Ђурђеви ступови: Устоличен владика Методије

Његова светост патријарх српски Порфирије устоличио је данас епископа будимљанско-никшићког Методија у манастиру Ђурђеви ступови код Берана.

Регион 26.09.2021 | 11:45
Ђурђеви ступови: Устоличен владика Методије

"Владико Методије уводим вас у чин епископа будимљанско-никшићког. Постајете епископ ове епархије. Многи ће очекивати од вас, али ви ћете знати да је Христос почетак и крај. Ви ћете знати дати живи одговор, који ће бити најспасоноснији", рекао је патријах Порфирије.

Српски патријарх је и овом приликом указао на обмане да Црква има претензије у односу на неке територије, да угрожава нечији ауторитет, да се бори за власт од овога свијета или да има било какве сличне тежње.

"Ти који то говоре обмањују народ. Нас заварати не могу, јер ми смо сабрани око светиње Светога Георгија, али многа наша браћа, наши сродници, у којима још није проклијало аутентично семе вере, бивају завођени. У односу на њих, проговорићу опет - дух литија је показао какав треба да буде наш став. Нека буде ко шта хоће, нека се осећа да припада ком хоће народу, ма колико понекад ми мислили другачије", рекао је патријах Порфирије.

Владика Методије /по рођењу Љубиша/ Остојић рођен је 1. априла 1976. године у Сарајеву, као треће дјете Милинка и Драгице.

Осмогодишњу школу и прва два разреда гимназије завршио је Сарајеву одакле се усљед ратних збивања са породицом преселио у Подгорицу, гдје је довршио гимназијско школовање.

Дипломирао је на Економском факултету Универзитета Црне Горе 2001. године, а годину касније дошао је у Цетињски манастир, гдје је замонашен 11. јула 2004. године са именом Методије.

За намјесника Цетињског манастира постављен је 1. фебруара 2010. године, а у чин архимандрита је рукопроизведен на Петровдан 2013. године, када је и дипломирао на Православном богословском факултету Светог Василија Острошког у Фочи, Универзитет у Источном Сарајеву.

Магистрирао је на Православном богословском факултету Универзитета у Београду 2015. године, а академску 2016/17. годину провео је на Аристотеловом Универзитету у Солуну, гдје је учио грчки језик и докториао на Теолошком факултету тог универзитета.

За епископа будимљанско-никшићког изабран је на овогодишњем мајском Сабору Српске православне цркве одржаном у Храму Светог Саве у Београду.

(Агенције)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Полако се

26.09.2021 12:25

Смањује хистерија, мило заокупљен реконструкцијом владе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ДЈЕ ВЕЛ СРБИЈА

26.09.2021 14:56

ЈА САМ СВЕ ТУ ВИДИО ТУ АЛ ОНУ ВЕЛИКУ СРБИЈУ НИДЈЕ. А ДЈЕ СЕ ЈАДНА САКРИ. И ДА НИСУ ОНИ С ЦЕТИЊА ЈУНАЦКОГ ПРИМЈЕТИЛИ ДА ВЛАДИКЕ НЕ УКРАДОСЕ МАНАСТИР.