Struka kaže: Oni koji su preboljeli koronu zaštićeni su

Broj zaraženih raste iz dana u dan, šta nauka kaže koliko na oboljenja utiče stanični imunitet i može li se preko njih doći do lijeka protiv korona virusa za HRT je objasnio prof.dr. Dragan Primorac.

Zdravlje 13.09.2021 | 13:50
Struka kaže: Oni koji su preboljeli koronu zaštićeni su

- Nije jednostavno ni mikroorganizmu, njih je oko 100 hiljada do milion dnevno koji nas pokušavaju napasti, a rijetko pobijede. Mi imamo našu mukozu, sluznicu, glikoproteine, oni imitiraju da su receptori našeg organizma i prevarom se na njih vežu virusu i onda ih mi izbacimo, pojasnio je.

- Mi od početka pandemija imamo jedno pitanje, za osobu koja je preboljela ili je vakcinisana, koliko traje imunitet? Što predstavlja ako mi nakon dva-tri mjeseca nemamo antitijela? Kada virus Sars-Cov-2 uđe u organizam, nekoliko je način na koje se mi protiv njega borimo.

Prvo, u početku B limfociti koji dolaze ih koštane srži mogu ga direktno napasti i krenuti u proizvodnju protutijela. Kada virus uđe u stanicu imamo jedan drugi mehanizam koji djeluje putem makrofaga ili dendrijskih stanica koje ga progutaju, raskomadaju i predoče T limfocitima.

Oni imaju golemu ulogu, luče puno bioaktivnih molekula koje stimulišu cijeli imunološki sistem. Citotoksičnim stanicama ne treba puno pomoći, one odmah napadaju virus i unište ga, rekao je Primorac.

Pojasnio je šta se događa kod ponovnog kontakta s virusom.

- Ako je naš organizam sposoban, a uglavnom jest, on se sjeti što je bilo iz ranijeg vremenskog perioda, aktivira se taj stanični imunitet i mi bivamo zaštićeni. Puno je publikacija pokazala da jednom kada padne nivo protutijela ne znači da vi niste zaštićeni, a s druge strane znači da bez staničnog imuniteta ne možete biti dugotrajno zaštitćeni, rekao je.

Upitan garantira li nam vakcinisanje taj stanični imunitet, Primorac je pojasnio:

- Osobe koje su preboljele imaju stanični imunitet i zaštićene su. Prema nekim radovima, a mi to znamo oko starijeg brata Sars-Cov-2 iz 2003., i godinama. To će donijeti do promjene paradigme formiranja stavova odgovornih kako se postaviti prema osobama koje su preboljele i koje su cijepljene. Snažan stanični imunitet postoji i kod jednih i kod drugih.

Vremenski period što se tiče Sars-Cov-2 nije jasan, malo je vremena prošlo, i zbog toga nauka ima veliku snagu. Mi pratimo što se događa unutar populacije i na temelj toga ćemo donositi zaključke. Tek prije nekoliko dana u Hrvatskoj je uvedeno testiranje staničnog imuniteta.

- Test je vrlo jednostavan. Imate krv pacijenta koji je prebolio ili je vakcinisan, stimulišete dodavanjem proteina šiljka i gledate kako će reagovati ako ima postojeće memorijske stanice unutar proizvodnje interferona i vi ga mjerite kao takvoga, kaže Primorac.

- Nature Communication i neki drugi radovi su pokazali da osobe koje su bili u kontaktu s inficiranima, imaju razvijen stanični imunitet. To je podatak koji je dosad bio nepoznat. Nisu bili pozitivni ni na prisustvo protutijela ni antigenskog brzog teksta. Kod puno ljudi, koji su imali dilemu zašto jedino oni u porodici nisu dobili bolest, oni tumače da je jedan od glavnih razloga stanični imunitet, rekao je profesor.

(Buka)

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Milanka

13.09.2021 14:04

Puno osoba je imalo a da nije ni znalo a ne zna ni sad…

ODGOVORITE
Name

Zaga

13.09.2021 15:30

Sve ove silne teorije o Covid-u,više zbunjuju,nego što razjašnjavaju.

ODGOVORITE