Пропала истрага и суђење Литванцима за криминал у банци

Држављанима Литваније, против којих је прије четири године подигнута оптужница за криминал у Балкан Инвестмент Банци, који се процјењује на десетине милиона марака, суђење још није ни почело, нити су им уручени позиви за претрес.

Република Српска 24.09.2021 | 19:29
Пропала истрага и суђење Литванцима за криминал у банци

Републичко јавно тужилаштво подигло је октобру 2017. године оптужницу против 23 особе због сумње да су као припадници злочиначког удружења на челу са бившим директором “Балкан Инвестмент Банке” Едвинасом Навицкасом и појединачно кршили закон и на тај начин другим правним лицима прибавили значајну имовинску корист, а на штету „Балкан Инвестмент Банке“.

Иако је прошло четири године, Литванцима суђење још није ни почело, док су већини оптужених држављана РС изречене углавном условне затворске казне од неколико мјесеци до годину дана.

„Позиви за претресе држављанима Литваније се врше путем међународне правне помоћи, замолницом која се упућује путем Министарства правде РС и Министарства правде БиХ, док Република Литванија оптуженима уручује позиве. До данас, оптуженим држављанима Литваније није уручен позив преко надлежних институција па се они и нису могу одазвати на главни претрес“, рекли су за ЦАПИТАЛ у Окружном суду РС.

Додали су и да је Законом о кривичном поступку РС прописано да се оптуженом не може судити у одсуству.

Када су у питању оптужени држављани РС, односно БиХ, у суду су рекли да су донесене правоснажне пресуде, тако да је у току поступак против само једног оптуженог лица држављанина РС.

Оптужени држављани БиХ признали кривицу
У Републичком јавном тужилаштву су истакли да је, с обзиром на то да је долазак држављана Литваније пред суд неизвјестан, посебно узимајући у обзир и пандемију корона вируса, поступак раздвојен.

„Оптужени Кецман Горана, Жмирић Исмар, Јеличић Нада, Гранулић Винка, Петровић Владимир, Карановић Бојан, Панчић Бранко, Чомић Мирјана и Гранулић Милорад са републичким јавним тужиоцем закључили су споразуме о признању кривице. Споразуми су прихваћени од стране суда и њима су изречене пресуде“, казали су за ЦАПИТАЛ у Тужилаштву.

Већина њих осуђена је на годину дана условног затвора и новчане казне.

Таква казна изречена је Исмару Жмирићу, Нади Јеличић, Винки Гранулић, Бојану Карановићу, Бранку Панчићу.

Горани Кецман изрчена је условна казна од шест мјесеци затвора и новчана казна, а Владимиру Петровићу условна казна од четири мјесеца и новчана казна.

Гранулић Милораду изречена је казна затвора од шест мјесеци и новчана казна, док је Мријана Чомић осуђена на пет мјесеци затвора и новчану казну.

Републичко јавно тужилаштво подигло је 2017. године оптужницу против 23 особе због сумње да су као припадници злочиначког удружења на челу са бившим директором “Балкан Инвестмент Банке” Едвинасом Навицкасом  и појединачно грубо кршили закон и на тај начин другим правним лицима прибавили значајну имовинску корист, а на штету „Балкан Инвестмент Банке“.

Оптужница их терети да су од  почетка 2008. године до половине 2013. као припадници злочиначког удружења којим је руководио Едвинас Навицкас и појединачно у више наврата прекршили закон и правила пословања те на тај начин другим правним лицима прибавили знатну имовинску корист, а на штету “Балкан Инвестмент Банке”, сада “Банке Српске” у стечају.

(Цапитал  Фото:Цапитал)

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

Чуди ме

24.09.2021 18:24

да је пропала? А ови су преблаго казњени.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

24.09.2021 19:25

Доћи ће Литванци. Само што нису.

Name

Да али

25.09.2021 06:00

Ови наши неби вољели да литванци рекну све сто знају

Name

венти фулл

24.09.2021 19:05

а лова, гдје су милиони, изричу се неке смијешне казне, а милиони пропали у земљу. сигурно виши национални интереси

ОДГОВОРИТЕ
Name

Знаци

24.09.2021 19:32

Не треба бити ситан липов. Одмах узети векике паре да мозес купити мању казну.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миро мо

24.09.2021 19:43

Додик че то средити за ситну лову

ОДГОВОРИТЕ
Name

градјанин

24.09.2021 20:49

појео вук магарца и готова прица.ко је оцекивао други исход у великој је заблуди.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Брацо

25.09.2021 05:37

Све су то Милокрадови пулени. Он је бос свих криминалних радњи и наравно милијардер. За то се водио рат. Само бирајте и копајте себи гроб.Срећно!

Name

Докле висе

25.09.2021 15:50

Ха ха ха ха ха па ста сте друго оцекивали ја будала ко це сам против вјетрењаца и пирамида.

ОДГОВОРИТЕ