Premijer: Idemo u rekonstrukciju Vlade Crne Gore

Rekonstruisana Vlada imaće tri potpredsjednika, a aktuelni potpredsjednik će biti prvi potpredsjednik Vlade. Svi potpredsjednici bi ujedno bili i resorni ministri, saopštio je premijer Zdravko Krivokapić koji se oglasio se povodom rekonstrukcije Vlade Crne Gore.

Region 21.09.2021 | 21:40
Premijer: Idemo u rekonstrukciju Vlade Crne Gore

Naveo je i da "resori koji su se pokazali kao obimni sa aspekta njihove funkcionalnosti biće podijeljeni saglasno dogovoru predsjednika Vlade i parlamentarne većine".

Saopštenje Krivokapića prenosimo integralno:

"Sporazum nosioca tri izborne liste od 8.9.2020. je polazna osnova za jačanje političke stabilnosti i ubrzanje reformskog procesa. Rekonstrukcija Vlade, na prethodno definisanim osnovama, podrazumijeva činjenicu da se naredni parlamentarni izbori neće održati prije redovnog roka - odnosno 2024. godine.

Za ovo vrijeme Vlada i skupštinska većina će ubrzano raditi na pristupanju Crne Gore Evropskoj uniji, kao i na ostalim planiranim reformama na jačanju ekonomskog prosperiteta i pravne sigurnosti građana.

Politički subjekti koji konstituišu vlast i Vlada Crne Gore stavljaju moratorijum na sva pitanja koja nemaju široki društveni konsenzus i duboko dijele crnogorsko društvo.

Nakon izbora tužilačkog savjeta i rekonstrukcije Vlade, Skupština Crne Gore prioritetno će razmotriti sve zakonske akte koji su u proceduri predloženi od strane Vlade.

Vladavina prava i borba protiv organizovanog kriminala i korupcije su ključni zadatak sve tri grane vlasti.

Konstituente nove vlasti treba osnažiti učešćem predstavnika partija nacionalnih manjina.

Unapređenje rada Vlade i Skupštine Crne Gore kroz njihov ustavni odnos obezbijediće se rekonstrukcijom Vlade na sledećim principima:

1. Predsjednik Vlade odlučuje o tome koji su ministri rezultatima u proteklom periodu odgovorili izazovima resora koje pokrivaju.

2. Vlada će imati tri potpredsjednika. Aktuelni potpredsjednik će biti prvi potpredsjednik Vlade, a svi potpredsjednici ujedno i resorni ministri. Predlaganje potpredsjednika je autonomno pravo predsjednika Vlade.

3. Resori koji su se pokazali kao obimni sa aspekta njihove funkcionalnosti biće podijeljeni saglasno dogovoru predsjednika Vlade i parlamentarne većine.

4. Prilikom formiranja novih resora vodiće se računa da isti budu u funkciji što bržeg ostvarivanja evropske agende Crne Gore.

5. Kandidate za nove ministre predlaže predsjednik Vlade nakon konsultacija sa parlamentarnom većinom, posebno vodeći računa o prošlogodišnjem sporazumu nosioca tri izborne liste, kompetentnosti i rodnoj ravnopravnosti", navodi se u saopštenju Krivokapića.

(Vijesti.me)

Komentari / 10

Ostavite komentar
Name

Vanredni izbori

21.09.2021 20:06

Jedino ispravno u ovom momentu! Sve druge opcije su samo gubljenje vremena i veće bezakonje u kome prednjače Premijer, Abazović, Spaić, Sekulović... Sad da se izvedu pred sud uglavnom bi završili iza rešetaka!

ODGOVORITE
Name

Nemanja

21.09.2021 20:23

Premijer se ponaša kao da mu je ova država od oca ostala! Ništa nije naučio profesor! Suštinska rasprava je mjesto premijera i rezultati rada dosadašnjeg premijera! Ukoliko bilo ko pokušava uslovljavati bilo kojim mjestom od premijera,potpresjednika,ministra i dalje a da se ne uvažavaju rezultati izbora da se odmah razilaze i na izbore! Građani da odlučuju jedino ispravno i tako je svuda u svijetu što bi mi bili drugačiji!

Name

Ipe

21.09.2021 23:06

Mogu u Crnoj Gori i na vanredne izbore,ovi naši u Bosni i Hercegovini kad zajašu na prevaru vlast i imenuju se,4 godine im ne možeš ništa,zaštićeni ko međedi.

Name

Dzoo

22.09.2021 04:12

Kad bi vi to realno sagledali ali tesko je to nama biti realan.Ako oces po rezultatima onda Djuka ima najvise i on bi trebao vladu da pokusa sastaviti.Ovo sve je lakrdija koja ostaje u zivotu samo ovakvim stvarima sto se pokazalo i do sada jedan glas ne digne ruke i pade vlada.

Name

Dragi BL

21.09.2021 20:20

Zovite Stanivukovica da vas spasava braco crnogorci !!!!!

ODGOVORITE
Name

Re

22.09.2021 06:29

Predlozi svog dodika bolje ti je, fukaro jedna!!!

Name

Šverc cigara ne prestaje

22.09.2021 05:34

Teme se nižu jedna po jedna samo promet cigara bez akciznih markica teče bez poteškoća! Laicima, običnim ljudima jasno je da to nemože bez znanja prvo policije, carine ali i granične službe! Pošto je cijena tih švercovanih cigara u Hercegovini porasla za pretpostaviti da ima i novih u lancu ugrađivanja ili su gore navedeni podigli tarifu za prolaz!

ODGOVORITE
Name

Lalo Povazdan

22.09.2021 05:45

Bolje cetiri podpredsjednika - sto je sigurno, sigurno!

ODGOVORITE
Name

Mafiju

22.09.2021 11:07

Niko nikada nije pobijedio olovkom.

ODGOVORITE
Name

Volja NARODA

22.09.2021 12:09

Narod je bez greške kažnjavao preletače i ucjenjivače tako će biti i u ovom slučaju. Niko narod nije prevario! Samo vanredni izbori mogu dati rješenje sve drugo je gubljenje vremena! Sve i da se sada dogovore za mjesec dana će neko izaći i usloviti neznam čime sve! Toliko je nepovjerenja, antagonizama i prije svega neostvarenih ambicija koje prosto vrcaju na svakom koraku.