Eskobar dolazi u Brisel na razgovore o krizi na Kosovu

Gabrijel Eskobar, zamJenik pomoćnika sekretara u Birou za evropska i evroazijska pitanja američkog Stejt departmenta, naredne sedmice doputovaće u Brisel kako bi sa evropskim partnerima razmotrio trenutnu situaciju na Kosovu, potvrđeno je za Radio slobodna Evropa (RSE) u Stejt departmentu.

Region 27.09.2021 | 08:21
Eskobar dolazi u Brisel na razgovore o krizi na Kosovu

Takođe, sa istog mjesta je naglašeno da SAD podržavaju ponudu EU da u predstojećoj sedmici Brisel bude domaćin nastavka dijaloga i pozivaju Beograd i Prištinu „da se ponovo angažaju otvoreno, ozbiljno i što prije“, navodi RSE.

Srbi sa sjevera Kosova i Metohije već sedam dana protestuju na administrativnim prelazima Jarinje i Brnjak protiv mjera koje su uvele prištinske vlasti, a prema kojima vozila sa srpskim registarskim tablicama moraju da imaju privremene kosovske tablice pri ulasku u pokrajinu.

U Stejt departmentu je za RSE rečeno i da Vašington ulaže zajedničke napore kako sa vladama Kosova i Srbije, tako i sa partnerima u EU i NATO kako bi se prevazišla novonastala situacija.

Ističe se da se razmatraju neposredni koraci za deeskalaciju krize i izbegavanje radnji koje bi mogle povećati tenziju, ugroziti napredak dijaloga koji se vodi uz posredovanje EU posljednjih 10 godina i negativno uticati na život građana.

(Tanjug  Foto: Agencije)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Sima

27.09.2021 10:40

Ovaj pravi macak

ODGOVORITE