Đurđevi stupovi: Ustoličen vladika Metodije

Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije ustoličio je danas episkopa budimljansko-nikšićkog Metodija u manastiru Đurđevi stupovi kod Berana.

Region 26.09.2021 | 11:45
Đurđevi stupovi: Ustoličen vladika Metodije

"Vladiko Metodije uvodim vas u čin episkopa budimljansko-nikšićkog. Postajete episkop ove eparhije. Mnogi će očekivati od vas, ali vi ćete znati da je Hristos početak i kraj. Vi ćete znati dati živi odgovor, koji će biti najspasonosniji", rekao je patrijah Porfirije.

Srpski patrijarh je i ovom prilikom ukazao na obmane da Crkva ima pretenzije u odnosu na neke teritorije, da ugrožava nečiji autoritet, da se bori za vlast od ovoga svijeta ili da ima bilo kakve slične težnje.

"Ti koji to govore obmanjuju narod. Nas zavarati ne mogu, jer mi smo sabrani oko svetinje Svetoga Georgija, ali mnoga naša braća, naši srodnici, u kojima još nije proklijalo autentično seme vere, bivaju zavođeni. U odnosu na njih, progovoriću opet - duh litija je pokazao kakav treba da bude naš stav. Neka bude ko šta hoće, neka se oseća da pripada kom hoće narodu, ma koliko ponekad mi mislili drugačije", rekao je patrijah Porfirije.

Vladika Metodije /po rođenju Ljubiša/ Ostojić rođen je 1. aprila 1976. godine u Sarajevu, kao treće djete Milinka i Dragice.

Osmogodišnju školu i prva dva razreda gimnazije završio je Sarajevu odakle se usljed ratnih zbivanja sa porodicom preselio u Podgoricu, gdje je dovršio gimnazijsko školovanje.

Diplomirao je na Ekonomskom fakultetu Univerziteta Crne Gore 2001. godine, a godinu kasnije došao je u Cetinjski manastir, gdje je zamonašen 11. jula 2004. godine sa imenom Metodije.

Za namjesnika Cetinjskog manastira postavljen je 1. februara 2010. godine, a u čin arhimandrita je rukoproizveden na Petrovdan 2013. godine, kada je i diplomirao na Pravoslavnom bogoslovskom fakultetu Svetog Vasilija Ostroškog u Foči, Univerzitet u Istočnom Sarajevu.

Magistrirao je na Pravoslavnom bogoslovskom fakultetu Univerziteta u Beogradu 2015. godine, a akademsku 2016/17. godinu proveo je na Aristotelovom Univerzitetu u Solunu, gdje je učio grčki jezik i doktoriao na Teološkom fakultetu tog univerziteta.

Za episkopa budimljansko-nikšićkog izabran je na ovogodišnjem majskom Saboru Srpske pravoslavne crkve održanom u Hramu Svetog Save u Beogradu.

(Agencije)

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Polako se

26.09.2021 12:25

Smanjuje histerija, milo zaokupljen rekonstrukcijom vlade.

ODGOVORITE
Name

DJE VEL SRBIJA

26.09.2021 14:56

JA SAM SVE TU VIDIO TU AL ONU VELIKU SRBIJU NIDJE. A DJE SE JADNA SAKRI. I DA NISU ONI S CETINJA JUNACKOG PRIMJETILI DA VLADIKE NE UKRADOSE MANASTIR.