Живот патријарха Порфирија био угрожен на Цетињу

- Потпредседник црногорске владе Дритан Абазовић је рекао да је постојала велика безбедносна претња за патријарха.

Регион 07.09.2021 | 11:08
Живот патријарха Порфирија био угрожен на Цетињу

Истрага ће утврдити детаље и чињенице о безбедносним претњама током устоличења митрополита Јоаникија на Цетињу, рекао је данас потпредседник црногорске владе Дритан Абазовић и додао да је постајала велика безбедносна претња за поглавара СПЦ-а, што је како је рекао, и патријарх потврдио својом изјавом.

Он је оценио да су безбедносне службе положиле велики испит, док са друге стране остаје, како каже, горак укус везан за читав догађај.

Абазовић је за Нову С рекао да није било случајева отказивања послушности у сектору безбедности, већ да је било случајева одређеног емотивног колебања код појединих људи. Сектор безбедности функционисао је беспрекорно, тврди потпредседник Владе Црне Горе.

"Не дозвољавам ником да ставља на терет људима нешто што им не припада. Свако ко је одбио било који задатак ће бити суспендован", рекао је Абазовић.

Истакао је да је патријарх СПЦ Порфирије штићена личност и обавеза полиције је да га држи што даље од опасности.

"Све бих питао ко би изашао пред јавност и грађане да се нешто десило патријарху СПЦ, ја вам кажем да не би изашао нико осим мене. Не дозвољам да се на било који начин баци сенка на било којег службеника полиције који су упркос свему изашли са најбољим разултатима. Ми се не поносимо употребом сузаваца, али овде недостаје дијалог и политичка култура", рекао је Абазовић.

Рекао је и да држава није ту да одређује у којој цркви неко може да изврши верски обред, већ да је њен задатак да заштити уставна права.

Говорећи о односима Црне Горе и Србије, Абазовић је рекао да је њихово опредељење да са Србијом имају много веће поверење, сарадњу и релаксираније односе него што су сада.

(Тањуг) 

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

питање Европској Унији

07.09.2021 09:22

Да ли је тиранија над свестенством препорука за брзи улазак у Европу или забрана улазка у Европу Унију јос 50 година за тиранију над свестенством.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Свака цаст

07.09.2021 09:26

Подрска за рад на правној дрзави, само таква дрзава има будуцност и сви њени градјани.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

07.09.2021 17:32

Само ред и закон. Није демократија туча и убијање.

Name

Б44

07.09.2021 09:27

Црква је поставила кривокапица као интелигентнијег њиховог човјека за изборе. На изборима је фаворизован од стране цркве и њених присталица. Циљ је био да буду изнад дрзаве. И успјели су. Присталице таквих наступа цркве "безумни" побједили су цивилизацију у Црној гори. Ово је "јако опасно" ". Следеца је могућа Србија, Русија.....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Самy

07.09.2021 10:18

Нигдје не би снајпера који су најављени ал су случајно биле камере које нису најављене да смиме искрцавање.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

07.09.2021 14:04

Снајпер или опали или не опали. Можада га је било можда не. Није вриједно ризика, а ти немаш благе везе са животом, или си једноставно безобразан.

Name

закон

07.09.2021 14:05

свака ти цаст дритане свака ти ја на мјесту

ОДГОВОРИТЕ