Srbija naučila puno iz primjera Mađarske

Četvrti demografski skup u Budimpešti, na kojem će glavno izlaganje održati predsednik Srbije Aleksandar Vučić počeo je u 9 sati u Varkart palati.

Srbija 23.09.2021 | 10:25
Srbija naučila puno iz primjera Mađarske

On je učestvovao na Četvrtom demografskom skupu u Budimpešti, na kojem je glavno izlaganje održao on u Varkart palati.

Vučić je rekao da je Srbija naučila iz primera Mađarske i zato preduzela mere zbog opadanja nataliteta.

"Emotivne smo promene uspeli da sprovedemo. Pre 10 godina kada je Mađarska u fudbalu igrala utakmicu mi smo konstantno navijali za protivnika, a danas i juče i ubuduće s kim igraju fudbal ili vaterpolo Mađari, mi ćemo navijati za Mađare i 90 odsto ljudi tako misli", rekao je on.

Vučić je kazao da Srbija jača podršku po pitanju rađanja dece.

Prema njegovi rečima, mi se suočavamo sa nečim što bi formusilao kao "suočavanje sa nečim što je u suprotnosti, liberalni politički marksizam koji nas primorava da slušamo teorije o promeni života, ali se promena dešava da gubimo mogućnost za opstanak i preživljavanje".

Na istom panelu učestvovaće i nekadašnji potpredsednik Sjedinjenih Američkih Država Majk Pens, premijer Slovenije Janez Janša i premijer Poljske Mateuš Moravjecki. U okviru posete Mađarskoj, Vučić će imati i odvojene susrete sa premijerom te zemlje Viktorom Orbanom, kao i sa premijerima Slovenije i Cceške Janezom Janšom i Andrejem Babišom.

U okviru Budimpeštanskog samita, u kulturnom programu učestvovaće i srpski član Predsedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik.

Četvrti Samit pod nazivom „Porodica: ključ održivosti“ ima za cilj da se razgovara o izazovima kada je u pitanju porodica i da se sastave predlozi zajedničkih rešenja, ali i da se ukaže na to da se u zapadnom svetu ne rađa dovoljno dece, kao i da društvo stari što nacijama na duži rok preti nestajanjem. Prethodna tri Budimpeštanska demografska samita održana su 2015, 2017. i 2019. godine. Inače, predsednik Vučić je po dolasku u Mađarsku, zajedno sa Dodikom, posetio Crkvu Svetog đorđa u Budimpešti, koja pripada Eparhiji budimskoj, gde ga je dočekao vladika Lukijan sa sveštenstvom koji je tim povodom služio moleban, što se čini samo u slučaju kada se u crkvama dočekuju posebni gosti.

Premijer Mađarske Viktor Orban organizovao je sinoć večeru za neke od učesnika Četvrtog demografskog samita u Budimpešti, kojoj su prisutvovali, između ostalih, predsednik Vučić, premijer Slovenije Janez Janša, češki premijer Andrej Babiš, kao i srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik.

(B92/Tanjug)

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

Koken

23.09.2021 08:50

Mile ce tamo sve objasniti o Demografiji u srpskoj i planovima sa Dijasporom.

ODGOVORITE
Name

Srbo

23.09.2021 09:44

Mile će im pokazati kako smanijti broj nezaposlenih tjerajući ljude van zemlje

Name

Ja ja

23.09.2021 09:40

Sve je tako.

ODGOVORITE
Name

Vuk

23.09.2021 09:42

Republika Srpska ima eksperte u vrhu vlasti, koji desetak godina uspješno rješavaju demografska pitanja, tako što raseljavaju sve mlade, zdrave i sposobne Srbe po cijelom svijetu. Ono što nisu uradili Turci, ono što nije raselila Austro-Ugarska, ono što nije protjerao i pobio Alija, uspješno će odraditi Burlo, Pejina unuka, Stevandić, Zeljov i drugi seoski šarovi.

ODGOVORITE
Name

Dudo

23.09.2021 09:43

Ima nesto sto nisi naucio, al vrlo je jednostavno...nemoj da podrzavas Dodika, unisti sta god takne i sta god spomene

ODGOVORITE
Name

Ma dajjj

23.09.2021 09:58

Pa ovo je vrh!! Dno dna!! Pitanje pitanja??? Ko je kriv za iseljavanje naroda i praznee teritorijee!i gdje je narod! I kako je ovom sto je ostao ovdje narodu!sta se radi???

ODGOVORITE
Name

Au

23.09.2021 10:55

Koji cirkus pa dno dna!! Ko o cemu?????

ODGOVORITE