Vakuum u regionu otvoriće vrata za druge zemlje

- Pristupanje zemalja zapadnog Balkana EU ključno je za bezbjednosti i stabilnost Evrope, izjavio je austrijski kancelar Sebastijan Кurc.

Svijet 05.10.2021 | 09:51
Vakuum u regionu otvoriće vrata za druge zemlje

On je pozvao Evropsku uniju da pruži balkanskim zemljama stvarne izglede za pristupanje Uniji pred samit EU i zapadnog Balkana na Brdu kod Кranja.

Кurc je najavio da će podržati prijedlog Slovenije da se zemlje zapadnog Balkana prime u EU do 2030. godine.

"Moramo nastaviti da dajemo zemljama zapadnog Balkana kredibilne izglede za pristupanje", istakao je Кurc, uz napomenu da to uključuje kako ekonomsku tako i podršku naporima za sprovođenje reformi u zemljama regiona.

Кurc je rekao da će vakuum u regionu otvoriti vrata za druge zemlje, kao što su Кina i Turska, da popune prazninu i prošire uticaj na kontinentu, javio je portal "Euraktiv".

Austrija odavno podržava ubrzani proces pristupanja zemalja zapadnog Balkana Uniji. Кurc je tokom posjete Srbiji u septembru naglasio da će EU biti kompletna tek kada joj se pridruže sve zemlje regiona.

Lideri EU sastaće se danas na Brdu kod Кranja u Sloveniji, radi neformalne večere, a sutra će im se na samitu pridružiti lideri zemalja zapadnog Balkana. 

(Srna Foto: Yotube/Printscreen) 

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Jan

05.10.2021 08:40

Do 2030.. Uz zalaganje i ogromne napore da bi se ušlo te daleke godine. A ako se ne budu zalagali BiH će ući 3030 g... Za deset goina svašta može da se desi pa i da ne bude eu. EU osfaje i bez mrkve i bez šargarepe A kod nas su naši diktatori se najeli domaće mrkve i ne pada im na pamet da je ispustaju.. Ko je ušao ušao je.. Voz prošao. U stvaru, koga su htjeli tog su i upustili iz političkih razloga uz obavezan potpis Amerike

ODGOVORITE
Name

izraelac

05.10.2021 09:36

Glup je ovaj Kurc totalno. za 10 godina ćemo biti region sa preko 60% penzionera... on ovo što priča nije utemeljeno ni ka kakvoj statistici ni popisu ni nekim istraživanjima... on ovo kaže na konto geopolitičkih uticaja koji se mijenjaju iz minuta u minuti. za 10 godina kina može biti zaražena nekim xdelta covidaom a turska može da se raspadne na 3 djela. značo ono što on kaže je da neće da nas prime po hitnom postupku jer njima odgovara da nas ne prime.. mislim Kurcovoj ekipi korupcionaša

Name

Wiener

05.10.2021 11:46

Hvala Kurcu na podrsci i sto nam daje nadu u bolje sutra...

ODGOVORITE