Ovo su tehnička rješenja reforme Izbornog zakona

Centralna izborna komisija prošle sedmice je usvojila Inicijativu za donošenje zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH, koja će biti upućena Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine, čime je otvoreno pitanje stvarnog značaja predloženih rješenja.

Bosna i Hercegovina 20.09.2021 | 08:49
Ovo su tehnička rješenja reforme Izbornog zakona

Bez obzira na kritike iz pojedinih stranaka, koje duži period trpi Centralna izborna komisija, naročito od predstavnika HDZ-a i SNSD-a, njeni članovi su jednoglasno, uprkos razlikama, usvojili pomenuti prijedlog izmjena Izbornog zakona. Prijedlog ne obuhvata segment političkih reformi, međutim, njihov značaj je ogroman u smislu transparentnosti izbornog procesa koji je već godinama kompromitovan.

Predložene izmjene odnose se, između ostalog, na pitanja koja se odnose na razgraničenje izbornih jedinica, način formiranja biračkih odbora, zloupotrebu javnih resursa u svrhu kampanje, obuku izbornih zvaničnika, učešće žena na izborima i pravovremeno objavljivanje odluka CIK-a i sudova o prigovorima vezanim za izbore.

U vezi s poslanom Inicijativom razgovarali smo s predsjednikom Centralne izborne komisije Željkom Bakalarom, koji nam je objasnio koja su najvažnija rješenja predloženih reformi.

"Mi smo uradili jednu sveobuhvatnu intervenciju vezano za sva poglavlja Izbornog zakona. Onako na prvu, najvažnije su intervencije koje se odnose na promjenu načina izbora Biračkih odbora da bi to bilo značajno unapređenje, odnosno depolitizacija odnosno djelimična depolitizacija izborne administracije. Zatim amadmani koje smo stavili u zakon, a koji se odnose na upotrebu elektronskih prijava i sudjelovanja na izborima i registraciju birača van zemlje", rekao je Klixu predsjednik Centralne izborne komisije Željko Bakalar.

Takođe, pomenuo je intervencije koje bi bile potrebne u poglavlju 5 Izbornog zakona, koje se odnose na samo provođenje izbora gdje bi se morale učiniti barem minimalne zakonske intervencije u smislu uvođenja tehničkih unapređenja. Za razliku od pomenutih, neka tehnička unapređenja moguće je provesti i bez izmjene Izbornog zakona.

"To se odnosi samo na identifikaciju i autoidentifikaciju birača, ne na brojanje glasova. To je ovih dana u javnosti drugačije interpretirano, odnosno biometrijski čitači otiska prsta su prezentovani kao skeneri. Jeste riječ o nekoj vrsti skenera, a odnosi se samo na identifikaciju birača", rekao je Bakalar te dodao da u tom slučaju ne bi bilo krađe identiteta, odnosno niko ne bi mogao, u tom slučaju, ostvariti pravo glasa u korist druge osobe ili umrle osobe.

Naglasio je da su za samo brojanje kroz skenere ili neka druga unapređenja, koja bi se odnosila na elektronsko glasanje, ipak potrebne minimalne promjene Izbornog zakona, koje je predložio CIK.

S obzirom na pojedine izjave političara da bez političkih neće biti tehničkih reformi Izbornog zakona pitali smo Bakalara kolike su šanse da se bilo šta od predloženih reformi usvoji u Parlamentarnoj skupštini.

"To zavisi od političke volje i generalno konsensuza o pitanjima koja su ponuđena u našim amandmanima. Poslaćemo naš formalni prijedlog koji će Interresorna radna grupa, nadamo se, kad deblokira svoj rad, uputiti u parlamentarnu proceduru ili će poslužiti kao materijal pojedinačno klubovima naroda ili klubovima parlamentarnih grupa u Predstavničkom domu PS BiH ili dijelimično poslana u parlamentarnu proceduru. Ukoliko bude postojao konsenzus, koji je potreban za izmjene zakona u oba zakonodavna doma, onda postoji mogućnost da nešto od toga ili sve prođe. Ako ne bude političke volje ili dogovora, nažalost ne mislimo da će u toj varijanti bilo koje slovo u zakonu biti izmijenjeno", kazao je Bakalar.

Istakao je da međunarodni predstavnici ozbiljno zagovaraju izbornu reformu u smislu rješenja koja povećavaju transparentnost i smanjuju mogućnost malverzacija.

Ipak, bez obzira na prijedloge reforme Izbornog zakona postoji značajna mogućnost da će pojedine stranke pokušati blokirati usvajanje budžeta i time blokirati provođenja izbora. Pitali smo Bakalara mogu li se izbori provesti bez usvajanja budžeta.

"Mi se i dalje nadamo da će budžeta biti, odnosno da je izbornim zakonom propisano da se iz budžeta BiH finansira organizacija i provođenje izbora. Smatramo da se mora naći način da se osiguraju ta sredstva. Vraćamo se na sagu i sapunicu iz 2020. godine gdje smo budžet dobili prilično kasno, pa smo nekako na jedvite jade uspjeli da organizujemo i provedemo izbore čak i u onim uslovima pojačane pandemije. Smatramo da je za unapređenja u izbornom procesu potrebno da budžet bude usvojen što ranije, da već krajem ove godine imamo na raspolaganju sredstva. Ali imamo i neka iskustva iz te 2020. godine, tako da ćemo unutar institucije poduzeti adekvatne mjere u onome što je naša mjerodavnost da neke procedure i postupke pokrenemo znatno ranije kako bismo bili spremni za organizaciju izbora čak i u slučaju kašnjenja budžeta. Nadamo se prvo da kašnjenja neće biti, a drugo da će budžet biti usvojen i osigurana sredstva za organizaciju i provođenje izbora 2022. godine", rekao je Bakalar.

(Klix)

 

Komentari / 15

Ostavite komentar
Name

XXL

20.09.2021 07:36

Niste od toga nema, to su samo male kozmetičke promjene, opet po starom. Zašto ne predložite elektronsko glasanje majstore e to je onda pomak ka boljem.

ODGOVORITE
Name

Doboj

20.09.2021 07:53

Osnovna stvar je sprijeciti PRELETACE da odnose glasove kud im padne na pamet kao da je njihova djedovina. Po ovome sto citam Smit je ovdje dosao kao neka figura da gura nam zemlju u jos dublju propast. Smit neka uprti ove politicare i sudije koje su i postavili i neka ih vozi u svoju Njemacku.

Name

Re,XXL

20.09.2021 08:15

Elektronsko glasanje bi bila najbolja opcija za sve,osim za tri vodeće stranke u BiH,zato je za očekivati da se baš oni grčevito bore protiv toga.

Name

Zlaja

20.09.2021 08:27

Pa zar ti nije jasno " za " glasale HDZ i SNSD . Znači nema veze sa pameću.

Name

Miki

20.09.2021 08:53

Tako je samo u tom slučaju nećemo morati trpiti bagru koja bi nam i dalje bacala prašinu u oči i rastjerala omladinu diljem svijeta pozdrav za tebe pametni brate

Name

Sasa

20.09.2021 09:25

Treba poslati inspekciju na UKC da se vidi kako postupaju sa pacijentima, primaju li ljude na vrijeme, ili moraš prvo dati mito i čim ih uopšte liječe. Srpska država ima najveću smrtnost na svijetu. I niko da postavi pitanje Đajiću, koji se smije svima u facu svakodnevno sa skupova SNSDa sa preko 200 ljudi zbijenih u grupu bez maske. Ni Đajić ne nosi masku. Ko je ovdje lud. On priča kako je UKC najbolji na svijetu. Pa u šta ulažemo tolike pare ako ne liječe ljude

Name

re XXL

20.09.2021 09:31

A da Prointer proda softver za elektronsko glasanje?!

Name

Trla baba lan!

20.09.2021 07:50

Dok stranka ne bude vlasnik mandata nista od izbora! Koliko je poslanika SDS prebeglo Dodiku od 2018? Ustvari svakih izbora! Vredi li vise glasati pitam i sebe i vas?

ODGOVORITE
Name

OO7

20.09.2021 07:57

Ništa ne možete bez dogovora politučkih partija.

ODGOVORITE
Name

Dijagnoza

20.09.2021 08:03

Samo izlaznost spasava demokratiju, probuditi i animirati spavače to je ključ a nikakvi skeneri ili brojači i ostale skalamerije. Sve to mafija uzme pod kontrolu veoma brzo i lako. IZLAZNOST JE KLJUČ DEMOKRATIJE.

ODGOVORITE
Name

Samo

20.09.2021 08:32

Samo elektronsko glasanje i volja naroda , neće narod više Željku Cvijanovic nju neće ni 90 % članova Snsd a

ODGOVORITE
Name

Lola

20.09.2021 08:47

Vidićete da je cijela Dodikova igra oko bojkotovanja Institucija na BH nivou, samo radi toga da se još koji mjesec pregura do 2022. Onda će reći izborna je godina i nema nikakvih reformi izbornog zakona. Nema skenera, nema ništa, nema ni opozicije. Živi bili pa vidili! A ovi naivci nasjeli i igraju njegovu igru. Briga njega za nametnutim zakonom. On je pragmatik koji je samo iskoristio novonastalu situaciju. Pa i nepriznavanje Šmida je iz istog razloga tj. da isti eventualno nebi nametnuo neku izmjenu izbornog zakona. Ako uđe u 2022 na ovaj način, on je na konju! Još 4 odine obezbjeđene.

ODGOVORITE
Name

Мирјана

20.09.2021 10:47

Na žalost tako je. Samo se ne slažem da su u opoziciji naivci. Oni jednostavno nisu mogli drugačije. Da nisu prihvatili Dodikovu igru bili bi izdajnici i za svoje glasače.

Name

Rij3c

20.09.2021 14:20

Upravo tako, Dodik se povlači i na mala vrata uvodi Igora Dodika u politiku, i onda ista prica narednih 40 godina. Samo je pitanje tko ce naslijediti Covica i Izetbegovica, tj dolaze neke promjene za Bosnjake i Hrvate.

Name

Istina

20.09.2021 08:51

Samo elektronsko glasanje sve ostalo je ništa

ODGOVORITE