Струка каже: Они који су пребољели корону заштићени су

Број заражених расте из дана у дан, шта наука каже колико на обољења утиче станични имунитет и може ли се преко њих доћи до лијека против корона вируса за ХРТ је објаснио проф.др. Драган Приморац.

Здравље 13.09.2021 | 13:50
Струка каже: Они који су пребољели корону заштићени су

- Није једноставно ни микроорганизму, њих је око 100 хиљада до милион дневно који нас покушавају напасти, а ријетко побиједе. Ми имамо нашу мукозу, слузницу, гликопротеине, они имитирају да су рецептори нашег организма и преваром се на њих вежу вирусу и онда их ми избацимо, појаснио је.

- Ми од почетка пандемија имамо једно питање, за особу која је пребољела или је вакцинисана, колико траје имунитет? Што представља ако ми након два-три мјесеца немамо антитијела? Када вирус Сарс-Цов-2 уђе у организам, неколико је начин на које се ми против њега боримо.

Прво, у почетку Б лимфоцити који долазе их коштане сржи могу га директно напасти и кренути у производњу протутијела. Када вирус уђе у станицу имамо један други механизам који дјелује путем макрофага или дендријских станица које га прогутају, раскомадају и предоче Т лимфоцитима.

Они имају голему улогу, луче пуно биоактивних молекула које стимулишу цијели имунолошки систем. Цитотоксичним станицама не треба пуно помоћи, оне одмах нападају вирус и униште га, рекао је Приморац.

Појаснио је шта се догађа код поновног контакта с вирусом.

- Ако је наш организам способан, а углавном јест, он се сјети што је било из ранијег временског периода, активира се тај станични имунитет и ми бивамо заштићени. Пуно је публикација показала да једном када падне ниво протутијела не значи да ви нисте заштићени, а с друге стране значи да без станичног имунитета не можете бити дуготрајно заштитћени, рекао је.

Упитан гарантира ли нам вакцинисање тај станични имунитет, Приморац је појаснио:

- Особе које су пребољеле имају станични имунитет и заштићене су. Према неким радовима, а ми то знамо око старијег брата Сарс-Цов-2 из 2003., и годинама. То ће донијети до промјене парадигме формирања ставова одговорних како се поставити према особама које су пребољеле и које су цијепљене. Снажан станични имунитет постоји и код једних и код других.

Временски период што се тиче Сарс-Цов-2 није јасан, мало је времена прошло, и због тога наука има велику снагу. Ми пратимо што се догађа унутар популације и на темељ тога ћемо доносити закључке. Тек прије неколико дана у Хрватској је уведено тестирање станичног имунитета.

- Тест је врло једноставан. Имате крв пацијента који је преболио или је вакцинисан, стимулишете додавањем протеина шиљка и гледате како ће реаговати ако има постојеће меморијске станице унутар производње интерферона и ви га мјерите као таквога, каже Приморац.

- Натуре Цоммуницатион и неки други радови су показали да особе које су били у контакту с инфициранима, имају развијен станични имунитет. То је податак који је досад био непознат. Нису били позитивни ни на присуство протутијела ни антигенског брзог текста. Код пуно људи, који су имали дилему зашто једино они у породици нису добили болест, они тумаче да је један од главних разлога станични имунитет, рекао је професор.

(Бука)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Миланка

13.09.2021 12:04

Пуно особа је имало а да није ни знало а не зна ни сад…

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зага

13.09.2021 13:30

Све ове силне теорије о Цовид-у,више збуњују,него што разјашњавају.

ОДГОВОРИТЕ