Ескобар долази у Брисел на разговоре о кризи на Косову

Габријел Ескобар, замЈеник помоћника секретара у Бироу за европска и евроазијска питања америчког Стејт департмента, наредне седмице допутоваће у Брисел како би са европским партнерима размотрио тренутну ситуацију на Косову, потврђено је за Радио слободна Европа (РСЕ) у Стејт департменту.

Регион 27.09.2021 | 08:21
Ескобар долази у Брисел на разговоре о кризи на Косову

Такође, са истог мјеста је наглашено да САД подржавају понуду ЕУ да у предстојећој седмици Брисел буде домаћин наставка дијалога и позивају Београд и Приштину „да се поново ангажају отворено, озбиљно и што прије“, наводи РСЕ.

Срби са сјевера Косова и Метохије већ седам дана протестују на административним прелазима Јариње и Брњак против мјера које су увеле приштинске власти, а према којима возила са српским регистарским таблицама морају да имају привремене косовске таблице при уласку у покрајину.

У Стејт департменту је за РСЕ речено и да Вашингтон улаже заједничке напоре како са владама Косова и Србије, тако и са партнерима у ЕУ и НАТО како би се превазишла новонастала ситуација.

Истиче се да се разматрају непосредни кораци за деескалацију кризе и избегавање радњи које би могле повећати тензију, угрозити напредак дијалога који се води уз посредовање ЕУ посљедњих 10 година и негативно утицати на живот грађана.

(Тањуг  Фото: Агенције)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Сима

27.09.2021 08:40

Овај прави мацак

ОДГОВОРИТЕ