Србија научила пуно из примјера Мађарске

Четврти демографски скуп у Будимпешти, на којем ће главно излагање одржати председник Србије Александар Вучић почео је у 9 сати у Варкарт палати.

Србија 23.09.2021 | 10:25
Србија научила пуно из примјера Мађарске

Он је учествовао на Четвртом демографском скупу у Будимпешти, на којем је главно излагање одржао он у Варкарт палати.

Вучић је рекао да је Србија научила из примера Мађарске и зато предузела мере због опадања наталитета.

"Емотивне смо промене успели да спроведемо. Пре 10 година када је Мађарска у фудбалу играла утакмицу ми смо константно навијали за противника, а данас и јуче и убудуће с ким играју фудбал или ватерполо Мађари, ми ћемо навијати за Мађаре и 90 одсто људи тако мисли", рекао је он.

Вучић је казао да Србија јача подршку по питању рађања деце.

Према његови речима, ми се суочавамо са нечим што би формусилао као "суочавање са нечим што је у супротности, либерални политички марксизам који нас приморава да слушамо теорије о промени живота, али се промена дешава да губимо могућност за опстанак и преживљавање".

На истом панелу учествоваће и некадашњи потпредседник Сједињених Америчких Држава Мајк Пенс, премијер Словеније Јанез Јанша и премијер Пољске Матеуш Моравјецки. У оквиру посете Мађарској, Вучић ће имати и одвојене сусрете са премијером те земље Виктором Орбаном, као и са премијерима Словеније и Ццешке Јанезом Јаншом и Андрејем Бабишом.

У оквиру Будимпештанског самита, у културном програму учествоваће и српски члан Председништва Босне и Херцеговине Милорад Додик.

Четврти Самит под називом „Породица: кључ одрживости“ има за циљ да се разговара о изазовима када је у питању породица и да се саставе предлози заједничких решења, али и да се укаже на то да се у западном свету не рађа довољно деце, као и да друштво стари што нацијама на дужи рок прети нестајањем. Претходна три Будимпештанска демографска самита одржана су 2015, 2017. и 2019. године. Иначе, председник Вучић је по доласку у Мађарску, заједно са Додиком, посетио Цркву Светог ђорђа у Будимпешти, која припада Епархији будимској, где га је дочекао владика Лукијан са свештенством који је тим поводом служио молебан, што се чини само у случају када се у црквама дочекују посебни гости.

Премијер Мађарске Виктор Орбан организовао је синоћ вечеру за неке од учесника Четвртог демографског самита у Будимпешти, којој су присутвовали, између осталих, председник Вучић, премијер Словеније Јанез Јанша, чешки премијер Андреј Бабиш, као и српски члан Председништва БиХ Милорад Додик.

(Б92/Тањуг)

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Кокен

23.09.2021 08:50

Миле це тамо све објаснити о Демографији у српској и плановима са Дијаспором.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Србо

23.09.2021 09:44

Миле ће им показати како сманијти број незапослених тјерајући људе ван земље

Name

Ја ја

23.09.2021 09:40

Све је тако.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Вук

23.09.2021 09:42

Република Српска има експерте у врху власти, који десетак година успјешно рјешавају демографска питања, тако што расељавају све младе, здраве и способне Србе по цијелом свијету. Оно што нису урадили Турци, оно што није раселила Аустро-Угарска, оно што није протјерао и побио Алија, успјешно ће одрадити Бурло, Пејина унука, Стевандић, Зељов и други сеоски шарови.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дудо

23.09.2021 09:43

Има несто сто ниси науцио, ал врло је једноставно...немој да подрзавас Додика, унисти ста год такне и ста год спомене

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ма дајјј

23.09.2021 09:58

Па ово је врх!! Дно дна!! Питање питања??? Ко је крив за исељавање народа и празнее територијее!и гдје је народ! И како је овом сто је остао овдје народу!ста се ради???

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ау

23.09.2021 10:55

Који циркус па дно дна!! Ко о цему?????

ОДГОВОРИТЕ