Ово су техничка рјешења реформе Изборног закона

Централна изборна комисија прошле седмице је усвојила Иницијативу за доношење закона о измјенама и допунама Изборног закона БиХ, која ће бити упућена Парламентарној скупштини Босне и Херцеговине, чиме је отворено питање стварног значаја предложених рјешења.

Босна и Херцеговина 20.09.2021 | 08:49
Ово су техничка рјешења реформе Изборног закона

Без обзира на критике из појединих странака, које дужи период трпи Централна изборна комисија, нарочито од представника ХДЗ-а и СНСД-а, њени чланови су једногласно, упркос разликама, усвојили поменути приједлог измјена Изборног закона. Приједлог не обухвата сегмент политичких реформи, међутим, њихов значај је огроман у смислу транспарентности изборног процеса који је већ годинама компромитован.

Предложене измјене односе се, између осталог, на питања која се односе на разграничење изборних јединица, начин формирања бирачких одбора, злоупотребу јавних ресурса у сврху кампање, обуку изборних званичника, учешће жена на изборима и правовремено објављивање одлука ЦИК-а и судова о приговорима везаним за изборе.

У вези с посланом Иницијативом разговарали смо с предсједником Централне изборне комисије Жељком Бакаларом, који нам је објаснио која су најважнија рјешења предложених реформи.

"Ми смо урадили једну свеобухватну интервенцију везано за сва поглавља Изборног закона. Онако на прву, најважније су интервенције које се односе на промјену начина избора Бирачких одбора да би то било значајно унапређење, односно деполитизација односно дјелимична деполитизација изборне администрације. Затим амадмани које смо ставили у закон, а који се односе на употребу електронских пријава и судјеловања на изборима и регистрацију бирача ван земље", рекао је Клиxу предсједник Централне изборне комисије Жељко Бакалар.

Такође, поменуо је интервенције које би биле потребне у поглављу 5 Изборног закона, које се односе на само провођење избора гдје би се морале учинити барем минималне законске интервенције у смислу увођења техничких унапређења. За разлику од поменутих, нека техничка унапређења могуће је провести и без измјене Изборног закона.

"То се односи само на идентификацију и аутоидентификацију бирача, не на бројање гласова. То је ових дана у јавности другачије интерпретирано, односно биометријски читачи отиска прста су презентовани као скенери. Јесте ријеч о некој врсти скенера, а односи се само на идентификацију бирача", рекао је Бакалар те додао да у том случају не би било крађе идентитета, односно нико не би могао, у том случају, остварити право гласа у корист друге особе или умрле особе.

Нагласио је да су за само бројање кроз скенере или нека друга унапређења, која би се односила на електронско гласање, ипак потребне минималне промјене Изборног закона, које је предложио ЦИК.

С обзиром на поједине изјаве политичара да без политичких неће бити техничких реформи Изборног закона питали смо Бакалара колике су шансе да се било шта од предложених реформи усвоји у Парламентарној скупштини.

"То зависи од политичке воље и генерално консенсуза о питањима која су понуђена у нашим амандманима. Послаћемо наш формални приједлог који ће Интерресорна радна група, надамо се, кад деблокира свој рад, упутити у парламентарну процедуру или ће послужити као материјал појединачно клубовима народа или клубовима парламентарних група у Представничком дому ПС БиХ или дијелимично послана у парламентарну процедуру. Уколико буде постојао консензус, који је потребан за измјене закона у оба законодавна дома, онда постоји могућност да нешто од тога или све прође. Ако не буде политичке воље или договора, нажалост не мислимо да ће у тој варијанти било које слово у закону бити измијењено", казао је Бакалар.

Истакао је да међународни представници озбиљно заговарају изборну реформу у смислу рјешења која повећавају транспарентност и смањују могућност малверзација.

Ипак, без обзира на приједлоге реформе Изборног закона постоји значајна могућност да ће поједине странке покушати блокирати усвајање буџета и тиме блокирати провођења избора. Питали смо Бакалара могу ли се избори провести без усвајања буџета.

"Ми се и даље надамо да ће буџета бити, односно да је изборним законом прописано да се из буџета БиХ финансира организација и провођење избора. Сматрамо да се мора наћи начин да се осигурају та средства. Враћамо се на сагу и сапуницу из 2020. године гдје смо буџет добили прилично касно, па смо некако на једвите јаде успјели да организујемо и проведемо изборе чак и у оним условима појачане пандемије. Сматрамо да је за унапређења у изборном процесу потребно да буџет буде усвојен што раније, да већ крајем ове године имамо на располагању средства. Али имамо и нека искуства из те 2020. године, тако да ћемо унутар институције подузети адекватне мјере у ономе што је наша мјеродавност да неке процедуре и поступке покренемо знатно раније како бисмо били спремни за организацију избора чак и у случају кашњења буџета. Надамо се прво да кашњења неће бити, а друго да ће буџет бити усвојен и осигурана средства за организацију и провођење избора 2022. године", рекао је Бакалар.

(Клиx)

 

Коментари / 15

Оставите коментар
Name

XXЛ

20.09.2021 07:36

Нисте од тога нема, то су само мале козметичке промјене, опет по старом. Зашто не предложите електронско гласање мајсторе е то је онда помак ка бољем.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Добој

20.09.2021 07:53

Основна ствар је спријецити ПРЕЛЕТАЦЕ да односе гласове куд им падне на памет као да је њихова дједовина. По овоме сто цитам Смит је овдје досао као нека фигура да гура нам земљу у јос дубљу пропаст. Смит нека упрти ове политицаре и судије које су и поставили и нека их вози у своју Њемацку.

Name

Ре,XXЛ

20.09.2021 08:15

Електронско гласање би била најбоља опција за све,осим за три водеће странке у БиХ,зато је за очекивати да се баш они грчевито боре против тога.

Name

Злаја

20.09.2021 08:27

Па зар ти није јасно " за " гласале ХДЗ и СНСД . Значи нема везе са памећу.

Name

Мики

20.09.2021 08:53

Тако је само у том случају нећемо морати трпити багру која би нам и даље бацала прашину у очи и растјерала омладину диљем свијета поздрав за тебе паметни брате

Name

Саса

20.09.2021 09:25

Треба послати инспекцију на УКЦ да се види како поступају са пацијентима, примају ли људе на вријеме, или мораш прво дати мито и чим их уопште лијече. Српска држава има највећу смртност на свијету. И нико да постави питање Ђајићу, који се смије свима у фацу свакодневно са скупова СНСДа са преко 200 људи збијених у групу без маске. Ни Ђајић не носи маску. Ко је овдје луд. Он прича како је УКЦ најбољи на свијету. Па у шта улажемо толике паре ако не лијече људе

Name

ре XXЛ

20.09.2021 09:31

А да Проинтер прода софтвер за електронско гласање?!

Name

Трла баба лан!

20.09.2021 07:50

Док странка не буде власник мандата ниста од избора! Колико је посланика СДС пребегло Додику од 2018? Уствари сваких избора! Вреди ли висе гласати питам и себе и вас?

ОДГОВОРИТЕ
Name

ОО7

20.09.2021 07:57

Ништа не можете без договора политучких партија.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дијагноза

20.09.2021 08:03

Само излазност спасава демократију, пробудити и анимирати спаваче то је кључ а никакви скенери или бројачи и остале скаламерије. Све то мафија узме под контролу веома брзо и лако. ИЗЛАЗНОСТ ЈЕ КЉУЧ ДЕМОКРАТИЈЕ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Само

20.09.2021 08:32

Само електронско гласање и воља народа , неће народ више Жељку Цвијановиц њу неће ни 90 % чланова Снсд а

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лола

20.09.2021 08:47

Видићете да је цијела Додикова игра око бојкотовања Институција на БХ нивоу, само ради тога да се још који мјесец прегура до 2022. Онда ће рећи изборна је година и нема никаквих реформи изборног закона. Нема скенера, нема ништа, нема ни опозиције. Живи били па видили! А ови наивци насјели и играју његову игру. Брига њега за наметнутим законом. Он је прагматик који је само искористио новонасталу ситуацију. Па и непризнавање Шмида је из истог разлога тј. да исти евентуално неби наметнуо неку измјену изборног закона. Ако уђе у 2022 на овај начин, он је на коњу! Још 4 одине обезбјеђене.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мирјана

20.09.2021 10:47

На жалост тако је. Само се не слажем да су у опозицији наивци. Они једноставно нису могли другачије. Да нису прихватили Додикову игру били би издајници и за своје гласаче.

Name

Риј3ц

20.09.2021 14:20

Управо тако, Додик се повлачи и на мала врата уводи Игора Додика у политику, и онда иста прица наредних 40 година. Само је питање тко це наслиједити Цовица и Изетбеговица, тј долазе неке промјене за Босњаке и Хрвате.

Name

Истина

20.09.2021 08:51

Само електронско гласање све остало је ништа

ОДГОВОРИТЕ