Да ли сте знали да се Чутура и Чкаља нису подносили?

Павле Вуисић увек је био окружен светом, а на сахрани му је, поред попа, била само једна особа - његова жена Мирјана Вуисић.

Забава 19.09.2021 | 08:29
Да ли сте знали да се Чутура и Чкаља нису подносили?

Супруга барда српског глумишта прича о човеку који већ 32 године није са нама, а и даље је у њеном срцу, баш као првог дана.

- Умео је тако озбиљно да ме слуша, да ме је потпуно фасцинирао. После две-три године видела сам га код Белог двора. Била сам са другарицом и само сам јој рекла: "Одох да га ухватим." Не могу да кажем да смо одмах почели да се забављамо, али смо кренули да се упознајемо. Друго је то време било - прича осамдесетшестогодишња госпођа за "Информер" са сетом у гласу.

- Оне га нису волеле, причале су ружно о њему јер се више дружио са мушким друштвом, али ја нисам марила - рекла је.

Без обзира што је завршила факултет и хтела да усавршава језике, због љубави је постала секретарица режије. "Само ћути, слушај и пиши", саветовао ју је супруг, а она је помно слушала. Када се удала за Пају, дошла је да живи у његов дом, где су је дочекали Павлови родитељи, брат и сестра и њихови супружници. Са свекрвом се лепо слагала, иако је њен муж беснео што морају да живе сви заједно:

- Живела сам са Павловом мајком двадесет година. Говорила ми је да је био веома немирно дете. Имао је млађег брата који је гледао у њега као у бога и волео је да га имитира. Када је краљ Александар укинуо скупштину, његов отац је остао без посла, па је почео да ради као срески начелник. Селили су се сваке две-три године. Али Павле се лако прилагођавао. Чим дође у неко место, види који дечак је главни и за два-три дана га среди и преузме позицију алфа-мужјака.

Навику да се потуче и да у тим двобојима побеђује стекао је у детињству. Понекад, то је умео да примени и у зрелом добу. Тако је песнице укрстио и са колегом Мијом Алексићем:

- Павле је дошао да ме посети на снимању филма "Човек из храстове шуме". Мија Алексић и он су се напили, па је директор дошао код мене и замолио ме да их одведем са сета. Отишли смо у једну кафану. Мија је целе вечери мене хвалио и делио ми неке комплименте. Само сам седела и ћутала. У једном моменту му је Павле свашта рекао, а онда су се потукли. Мија је извукао дебљи крај пошто је мој муж био много вештији када је требало да се бије, изучио је то у детињству. Никада нисам питала Павла зашто је тако реаговао.

Прави проблем је настао када је екипа сутрадан требало да сними последње кадрове филма.

- Мији је остало да уради неке крупне кадрове, а нос му је био надувен. Морали смо да прекинемо снимање. Неколико година касније њих двојица су радили "Маратонце", али се више нису обазирали на сукоб. То је одмах заборављено. Сарађивали су професионално и није им било битно да ли некога воле или не. Могу да се псују и бију, али када дође камера, били су професионалци. Знали су шта је њихова обавеза - каже Мирјана.

Вуисић је био симбол комунистичких филмова, али је приватно презирао комунизам и Јосипа Броза Тита. Ипак, председник СФРЈ и његова супруга Јованка обожавали су славног глумца.

Много су га волели, па су му толерисали што је јавно показивао да он њих не воли. Паја када оде у кафану обавезно тражи ћебе: "Дајте ми га да прекријем Титову слику на зиду." Његов отац је страдао под терором комуниста и Павле није могао да их смисли. Годинама су га убеђивали да се упозна са Титом, али није хтео ни да чује. Службе безбедности су га једном приликом киднаповале на реци и у гаћама га одвели у Бели двор. Када су инсистирали да се обуче у одело, побеснео је. Умало се није потукао са њима: "Када сте ме оваквог довели, оваквог ме и водите код њега..." Тито је чуо да се нешто догађа и позвао га у своје просторије, а Павле је био у гаћама и атлетској мајици - рекла је, па додала:

- Павле је могао много да попије, али је добро подносио пиће. За разлику од њега, Мија је био баш незгодан када га стигне алкохол, па су у кафани сви бежали на другу страну када се он напије.

Без обзира на то што је током блиставе каријере одиграо 177 улога, увек је говорио да не воли то што ради, већ да снима искључиво због пара.

- Није волео глуму, није желео њоме да се бави, случајно је упао у свет кинематографије. Али онда је наставио то да ради да бисмо ми лагодније живели. Заправо, не знам ни сама да ли заиста није волео да глуми или је само волео тако да гунђа - каже Мирјана.

Мирјана је као секретарица режије радила на бројним култним филмовима и увек се трудила да на сету избегне супруга. Како сама каже, није желела да буде на мети оговарања колега, нити да свој приватни живот доноси на посао. У томе ју је подржавао и сам Павле.

Када се помене име Павла Вуисића, једна од првих асоцијација је његов колега Миодраг Петровић Чкаља. Направили су праву револуцију глумећи најбоље пријатеље у серијалу "Камионџије" и подигли су бившу Југославију на ноге. Сви су жељно ишчекивали да виде нове авантуре Паје и Јарета. Међутим, када се угасе камере, њих двојица се нису подносили. Прецизније речено, Вуисић никако није могао да "свари" колегу.

Паја је многима деловао као незгодан и крут човек, али иза широких рамена и намргођеног лица крила се танана, песничка душа.

- Његове песме су за мене биле сувише драгоцене да би биле уништене. А он је умео да их исцепа, па сам морала да их љубоморно чувам од њега самог. Записивао их је на кафанском рачуну, на салвети, на кутијама цигарета, на календару, на телефонском именику, на листовима истргнутим из мојих свезака - прича Мирјана.

- Чкаља је био потпуно другачији од Павла. Био је слаб, а мој муж је био јак. Миодраг је претеривао у глумљењу, док је Павле говорио да он "испред камере не глуми, него да се само понаша". Због тог "глуматања" Павле није могао да га смисли. Иако је међу њима владала велика нетрпељивост, на филму то никада није могло да се види. Свима је деловало као да су веома везани и да су прави пријатељи - рекла је она.

Да су Паја и Чкаља заиста били у ужасним односима сведочи и чињеница да Мирјана никада није упознала колегу свог мужа. Међутим, ту није био крај Вуисићевим захтевима. Без обзира на нетрпељивост, није хтео да дозволи да он ради за пет пута више новца од Миодрага Петровића.

- Иако га није волео, увек се борио за Чкаљу. Када је добио огроман хонорар, захтевао је да исту суму добије и Чкаља - закључује Вујисићева удовица.

(Блиц)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

ксл

19.09.2021 06:58

Чиста лаж,оца су му убили четници.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Раинер1893

19.09.2021 09:16

Павле је био закон и то без коментара!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

карактерни

19.09.2021 09:47

Обицно добри људи су и искрени људи,немају висе лица и не воле људе са висе лица.Е,тога кога не подносе то му и дају на знање. То наравно не знаци да га и мрзе јер такви људи (иако су мргуди,гундјала) су духовно јаки и они не знају да мрзе.Народ за њих казе да су карактерни.На залост таквих је све мање и мање. Нека им је лака земља.

ОДГОВОРИТЕ