Ево гдје ће Ангела Меркел проводити пензионерске дане

Овде је неки још знају по надимку Каси. Темплин, северно од Берлина је градић у којем је Ангела Меркел одрасла и где намерава да проводи пензионерске дане, у својој викендици, у природи...

Свијет 02.10.2021 | 22:54
Ево гдје ће Ангела Меркел проводити пензионерске дане

Подручје у савезној покрајини Бранденбург, око сат времена северно од Берлина се назива Укермарк и са својим шумама, језерима и еколошким фармама нешто је попут оазе за житеље немачке метрополе, измучене буком и стресом - у међувремену само за оне са дубљим џепом. Јер као и све друго у околини Берлина и ову, помало уснулу источнонемачку провинцију је захватила грозница куповина некретнина.

У овој згради на другом спрату је одрастала Ангела Меркел

Ускоро би цене могле додатно да се повећају због познатих личности које тамо живе. Усред Укермарка се налази градић Темплин где је детињство провела „вечита канцеларка" Ангела Меркел. И где, како сама каже, намерава и делимично да се врати. 

Пензија у „дачи" 

Како је рекла у једном интервјуу, канцеларка након одласка у пензију намерава више времена да проводи поред Темплина у својој викендици или како то овде на крајњем истоку Немачке, по узору на некадашњу социјалистичку браћу називају „дача". 

Ангела Меркел је  рођена 17. јула 1954. у Хамбургу али се већ 1957. преселила у источнонемачку провинцију, заједно са оцем, протестантским пастором Хорстом Каснером и мајком Херлинд, учитељицом.

Овде се осећа као код куће. Овде је донедавно, до смрти живела и канцеларкина мајка која је и у дубокој старости предавала енглески у локалној вишој школи.

Ту је још и канцеларкин наставник математике Ханс-Улрих Бесков, који је још увек зове онако како су ју звали док је тамо живела. „Тако талентовану ученицу као Каси нисам имао ни пре ни после", каже пензинисани наставник.

 Одмаралиште за хипстере 

Многи староседеоци се радују томе што ће „Каси" поново чешће долазити у Темплин и Укермарк. Канцеларкина „дача", мало изван самог Темплина, у насељу Хоенвалде, ни по чему се не разликује од осталих кућа за одмор у овом крају - осим што пред њеном кућом стоје полицајци.

Али већина новопридошлих се не занима за то где је Ангела Меркел некада ишла у школу или где станује када са својим супругом тамо долази на викенде. Већина нових становника Темплина су богати Берлинци, који својим теренским возилима долазе у Укермарк како би ту еколошки чисто живели и куповањем поврћа код пољопривредника доказивали да им је стало до повратка природи. Локалци их називају „хипстерима". Већина њих се у недељу увече враћа назад у помодну четврт Берлина - Пренцлауер Берг. А неки су остали за стално.

Берлин прегласан, Укермарк слабо насељен 

Међу њима је и Димитри Хегеман, власник легендарног техно клуба Трезор у Берлину. „Берлин је постао прегласан. По читав дан сирене", жали се пионир техно-сцене. Сада највећи део времена проводи овде у провинцији, уз границу са Пољском. Али за разлику од многих који су само гости, Хегеману је стало да се овде нешто промени. Као и многи делови провинције бившег ДДР и Укермарк има проблем са одливом становништва.

Млади одлазе јер нема посла, али ни културних садржаја. Хегеман зато намерава да сагради културни центар „Културни светионик” у бившој кланици, која је, као и многа индустријска постројења из ДДР већ деценијама напуштана.

Ангели Меркел као и сваком председнику владе, након завршетка мандата на располагању стоји канцеларија. Хоће ли задржати свој стан у самом центру Берлина, одмах до познатог туристичког одредишта Музејског острва - није познато.

У сваком случају градоначелник Темплина Детлеф Таберт из странке Левица, срећан је што ће канцеларка када оде у пензију чешће боравити у његовом граду. Иако ЦДУ, странка којој је Меркел годинама била на челу, његову странку сматра левичарско-екстремистичком, он за још активну канцеларку има само речи хвале и каже: „Надам се да ће ускоро имати више времена за дуге шетње шумама Укермарка". 

(ДW)

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

Идилицна слика

02.10.2021 22:17

Наслоњена на дрво поред цамца .....у позадини ,далеко Мигранти се даве у гуменим пловилима .Она ,затим устаје и масе сва срецна .Цовјецанство гута бенседине због хормонског поремецаја и наступа остарјеле бабетине .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

03.10.2021 07:30

Ти си изгледа своје заборавио прогутати! Не прескачи терапију! Класична српска прича, увек је неко други крив!

Name

Путник 2

03.10.2021 08:49

Ре брате ти си лудак.На цему си????????

Name

Бре брате

03.10.2021 08:50

Изадји мало из куће-кафане-печењаре, лијеп је дан да се среди двориште или покупи смеће око дворишта...мали корак за човјечанство а велики за таквог патриоту.

Name

ре Идилицна слика

03.10.2021 10:24

Изванредно сублимирано досадашње дјеловање ове великоњемице! Навукла нам је све избјеглице овог свијета на грбачу (Балкан).

Name

Идилична слика 3

03.10.2021 12:18

Мигранте је политика Запада зарад наме довела да виде одакле потиче оно због чега од БиХ Марока И Палестине па до Ирана И Афганистана муслимани живе у сталним ратовима. Запад се, по обичају, љути али шта је ту је. Идилична слика...

Name

Зори

03.10.2021 08:45

Меркелова је заслузила мировину она је своје супер одрадила

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

03.10.2021 11:06

Све одрадјено по налогу УС... 2 милиона миграната у Европи цека зелено свјетло...

Name

Јанод

03.10.2021 08:55

Ма како брига где ће она одмарати

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дзомба

03.10.2021 13:09

Хоце ли ици на пецање,знам гдје саран гризе.

ОДГОВОРИТЕ