Вакуум у региону отвориће врата за друге земље

- Приступање земаља западног Балкана ЕУ кључно је за безбједности и стабилност Европе, изјавио је аустријски канцелар Себастијан Курц.

Свијет 05.10.2021 | 09:51
Вакуум у региону отвориће врата за друге земље

Он је позвао Европску унију да пружи балканским земљама стварне изгледе за приступање Унији пред самит ЕУ и западног Балкана на Брду код Крања.

Курц је најавио да ће подржати приједлог Словеније да се земље западног Балкана приме у ЕУ до 2030. године.

"Морамо наставити да дајемо земљама западног Балкана кредибилне изгледе за приступање", истакао је Курц, уз напомену да то укључује како економску тако и подршку напорима за спровођење реформи у земљама региона.

Курц је рекао да ће вакуум у региону отворити врата за друге земље, као што су Кина и Турска, да попуне празнину и прошире утицај на континенту, јавио је портал "Еурактив".

Аустрија одавно подржава убрзани процес приступања земаља западног Балкана Унији. Курц је током посјете Србији у септембру нагласио да ће ЕУ бити комплетна тек када јој се придруже све земље региона.

Лидери ЕУ састаће се данас на Брду код Крања у Словенији, ради неформалне вечере, а сутра ће им се на самиту придружити лидери земаља западног Балкана. 

(Срна Фото: Yотубе/Принтсцреен) 

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Јан

05.10.2021 08:40

До 2030.. Уз залагање и огромне напоре да би се ушло те далеке године. А ако се не буду залагали БиХ ће ући 3030 г... За десет гоина свашта може да се деси па и да не буде еу. ЕУ осфаје и без мркве и без шаргарепе А код нас су наши диктатори се најели домаће мркве и не пада им на памет да је испустају.. Ко је ушао ушао је.. Воз прошао. У ствару, кога су хтјели тог су и упустили из политичких разлога уз обавезан потпис Америке

ОДГОВОРИТЕ
Name

израелац

05.10.2021 09:36

Глуп је овај Курц тотално. за 10 година ћемо бити регион са преко 60% пензионера... он ово што прича није утемељено ни ка каквој статистици ни попису ни неким истраживањима... он ово каже на конто геополитичких утицаја који се мијењају из минута у минути. за 10 година кина може бити заражена неким xделта цовидаом а турска може да се распадне на 3 дјела. значо оно што он каже је да неће да нас приме по хитном поступку јер њима одговара да нас не приме.. мислим Курцовој екипи корупционаша

Name

Wиенер

05.10.2021 11:46

Хвала Курцу на подрсци и сто нам даје наду у боље сутра...

ОДГОВОРИТЕ