru... gratis radim za drzavu

Name

corona

08.10.2021 13:09

Koliko li je tek Njemački fond zaradio? Cijena komercijalnog testa bila je 200 EUR. Ovi naši su male mace.

Name

R.E. corona

08.10.2021 14:20

Ja u Njemačkoj živim godinama i mi cijelo vrijeme imamo besplatne PCR i Antigen testove, osim prvi mjesec, dva pandemije koji se plaćao. Koga lažeš????

Name

Re corona

08.10.2021 20:13

Šuti kad pojma nemaš sve bezplatno

Name

Zaposlenik na rubu otkaza

08.10.2021 11:29

Vlast treba mjenjat redovno kao donji ves, jer se inace usmrdi..

ODGOVORITE
Name

Smrad se širi

08.10.2021 13:40

Ovo je uvjerljivo najbolji komentar ikad!

Name

Glasnoca

08.10.2021 11:33

Stvar koja ljude moze rasturiti iako su of nekokovg formata. U potpunosti nisu ni bili. Perestrojka je ipak kasnije u poimanju nesto sto je ravnanje MT, ali ograniceno na u cjelini istog. Sav se moze posmatrati kao cestica.

ODGOVORITE
Name

Jore

08.10.2021 11:37

O bagro proklets

ODGOVORITE
Name

prst

08.10.2021 12:58

Stevandićev kadar, Stevandićeve ideje za brzi keš.

Name

Xx

08.10.2021 11:42

Gamad u zatvor i vratiti pokradeni novac narodu. To su neljudi kakve ne pamte ovi prostori. Ljudi su dali zuvote za RS da bi je ova sekta pljackala i unistavala.

ODGOVORITE
Name

DIJASPORA

08.10.2021 11:42

A TO SU NAPLACIVALI LJUDIMA KOJI RADE VANI I DODJU DA DONESU POMOC I VIDE SVOJE NAJBLIZE . A U CIJELOJ EVROPI PSA-R TESTOVI SU BESPLATNI !

ODGOVORITE
Name

Dr. Karaklajić

08.10.2021 11:43

Adresa: Nenad Stevandić. Čovjek pokupovao u zadnjih nekoliko godina nekretnine da bi mu i fudbaler MESI pozavideo

ODGOVORITE
Name

pr

08.10.2021 12:06

Pa taj dr Stevandić je prešo sve granice ! Kad kupuje privatni avion ??

Name

Markan

08.10.2021 11:45

Ako je i ovo tačno, ako je ovo nova afera vlasti, pod hitno ostavke i na vanredne izbori u Srpskoj!

ODGOVORITE
Name

Rile

08.10.2021 12:31

Tako bi trebalo biti ali postoji to ali.

Name

Re

08.10.2021 11:54

Bagra se bogatila na muci naroda, ma sram i stid da ih je, samo zatvor zatvorenog tipa

ODGOVORITE
Name

#@#

08.10.2021 15:51

Jasam placo u njemackoj 200 eura test stase bunite niko nedaje badava .

Name

Ja

08.10.2021 18:26

Lazes. Nisi placao u njemackoj nista.

Name

Re D

08.10.2021 20:15

Jesi siguran da si u Njemackoj?

Name

STEVANDIC

08.10.2021 12:01

TI PREVARANT I LOPOV BIO U RATU I POSLJE RATA.. ZNAMTE IZ KOJEG SI TURA ISPAO U DRVARU.. SAMO 100 GOD ROBIJE I DJECA DA MU VRAĆAJU CJELI ZIVOT NARODNE PARE

ODGOVORITE
Name

Milanka

08.10.2021 12:06

Tesko nama sa njima, covjek da se razboli kada ovo sve sazna

ODGOVORITE
Name

Lopovi

08.10.2021 12:07

Volonterima na UKC su naplacivali testove 200 km.

ODGOVORITE
Name

Pepo

08.10.2021 12:09

Bog vas ubio , dokad kanite biznis sprovoditi? Ne vjerujem vam od prvog dana .

ODGOVORITE
Name

Miki

08.10.2021 12:11

O moj Bože,pa postoji li nešto u ovoj zemlji da nisu pokrali,sram vas bilo.Pa gde je ta sipa,gde je tužilaštvo,gde je policija šta se ovde više čeka.

ODGOVORITE
Name

Alan Ford

08.10.2021 14:37

Dodik ce zabraditi djelovanje sipe na teritoriji RSa.

Name

Ha Ha

08.10.2021 12:11

Ovo je lažno pitanje. Prema tome i u tom pogledu ta priča oko testovaje čista laž.

ODGOVORITE
Name

!

08.10.2021 12:12

Svakom normalnom ljudskom biću koje koristi svoj mozak i ima moć rasuđivanja je jasno da je ovaj nesretni narod pljačkan čak i u doba pandemije i da su pojedinci na tuđoj muci i nesreći zgrnuli milione. Strašnije od toga je činjenica da se izdajnicima nazivaju oni koji traže da se te ljudske protuve koje se bogate na ljudskoj nesreći kazne i izvrnuti su konstantnom vrijeđanju i omalovažavanja od strane režimskih medija i njihovih satelita, a oni koji ih štite slove za velike patriote. Problem je što su ovdje u većini ostali papci,uvlakači,prodane duše koje svoju i budućnost svoje djece prodaju za 50 do 100 KM, šatorsku predstavu sa sve jagnjećim i prasečim fondom uz muziku i hitove velikog vođe i pokoju pivu. Jedan dio ljudi dobro zna o čemu je riječ ali je ucjenjen od strane sekte zbog posla i svoje egzistencije. Na našu veliku žalost najmanje je onih koji jasno i glasno žele da kažu,ili podrže one koji to kažu,o čemu se zapravo radi. Neki su radije otišli da svoje znanje i pamet pokažu gradeći tuđu zemlju jer u svojoj nisu mogli od velikih stručnjaka sa kupljenim diplomama i političkih komesara sekte kojima stručnost,čast i druge pozitivne ljudske osobine nisu vrlina,već smrtna opasnost za njihov nakaradni sistem. Na kraju krajeva veliki vođa je naredio u Narodnoj skupštini RS svojim dizačima ruku da izglasaju da u doba pandemije nije bilo nikakvih grešaka što su oni naravno bez razmišljanja prihvatili. Da li se ti ljudi nakon svega što smo čuli i pročitali,nakon hapšenja određenih osoba zaista ikada,makar pred ogledalom,zacrvene i zastide zbog svega što rade sopstvenom narodu? Hoće li ikada smoći snage da javno kažu da sve ovo vrijeđa ljudsku inteligenciju i da veliki vođa nije bezgrešan? Znam da je teško jer se boje da ne izgube svoje privilegije koje nemaju ni političari u mnogo bogatijim zemljama ali je ljudski priznati grešku i reći dosta je i mi smo ljudi od krvi i mesa nismo bezgrešni i imamo svoje dostojanstvo i čast.

ODGOVORITE
Name

Boro

08.10.2021 13:16

Krali su nas kada su nam trebali pomoci u tome je najveci bezobrazluk. U zatvor moraju i krivicno odgovarati. Moraju.

Name

Daj Bre

08.10.2021 12:14

Sve te firme imaju po 2-3 radnika, pa PDV, valja sve to platiti. Tako da na kraju ostane nekakva crkavica za preživljavanje, nije im lako.

ODGOVORITE
Name

Xxx

08.10.2021 12:15

Nema nijedne stavke stosu kupovali da nisu sa nje zgrtali ogromne pare Pa zastose onda pitamo zasto ginu za fotelje i otimaju za svaku vlast. Sve okoreli milijoneri. Cak i seoski odbornik brzose bogati a kamoli ovi visoki funkcioneri. Neznam stase vise ceka. Sve apsana.

ODGOVORITE
Name

disident

08.10.2021 12:16

Prvi korak, zahtjev za povrat novca koji su mi uzeli za tri ova test. !!! Nevjerovatno! BEZOBRAZNO!!

ODGOVORITE
Name

Luka

08.10.2021 12:18

Ovi su opasno hapali.

ODGOVORITE
Name

Strahinja

08.10.2021 12:22

Jadan narod su zatvorili kao pandemija i kradi i bogati se do mile volje. Svi cute Tužilaštvo, MUP niko ništa nezna. Marš bagro prokleta.

ODGOVORITE
Name

Mikica

08.10.2021 12:23

Bagra

ODGOVORITE
Name

Drago

08.10.2021 12:29

Ja mislim da je ovdje najviše keširao Stevandić preko Zeljkovića koji je kadar njegove lopovske partije.

ODGOVORITE
Name

Re

08.10.2021 13:49

Valjda isto misli i sipa

Name

Prijedor

08.10.2021 12:30

Mamu vam je*em lopovsku. Do sada sam radio 7 ili 8 puta pcr test jer sam terwnski radnik i radim u Njemackoj. Dabogda vam se ovo sve vratilo. Zaradjujete na tudjoj muci. Zavrsili u zatvoru svi i u paklu bagro!

ODGOVORITE
Name

Mitar

08.10.2021 13:00

Ne trebamo se mi bojati nikakvog vanjskog neprijatelja kad imamo ovako kvalitetnog domaćeg agresora i okupatora.Ljudi ova zemlja je okupirana narode treba je oslobadjati

Name

55

08.10.2021 12:30

Sta je sad Viskovicu i M.Dodice ,maca pojela jezik lopovcine .

ODGOVORITE
Name

Službenik

08.10.2021 12:33

biraju stranke kojima su ujedno odgovorni i prvenstveno su u službi politike. Skoro svaka institucija je povezana sa odgovarajućim lobijima a na vrhu piramide su ministarstva. Poznajete li nekog siromašnog direktora, ministra, zamjenike itd. Narod se nada promjenama kojih neće biti. Većina ljudi koji bi da mjenjaju su u nekom trenutku bili na vlasti i ništa nisu promjenili. Postojeći otimaju nemilice i neće stati. Nepostoji uposlenik na budžetu koji nije imao vezu i tako se zaposlio. Nadati se da će mladi i obrazovani promjeniti nešto. Npr.Osoba formata Jelene Trivić je unikatna i neuporedivaVukanovića. sa galamdžijama tipa Stanivukovića i Vukanovića. Puno zuje malo meda daju za razliku od Jelene. Ali nažalost Jelena će u svojoj namjeri po dolasku na vlast "izgoriti" zahvaljujući "starim" kadrovima tipa Borenović, Šarović... Bili na vlasti ništa nisu uradili ali željni fotelje. Niko se odavno ne bavi strukom (Vukanović ni dana staža a sve zna) a usta puna obećanja koje je nemoguće ostvariti jer su institucije i Ministarstva truli i prepuni nesposobnih i poltronskih uposlenika. Mnogo Jelena će trebati da se udahne čist vazduh. Što bi rekao Valtet"Živi bili pa vidjeli". Narode čuvaj zdravlje i najbliže i u se i u svoje kljuse i ne očekujte puno da se nerazočarate.

ODGOVORITE
Name

hilandar

08.10.2021 12:35

ništa bez kuke i motike

ODGOVORITE
Name

J

08.10.2021 13:37

Prijevremeni izbori,jos godinu dana se ne smije cekati, ovo je agonija. Zivjela sloboda

Name

Re

08.10.2021 12:39

Gdje su bitange iz SNSD-a to je i pljacka i prevara....

ODGOVORITE
Name

Dr.

08.10.2021 12:40

Nekoliko puta sam najavljivao sta li nas svaki dan ocekuje od ove sekte. Vidjecete vec sutra novu aferu epskih razmjera. I svaki naredni dan. Zdrav mozak ne moze pojmiti sta su radili.

ODGOVORITE
Name

Pa???????

08.10.2021 12:43

Pitajte radnike svjedoci su kolucine para kazu bruka para love do krova,a nasi gradjani davali 205 km za test da idu u Sloveniju,Njemacku,Austriju hljeba zaraditi

ODGOVORITE
Name

Drekavac!!

08.10.2021 12:57

Ko nas j.be kad smo nepismeni, tako nam i treba...pa Stevandić i ova banda nas "deru"decenijama, ami ćutimo...

ODGOVORITE
Name

Boris

08.10.2021 12:59

Poređenja radi, Institut je plaćao mnogo veću cenu testa na početku pandemije, nego što je to plaćao UNDP, a u igri su bili isti dobavljač ......... Pa kad UNDP kupuje 100 milona testova, Institut sto hiljada ... glupani jedni

ODGOVORITE
Name

mile

08.10.2021 13:00

Jbg,puno sam uvalio para za ovu novu vilu na Fruškoj Gori,pa sam morao malo uštinut na testovima.

ODGOVORITE
Name

Brdar

08.10.2021 13:00

Šta Šarinic ceka.Viskovic. Govna Korumpirana.

ODGOVORITE
Name

Lana

08.10.2021 13:07

Sve odgovorne u zatvor i da vrate pokradeno. Sram ih bilo,prokletnici bogatili se na račun naroda u naj težom periodu.

ODGOVORITE
Name

BOY

08.10.2021 13:08

Za sve što se sektaški klan uhvati, na čelu sa Milokradom upropasti, pokrade ili uništi. E moj, dobro naivni narode.

ODGOVORITE
Name

Драшко

08.10.2021 13:10

Ма нема ту шта судити! Само Јозо дај воде!

ODGOVORITE
Name

Prokletinje

08.10.2021 13:11

Ovdje krade ko stigne, bez imalo stida. Sipa će imati pune ruke posla iduće godine.

ODGOVORITE
Name

odio

08.10.2021 13:12

Braco Srbi, handrenje na suho, bez kapi lubrikanta.. sta reci

ODGOVORITE
Name

Corka

08.10.2021 13:14

Glavni su Skrbic,Stevandic pa Dodik Corka

ODGOVORITE
Name

Sinisa

08.10.2021 13:18

Ja podižem krivičnu prijavu protiv NN lica, jer sam do sad potrošio 1000KM. Vratite mi pare!

ODGOVORITE
Name

Re

08.10.2021 14:25

Trebaju svi ne samo vi! Ionako ne uzi nicemu samo mu naziv opravdan PRC!

Name

@Re

08.10.2021 16:47

Pogledajte koliko smo ljudi izgubili zbog kovida, uzmote u obzir da nas nisu testirali, nisu nabavili vakcine na vrijeme, niti nabavili lijekove uopste. Pogledajte onda kako su vlasti, u Danskoj recimo, postupale tokom epidemije. Onda jos malo razmislite da li testovi sluze necemu ili ne. Umjesto da budu alat da se sto vise ljudi zastiti od bolesti, kod nas je ave alat za bogacenje pojedinaca. Najgore, najgore od svega je sto su ogroman broj ljudi uvjerili da su testovi nepotrebni, vakcine stetne a bolest nepostojeca - a sve u svrhu toga da mogu neometano krasti. Uvjerili su vas da je sve to za vase dobro?

Name

Rade

08.10.2021 13:29

Iz teksta je nejasno šta je bilo sa 25000 testova UNDP koji su isporučeni Institutu a nisu prikaz ni, ako je komad 100 maraka to je dva i po miliona konvertibilne valute

ODGOVORITE
Name

Q

08.10.2021 13:32

E ja ih nisam placala!

ODGOVORITE
Name

Ja

08.10.2021 13:33

U Dobojskoj Bolnici je jedna grupa SNSD lopuža,na čelu sa Vedranom Simićem Vekerom,još i dodatno naplaćivala našim ljudima iz inostranstva da budu testirani preko reda jer su ljudi bili u žurbi i nisu žalili para,hiljade maraka su strpali u džep. Za lijekova im trebalo!

ODGOVORITE
Name

Daniel

08.10.2021 13:36

Ma nije vazno. Dodik nam je obecao da cemo dobiti nasu vojsku a to znaci da cemo uskoro ponovo ratovati, a to je nama najvaznije. Sta ce nama buducnost bez rata i bez Dodika. Sta kosta nek kosta.

ODGOVORITE
Name

BANJA LUKA

08.10.2021 13:39

ZA ZELJKOVIČA 40 GODINA ROBIJE, A I ZA NJEGOVE POLITIČKE NALOGODAVCE....

ODGOVORITE
Name

Stevandic

08.10.2021 13:41

Zeljković je zrtveno jare Stevadica. Sve pare su kod njega i da bi skrenuo pažnju sa sebe ,on je Stanivukovicu dao dokumente za aferu Kiseonuk.

ODGOVORITE
Name

Ads

08.10.2021 13:51

Ma bravo! Tako se to radi!

ODGOVORITE
Name

Pljačka...pljacka

08.10.2021 13:52

I naroda i države. JADNI SMO.

ODGOVORITE
Name

Iskreno

08.10.2021 14:00

Bitno je da vlast podnosi prijave protiv onih koji otkrivaju krađu. Dokle više?

ODGOVORITE
Name

Strahinja

08.10.2021 14:02

Kakva je ovo banda sunce ti žarko.

ODGOVORITE
Name

Rile

08.10.2021 14:18

Šta je sad Gica Stevandic se ušutio.

ODGOVORITE
Name

Gor

08.10.2021 14:24

Nije bio 100km,nego 200km

ODGOVORITE
Name

Prvo 200

09.10.2021 08:29

Zatim 140 pa 100.

Name

MAKI

08.10.2021 14:24

Sram da ih je .

ODGOVORITE
Name

Cunami

08.10.2021 14:24

Milorad Dodik pustoši sve poput Cunamija i Uragana zvanog El Ninjo... Gdje on sa svojom porodicom i kumovima prođe, ni trava više ne raste...

ODGOVORITE
Name

Sta reci a ne zanijemiti

08.10.2021 14:25

PCR testovi su trebali biti bukvalno dzabe, da narod sto prije sazna I da se lijeci od kovida..Ovo je genocid nad svojim narodom I ova vlast treba da padne I prije izbora..Niko ama bas niko vise nece glasati za ovu vlast sem pljackasa I miletovih igraca..Ti isti su nama odredjivali policicijski cas, zatvarali nas u torove, sirili paniku i nisu nista preduzeli sem sto su se nakrali.Nikada vise narodu ne smije da se desi Dodik!! Nikada vise..

ODGOVORITE
Name

Boro

08.10.2021 15:30

Izmislit ce Dodo neku pricu da skrene temu i da ponovo zaludi narod. Spreman je na sve da sacuva pokradeno.

Name

Cinjenica

08.10.2021 14:48

Znaci Dom zdravlja Prijedor zaradjuje 29,50KM na jednom testu u koji ulozi 8,5KM...lijepo tako mi i treba kad sam im 15 godina uplacivao,a nisam nikad nikakvu uslugu trazio, to je taj sistem uredjene drzave sa solidarnim Fondovima u kapitalistickom drustvu...

ODGOVORITE
Name

Boris

08.10.2021 14:49

Jos dok stigne izvjestaj sa granicnog prelaza NGradiska,odnosno mup a N Gradiska o laznim testovima na virus koronu i kad povezu imena izdavaoca nastaje haos.

ODGOVORITE
Name

Miloš

08.10.2021 15:06

Ovi su baš krali previše.

ODGOVORITE
Name

Rade

08.10.2021 15:46

Tako nam i treba kad 20 g. biramo iste a oni nas sve brutalnije pljačkaju i ponižavaju! Glupi smo mi Srbi u RS!

ODGOVORITE
Name

...m

08.10.2021 19:11

Jadni pošteni narod!

ODGOVORITE
Name

BOB

09.10.2021 06:38

Eto taj UNDP kaže da nije donir'o,

ODGOVORITE
Name

sa Vukanom do konacne pobjede

09.10.2021 09:47

Zeljkovic je zrtveno jagnje, budala koja je, za odlicnu platu, potpisivala sto joj se kaze. Porodica Dodik, sa Glavonjom na celu, je omastila brk. Kao i uvijek, uostalom. Da li ce doci dan da ih vidimo u zatvoru ili ce im narod presuditi kao Rumuni svom diktatoru 1989.?

ODGOVORITE
Name

Realist

09.10.2021 20:57

Kurz za banalni prekrsaj dao ostavku a Dodik i njegova mafija udruzeno sa strancima pokradose milijarde od ionako siromasnog srpskog naroda.Sve sto su pokrali treba oduzet a njih kazniti

ODGOVORITE
Name

Apsurd

09.10.2021 23:23

Sve je jasno koliko.je.vlasti stalo.do.naroda gradjana.i stanja.u zemlji nema.nabavke.da.nisu lapili.milion na muci i nesreci naroda.

ODGOVORITE