Propala istraga i suđenje Litvancima za kriminal u banci

Državljanima Litvanije, protiv kojih je prije četiri godine podignuta optužnica za kriminal u Balkan Investment Banci, koji se procjenjuje na desetine miliona maraka, suđenje još nije ni počelo, niti su im uručeni pozivi za pretres.

Republika Srpska 24.09.2021 | 19:29
Propala istraga i suđenje Litvancima za kriminal u banci

Republičko javno tužilaštvo podiglo je oktobru 2017. godine optužnicu protiv 23 osobe zbog sumnje da su kao pripadnici zločinačkog udruženja na čelu sa bivšim direktorom “Balkan Investment Banke” Edvinasom Navickasom i pojedinačno kršili zakon i na taj način drugim pravnim licima pribavili značajnu imovinsku korist, a na štetu „Balkan Investment Banke“.

Iako je prošlo četiri godine, Litvancima suđenje još nije ni počelo, dok su većini optuženih državljana RS izrečene uglavnom uslovne zatvorske kazne od nekoliko mjeseci do godinu dana.

„Pozivi za pretrese državljanima Litvanije se vrše putem međunarodne pravne pomoći, zamolnicom koja se upućuje putem Ministarstva pravde RS i Ministarstva pravde BiH, dok Republika Litvanija optuženima uručuje pozive. Do danas, optuženim državljanima Litvanije nije uručen poziv preko nadležnih institucija pa se oni i nisu mogu odazvati na glavni pretres“, rekli su za CAPITAL u Okružnom sudu RS.

Dodali su i da je Zakonom o krivičnom postupku RS propisano da se optuženom ne može suditi u odsustvu.

Kada su u pitanju optuženi državljani RS, odnosno BiH, u sudu su rekli da su donesene pravosnažne presude, tako da je u toku postupak protiv samo jednog optuženog lica državljanina RS.

Optuženi državljani BiH priznali krivicu
U Republičkom javnom tužilaštvu su istakli da je, s obzirom na to da je dolazak državljana Litvanije pred sud neizvjestan, posebno uzimajući u obzir i pandemiju korona virusa, postupak razdvojen.

„Optuženi Kecman Gorana, Žmirić Ismar, Jeličić Nada, Granulić Vinka, Petrović Vladimir, Karanović Bojan, Pančić Branko, Čomić Mirjana i Granulić Milorad sa republičkim javnim tužiocem zaključili su sporazume o priznanju krivice. Sporazumi su prihvaćeni od strane suda i njima su izrečene presude“, kazali su za CAPITAL u Tužilaštvu.

Većina njih osuđena je na godinu dana uslovnog zatvora i novčane kazne.

Takva kazna izrečena je Ismaru Žmiriću, Nadi Jeličić, Vinki Granulić, Bojanu Karanoviću, Branku Pančiću.

Gorani Kecman izrčena je uslovna kazna od šest mjeseci zatvora i novčana kazna, a Vladimiru Petroviću uslovna kazna od četiri mjeseca i novčana kazna.

Granulić Miloradu izrečena je kazna zatvora od šest mjeseci i novčana kazna, dok je Mrijana Čomić osuđena na pet mjeseci zatvora i novčanu kaznu.

Republičko javno tužilaštvo podiglo je 2017. godine optužnicu protiv 23 osobe zbog sumnje da su kao pripadnici zločinačkog udruženja na čelu sa bivšim direktorom “Balkan Investment Banke” Edvinasom Navickasom  i pojedinačno grubo kršili zakon i na taj način drugim pravnim licima pribavili značajnu imovinsku korist, a na štetu „Balkan Investment Banke“.

Optužnica ih tereti da su od  početka 2008. godine do polovine 2013. kao pripadnici zločinačkog udruženja kojim je rukovodio Edvinas Navickas i pojedinačno u više navrata prekršili zakon i pravila poslovanja te na taj način drugim pravnim licima pribavili znatnu imovinsku korist, a na štetu “Balkan Investment Banke”, sada “Banke Srpske” u stečaju.

(Capital  Foto:Capital)

Komentari / 9

Ostavite komentar
Name

Čudi me

24.09.2021 20:24

da je propala? A ovi su preblago kaznjeni.

ODGOVORITE
Name

Re

24.09.2021 21:25

Doći će Litvanci. Samo što nisu.

Name

Da ali

25.09.2021 08:00

Ovi naši nebi voljeli da litvanci reknu sve sto znaju

Name

venti full

24.09.2021 21:05

a lova, gdje su milioni, izriču se neke smiješne kazne, a milioni propali u zemlju. sigurno viši nacionalni interesi

ODGOVORITE
Name

Znaci

24.09.2021 21:32

Ne treba biti sitan lipov. Odmah uzeti vekike pare da mozes kupiti manju kaznu.

ODGOVORITE
Name

Miro mo

24.09.2021 21:43

Dodik če to srediti za sitnu lovu

ODGOVORITE
Name

gradjanin

24.09.2021 22:49

pojeo vuk magarca i gotova prica.ko je ocekivao drugi ishod u velikoj je zabludi.

ODGOVORITE
Name

Braco

25.09.2021 07:37

Sve su to Milokradovi puleni. On je bos svih kriminalnih radnji i naravno milijarder. Za to se vodio rat. Samo birajte i kopajte sebi grob.Srećno!

Name

Dokle vise

25.09.2021 17:50

Ha ha ha ha ha pa sta ste drugo ocekivali ja budala ko ce sam protiv vjetrenjaca i piramida.

ODGOVORITE