Ко је био Иван Тасовац: Бивши министар и директор

Иван Тасовац (55), рођен је у Београду.

Србија 29.09.2021 | 23:17
Ко је био Иван Тасовац: Бивши министар и директор

Дипломирао је и магистрирао клавир на Конзерваторијуму "Петар Иљич Чајковски" у Москви, у класи професора Сергеја Дорењског.

У дванаестој години дебитовао је као пијаниста са оркестрима Београдске и Загребачке филхармоније. Током професионалне пијанистичке каријере наступао је као солиста и са оркестрима у Италији, Швајцарској, Шпанији, Ирској, САД, Русији, Белгији, бившим југословенским републикама и другим земљама, наводи се у биографији Ивана Тасовца на сајту Београдске филхармоније.

Руски председник Владимир Путин дао је налог Министарству просвете и образовања да установи колико је укупно студената завршило факултете у бившем СССР-у и данашњој Русији. И добијена је цифра од 700.000 дипломаца.

Изабрано је 600 наујспешнијих и позвани су у Москву. Међу њима су били председници држава, министри, три космонаута, светски шампиони у разним спортовима... Једини музићар међу тих 600 дипломаца, које је примио Владимир Путин (иначе покровитељ овог скупа) - био је Иван Тасовац, писао је НИН давне 2003. године.

Тасовци су пореклом из Херцеговине. Иво Андрић је тестаментом оставио Ивановом оцу, глумцу Предрагу Тасовцу, њихово родословно стабло које је нашао у дубровачком архиву. Ту пише да је неки шпански племић, високи официр, у 15. веку дошао са армадом у Боку Которску и заљубио се у наочиту Бокељку из племена Тасовац.

И да би могли да се венчају, цела њена породица је добила шпанско племство. Иванов отац је у 81. години био најстарији и најактивнији глумац београдске позоришне сцене, мајка Марија је била професорка клавира у музичкој школи "Мокрањац". Млађи брат Тома у 29. години ради докторску дисертацију на Принстону. Пре тога је дипломирао на Харварду.

Иван Тасовац био је директор Београдске филхармоније од марта 2001. до септембра 2013. године.

За то време, Филхармонија је постала "један од водећих европских оркестара" (Индепендент), "култни српски оркестар" (Финанциал Тимес), "најуспешнија културна институција у Србији" (Јутарњи лист, Загреб) и "најјаче ПР оружје Србије" (Квäллспостен, Малмö).

У том периоду реконструисана је зграда Београдске филхармоније, обновљени су инструменти у великом делу оркестра, оркестар је подмлађен, ангажовани су најквалитетнији музичари који су се вратили са школовања у иностранству.

Уз велике напоре и помоћ Фонда Зубин Мехта који постоји у оквиру Фондације Београдске филхармоније, владе Јапана, амбасаде САД-а, Делта фондације, Општине Стари Град, НИП-а и других донација остварених кроз рад фондације, је прикупљено донација за оркестар и нове инструменте у вредности од 1,5 милиона евра. Обновљена је скоро читава гудачка секција и највећи део дувачких инструмената.

Поред запажених међународних гостовања оркестра широм Европе, на његову иницијативу, на јесен 2014. године, реализована је прва турнеја у историји Београдске филхармоније у САД-у. Током његовог мандата знатно је унапређена и институционална регионална сарадња.

Покренуо је Фондацију Београдске филхармоније "Зубин Мехта" 2004. године, која се сматра зачетником и главним промотером модела финансирања културе кроз сарадњу приватног и државног сектора у Србији. Реализацији бројних циљева и пројеката ове фондације доприноси и Фондација "Амерички пријатељи Београдске филхармоније", основана 2012. године у Њујорку.

Као признање за допринос култури у Србији, које је показао предводећи Београдску филхармонију, био је позван да буде један од главних говорника на дебати "Однос културе и економског развоја", која је у седишту Уједињених нација у Њујорку одржана у јуну 2013. године.

На позицији министра културе и информисања Републике Србије налазио се од септембра 2013. године до августа 2016. године.

(Б92 фото Димитрије Голл е-стоцк)