Премијер: Идемо у реконструкцију Владе Црне Горе

Реконструисана Влада имаће три потпредсједника, а актуелни потпредсједник ће бити први потпредсједник Владе. Сви потпредсједници би уједно били и ресорни министри, саопштио је премијер Здравко Кривокапић који се огласио се поводом реконструкције Владе Црне Горе.

Регион 21.09.2021 | 21:40
Премијер: Идемо у реконструкцију Владе Црне Горе

Навео је и да "ресори који су се показали као обимни са аспекта њихове функционалности биће подијељени сагласно договору предсједника Владе и парламентарне већине".

Саопштење Кривокапића преносимо интегрално:

"Споразум носиоца три изборне листе од 8.9.2020. је полазна основа за јачање политичке стабилности и убрзање реформског процеса. Реконструкција Владе, на претходно дефинисаним основама, подразумијева чињеницу да се наредни парламентарни избори неће одржати прије редовног рока - односно 2024. године.

За ово вријеме Влада и скупштинска већина ће убрзано радити на приступању Црне Горе Европској унији, као и на осталим планираним реформама на јачању економског просперитета и правне сигурности грађана.

Политички субјекти који конституишу власт и Влада Црне Горе стављају мораторијум на сва питања која немају широки друштвени консензус и дубоко дијеле црногорско друштво.

Након избора тужилачког савјета и реконструкције Владе, Скупштина Црне Горе приоритетно ће размотрити све законске акте који су у процедури предложени од стране Владе.

Владавина права и борба против организованог криминала и корупције су кључни задатак све три гране власти.

Конституенте нове власти треба оснажити учешћем представника партија националних мањина.

Унапређење рада Владе и Скупштине Црне Горе кроз њихов уставни однос обезбиједиће се реконструкцијом Владе на следећим принципима:

1. Предсједник Владе одлучује о томе који су министри резултатима у протеклом периоду одговорили изазовима ресора које покривају.

2. Влада ће имати три потпредсједника. Актуелни потпредсједник ће бити први потпредсједник Владе, а сви потпредсједници уједно и ресорни министри. Предлагање потпредсједника је аутономно право предсједника Владе.

3. Ресори који су се показали као обимни са аспекта њихове функционалности биће подијељени сагласно договору предсједника Владе и парламентарне већине.

4. Приликом формирања нових ресора водиће се рачуна да исти буду у функцији што бржег остваривања европске агенде Црне Горе.

5. Кандидате за нове министре предлаже предсједник Владе након консултација са парламентарном већином, посебно водећи рачуна о прошлогодишњем споразуму носиоца три изборне листе, компетентности и родној равноправности", наводи се у саопштењу Кривокапића.

(Вијести.ме)

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

Ванредни избори

21.09.2021 22:06

Једино исправно у овом моменту! Све друге опције су само губљење времена и веће безакоње у коме предњаче Премијер, Абазовић, Спаић, Секуловић... Сад да се изведу пред суд углавном би завршили иза решетака!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Немања

21.09.2021 22:23

Премијер се понаша као да му је ова држава од оца остала! Ништа није научио професор! Суштинска расправа је мјесто премијера и резултати рада досадашњег премијера! Уколико било ко покушава условљавати било којим мјестом од премијера,потпресједника,министра и даље а да се не уважавају резултати избора да се одмах разилазе и на изборе! Грађани да одлучују једино исправно и тако је свуда у свијету што би ми били другачији!

Name

Ипе

22.09.2021 01:06

Могу у Црној Гори и на ванредне изборе,ови наши у Босни и Херцеговини кад зајашу на превару власт и именују се,4 године им не можеш ништа,заштићени ко међеди.

Name

Дзоо

22.09.2021 06:12

Кад би ви то реално сагледали али теско је то нама бити реалан.Ако оцес по резултатима онда Дјука има највисе и он би требао владу да покуса саставити.Ово све је лакрдија која остаје у зивоту само оваквим стварима сто се показало и до сада један глас не дигне руке и паде влада.

Name

Драги БЛ

21.09.2021 22:20

Зовите Станивуковица да вас спасава брацо црногорци !!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

22.09.2021 08:29

Предлози свог додика боље ти је, фукаро једна!!!

Name

Шверц цигара не престаје

22.09.2021 07:34

Теме се нижу једна по једна само промет цигара без акцизних маркица тече без потешкоћа! Лаицима, обичним људима јасно је да то неможе без знања прво полиције, царине али и граничне службе! Пошто је цијена тих шверцованих цигара у Херцеговини порасла за претпоставити да има и нових у ланцу уграђивања или су горе наведени подигли тарифу за пролаз!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лало Поваздан

22.09.2021 07:45

Боље цетири подпредсједника - сто је сигурно, сигурно!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мафију

22.09.2021 13:07

Нико никада није побиједио оловком.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Воља НАРОДА

22.09.2021 14:09

Народ је без грешке кажњавао прелетаче и уцјењиваче тако ће бити и у овом случају. Нико народ није преварио! Само ванредни избори могу дати рјешење све друго је губљење времена! Све и да се сада договоре за мјесец дана ће неко изаћи и условити незнам чиме све! Толико је неповјерења, антагонизама и прије свега неостварених амбиција које просто врцају на сваком кораку.