Губи ли Европска унија моћ на Балкану?

Европска унија је показала да није политички јака да држи ствари под контролом на свом терену па је за очекивати да ту контролу преузме Америка.

Свијет 03.10.2021 | 09:42
Губи ли Европска унија моћ на Балкану?

То је рекао Стевица Деђански, директор Центра за развој међународне сарадње.

Данијел Игрец, међународни стручњак из Словеније, сматра да је ЕУ одувек била продужена рука Америке, те изненађења нема.

Позван или не, тек специјални амерички изасланик за западни Балкан Габријел Ескобар појавио се у Бриселу током разговора Београда и Приштине сазваних поводом кризе на северу Косова. Ескобар се састао са обе делегације, као и са европски посредником у дијалогу Мирославом Лајчаком. Том приликом није се позабавио само косовским питањем вец́ и Босном и Херцеговином.

ЕУ се показала неспособна

На питање да ли ово води ка америчком „потапању“ ЕУ на Балкану и хоц́е ли Габријел Ескобар постати важнији и од Мирослава Лајчака, и од комесара за проширење ЕУ, посебно сада кад је ЕУ одустаје од чланства балканских земаља Стевица Деђански каже да Америка очигледно жели да поново преузме кормило на Балкану, а који јој је крајњи циљ и зашто то жели баш сада тек треба видети.

"Европска унија се показала као неспособна политичка организација, уз сву економску моц́ преко које је могла да утиче на решавање неких питања. Међутим, разматрањем одлуке да нема чланства у ЕУ за земље из овог региона њена моц́ која је иначе била слаба сада је потпуно опала. Ако томе додамо да има незадовољства и у самој ЕУ међу њеним чланицама, онда је јасно на ком нивоу је ЕУ", истиче Деђански.

С друге стране, Америка је постављањем Ескобара на ову позицију, а у питању је политичар озбиљног формата који је дуже од 20 година присутан на овим просторима, показала да више нема намеру да Европској унији препушта решавање проблема у региону.

"Наравно, они нец́е то отворено рец́и, али ЕУ ц́е им надаље бити само платформа коју ц́е користити за решавање преосталих питања где би се они директно мешали. Мада је чињеница да ц́е се надаље све они питати",уверен је Деђански.

Из тог угла, сматра Деђански, сасвим је било очекивано да се Габријел Ескобар умеша и у дешавања у БиХ.

Данијел Игрец, стручњак за међународно право и спољну политику из Словеније, напомиње да морамо имати у виду да ЕУ никада није водила, нити је имала самосталну спољну политику према Балкану.

ЕУ није дорасла повереном послу

"Она је одувек била продужена рука САД и служила је као инструмент Вашингтона у спровођењу америчких геополитичких интереса у региону, а Америка је ЕУ поверила решавање кључних балканских питања. Бриселски званичници, укључујуц́и и Лајчака, имали су улогу америчких емисара односно изасланика који су питања КиМ и Републике Српске морали да реше у складу са америчком спољнополитичком агендом", истиче Игрец.

Када се, међутим, показало да ЕУ нема потребан ауторитет и капацитет да тај задатак самостално спроведе до краја, у решавање кључних балканских процеса морали су да се директно умешају Американци.

"У том светлу посматрам и именовање Габријела Ескобара за специјалног изасланика за Балкан који је вец́ почео отворено да се намец́е као директан учесник у преговорима око КиМ. Слична ситуација је и са Метјуом Палмером који је постао амерички изасланик за изборну реформу у БиХ и који је вец́ почео да намец́е изборна правила која би умањила утицај конститутивних народа, а пре свега Срба на избор власти на нивоу БиХ,“ објашњава саговорник Спутњика.

Америка жели да Балкан реши што пре

Разлог за овај повец́ани и директнији ангажман САД Игрец види у промени геополитичких прилика у свету, посебно у погледу заоштравања односа између Америке и Кине.

"Вашингтон је свестан да му предстоји озбиљан фронт политичке, економске, па и могуц́е војне конфронтације са Пекингом и зато сада жури да што пре заврши посао на Балкану и затвори сва отворена питања у овом делу Европе. САД нам свакако не нуде никакву шаргарепу. Једино што од њих можемо да очекујемо јесте штап, и то у виду уцена и ултиматума", уверен је овај експерт.

Сматрам, закључује Игрец, да ц́е Србија убудуц́е бити изложена још жешц́им притисцима администрације Џозефа Бајдена која ц́е путем ангажмана Ескобара и Палмера покушати од Београда да изнуди пуно тога, и де јуре признање Косова, и да га приволи на одређени вид ревизије Дејтонског уговора која би за циљ имала додатно умањивање надлежности Републике Српске и централизацију власти у БиХ.

(Косово онлине Фото: Профимедиа)

Коментари / 11

Оставите коментар
Name

Јаффа

03.10.2021 09:15

Балкан су завадили до максимума, опљачкали све што су стигли, раселили пола радно способног и бољег становништва...ето вам га сад таквог.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Децко

03.10.2021 09:31

Нису га никад ни имали! Не јер нису могли, вец сто никад нисмо ни били битни за њих!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Али ми смо Европа

04.10.2021 09:00

Да којим слуцајем нисмо, не би било толико оцито.... Тако да " ми " и показујемо, оголимо сву слабост Европе и то до срзи.... На залост! Отуда и ЕУ и НАТО да Европа сама себе изједа изнутра.....

Name

Самим тиме

04.10.2021 09:12

Европа није битна сама себи а како зеле да лазно представи неки ,него је само битна нека интересна унија унутар ње. Тако да су ствари поприлицмо јасне....

Name

Ре

03.10.2021 09:54

Ма нек се носе далеко од нас са својим тековинама?

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЕУ

03.10.2021 09:57

Никада није водила самосталну спољну политику ни према себи и не само спољну политику а камо ли на свеобухватној тетиторије Европе. Просто та њена снага се увијек вјесто контролисе и на њу се примјењује иста тактика "саргарепе и стапа" а за интерес моцнијих. За то контролисање НАТО се показао као идеално политицко орудје.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јеремија

03.10.2021 10:45

Није ју никада ни имала!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Искрено

03.10.2021 11:28

Послали своје неспособне политичаре далеко од своје земље, они овдје добро плаћени, добро и једнима и другима. Успут, са овим нашим душебрижницима опљачкали све што се могло опљачкати. Опет, добро њима и овим нашим мајмунима. Обичан човјек носи гаће на штапу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

О мај Гот

03.10.2021 17:21

ЕУ је производ Америке и слуга.. Посао слуге је да ради шта му Бос нареди.. Значи чим је умањено интересовање Америке на Балкану одмах је и диоломатија ЕУ тиша...Америка држи задњу ријеч.. Америка се није одрекла Балкана него можда не зна шта ће са њим пошто су јој се неки крупни интереси изјаловили а све је повезано са њеним амбицијама. Амбицијама које су све слабије ван Америке пошто Америку дрмају унутарњи проблеми а Русија и Кина мијењају свијет, кроје да се у њему осјећају комотније

ОДГОВОРИТЕ
Name

Не насрцу висе

03.10.2021 20:58

На дјинове, сада не знају ста да раде са овима сто их напумпасе лазним обецањима, када су и сами преоптерецени сопственим унутрасњим проблемима ....

Name

Ми сви сто смо

03.10.2021 21:07

Званицно ни тамо ни вамо просто принудјени да скројимо неку сопствему политику ако мислимо да зивимо колико толико нормално, нека се распетљавају без нас не моземо ми томе ниста ......

ОДГОВОРИТЕ