ЗАШТО ЈЕ АНГАЖОВАН АДВОКАТ ЗЕЧЕВИЋ : Повезница контровезни “произвођач“ медицинске марихуане

Владан Зечевић, адвокат из Ријеке кога је ангажовала Инвестиционо-развојна банка Републике Српске (ИРБ РС) за рјешавање статуса некретнина јавних предузећа из Републике Српске у Хрватској, именован је за члана Управног одбора Друштва за управљање инвестиционим „СТРАТЕГИЦ ИНВЕСТМЕНТ“ д.о.о. Бањалука.

Република Српска 02.09.2021 | 20:00
ЗАШТО ЈЕ АНГАЖОВАН АДВОКАТ ЗЕЧЕВИЋ : Повезница контровезни “произвођач“ медицинске марихуане

Оснивач тог Друштва је Кристијан Крезић из Хрватске, контроверзни бизнисмен који је, осим ове фирме, у Републици Српској основао још осам предузећа. Сва су регистрована у Јеврејској улици бр. 1, што се види и на сајту АПИФ-а.

Портал еподравина.хр је 23. маја 2021. године објавио да је „јавности апсолутно непознати бизнисмен“ Кристијан Крезић у индустријској зони Дравска у Копривници прије нешто мање од двије године купио земљиште за 3,8 милиона куна (око 508 хиљада евра) и обећао изградњу ултрамодерних погона за фармацеутске производе на бази канабиса. Крезић је, како наводи портал, најавио да ће погони бити у функцији за пар мјесеци, а обећао је и стотињак нових радних мјеста.

Ништа од тога се није десило, а Крезић је потом нестао без трага. Заправо, нестао је из Хрватске, да би се појавио у Бањалуци, што је потврдио и градоначелник Копривнице Мишел Јакшић, рекавши да има такву информацију. Према изворима Журнала из Владе РС, Крезић намјерава да покрене у Републици Српској посао са производњом медицинске марихуане, а последњи пут у Административном центру РС био је у петак, 27. августа.

Члан УО једне од Крезићевих фирми је управо Владан Зечевић, адвокат из Ријеке који побјеђује на тендеру ИРБ-а, виједном 450 хиљада КМ. ИРБ РС је 6. августа 2021. године, како је Журнал већ писао, објавила тендер за „набавку правних (адвокатских) услуга у Републици Хрватској“. У обавјештењу о јавној набавци наведено је да се на тендер јавио само један понуђач, адвокат Владан Зечевич из Ријеке, који је понудио најнижу цијену, па је коначна укупна вриједност уговора дефинисана на 450.111 КМ, без урачунатог ПДВ-а.

Журнал је контактирао и адвоката Зечевића, који нам је кратко одговорио да „није склопио никакав уговор са ИРБ“, да је тенутно на годишњем одмору и да „не жели о томе разговарати“. У тендеру је наведено да адвокат мора да има најмање 25 година искуства, да би се испоставило, што потврдјује и документ Комисије за хартије од вриједности РС, да је Зечевић правни факултет завршио 2003. године на Свеучилишту у Ријеци, а да се адвокатуром бави од 2010. године, тако да никако није могао имати потребних 25 година адвокатског стажа.

И директор ИРБ РС Дражен Врховац је своју позицију в.д. ове банке искористио за личне интересе. Осим што је у родном Приједору отворио (сасвим непотребно) пословницу ИРБ-а, за коју се мјесечно плаћа закуп од 9.000 КМ, он је ту запослио три радника и то без објављеног јавног конкурса. Врховац је запослио своју сестру, али и супругу СНСД-овог градоначелника Приједора Данијела Павловића.

Заузврат је Врховчева супруга запослена у Градској управи Приједора. Класичан непотизам, који није изузетак, већ правило приликом запошљавања у јавним институцијама у Републици Српској.

Врховац одлично користи позицију првог човјека ИРБ да себи обезбиједи додатне приходе. ИРБ РС је 10. марта ове године купила обвезнице бањалучког Универзитета за пословни инжењеринг и менаџмент (ПИМ) за 3.000.000 КМ, са роком доспјећа од 13 година и каматном стопом од 4,1 посто. Занимљиво је да се управо директор ИРБ РС Дражен Врховац налази у Управном одбору ПИМ-а, док је један од власника ПИМ-а Илија Џомбић у Надзорном одбору ИРБ. Врховац је завршио Факултет за услужни бизнис (ФАБУС) из Сремске Каменице код Новог Сада, а докторирао је управо на ПИМ-у у Бањалуци.

Мандат члановим Надзорног одбора ИРБ и Одбора за ревизију истекао почетком 2016. године, а нови чланови од тада нису именовани нити су старим члановима продужени мандати, ни као вршилаца дужности.

Директор и извршни директори ИРБ именовани су као вршиоци дужности. Такав мандат траје максимално 60 дана, без могућности продужења. За Врховца, који је за в.д. директора ИРБ РС постављен у јануару 2020. године, тих 60 дана давно је истекло.

Уз то, Врховац је и посланик СНСД-а у Народној скупштини РС, али Комисија за утврђивање сукоба интереса у органима власти РС давно је саопштила да нема ништа спорно у томе што су в.д. директори јавних предузећа и установа у исто вријеме и посланици у парламенту РС (има више таквих случајева), јер  немају исти степен одговорности као када су именовани за директоре без префикса в.д.

Зато плата в. д. директора није ништа мања од оне који има „прави“ директор. Она директора ИРБ износи 7.000 КМ, а извршних директора 6.000 КМ (укључујући накнаде за кредитне и друге одборе), мада су Закључком Владе РС плате директора јавних предузећа ограничена на 3.500 КМ. Ништа чудно да власт у Републици Српској сама гази своје закључке и одлуке.

(Зурнал.инфо

Коментари / 13

Оставите коментар
Name

Србо

02.09.2021 18:18

Директор у ПД Гвозден, жељезничар возовођа али они такве највише воле , воле потписивати а не знају свој посао, биће времена за што ово мени треба.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Приједор

02.09.2021 21:08

Дотични Врховац је факултет завршио односно купио диплому за седам дана у Грудама у Херцеговини, испостави приватног Факултета Услужног бизниса из Новог Сада. Није тачно да ке студирао у Новом Саду односно Сремској Каменици гдје се налази овај танге франге шлола. До тада је радио као конобар код нас у Прујрдору.

Name

БАЊА ЛУКА

02.09.2021 18:36

ЗА СВЕ СЕ ПИТА МИЛОКРАД ДОДИГ И СВЕ РЈЕШАВА УСМЕНО И ТЕЛЕФОНОМ,.... ЈОШ МАЛО.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Криминалци се

02.09.2021 18:36

Умрезили као цријева.

ОДГОВОРИТЕ
Name

НР

02.09.2021 18:48

Не треба коментар! Лоповски подло.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Приједор

02.09.2021 19:43

Дражен Врховац је је злоупотријебио положај без икаквог конкурса је запослио силу људи за којима ИРБРС није имао потребе за додатним службеницима за узврат је узимао финансијску корист од 5 до 10 хиљада км. Министрица финанција га довела на положај која дијели са њим плијен. Дали има ко нормалан у тој власти да заустави тог наркомана пијаног и пијану министрицу финанција Републике Србске у злоупотреби народног новца . Каву добит има ИРБРС од отворене канцеларије у Приједору осим што имаДРАЖЕН ВРХОВАЦ И ГРАДОНАЧЕЛНИК ПРИЈЕДОРА. Дали је то њихово ћаћинство и материнство дали је то наследство Зорке Видовић

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кукољ

02.09.2021 19:49

Сви који се баве преварама дипломски рад ураде у српској .

ОДГОВОРИТЕ
Name

ДФ

02.09.2021 19:56

ВДдиректор осим што прима 2 астрономске плате богати се од узимања рекета за запошљавање пресуђених нарко дилера старлета ПРОСТИТУТКИ и преко јавних набавки ИРБ-а

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дебакл

02.09.2021 20:14

Аууууу Врховац је загрезнуо у криминал одкако је дошао на чело ирбрс. Видим га више пута у пролазу као да се човјек фикса . Зашто неби кад има силу новца ОДАКЛЕ МУ ПОСАО ЗА ИСТРАЖНЕ ОРГАНЕ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Полтрон

02.09.2021 21:02

Тај цовјек уопсте не долази на посао по мјесец дана, погледајте само фактуре које стизу у ИРБ, цовјек нема ста не узума на ИРБ и све се то плаца, кафиц у Приједору је комплет уредио парама ИРБ-а, запослених примио бруку, узима по 10 хиљада за радно мјесто, а доводи и стриптизете и спонзорусе да раде тамо, па све у мињацима се сеткају. Пропаст права, погледајте само колико је унистио ИРБ за ово мало мандата сто руководи њом, па пара немају за пласирање кредита па се цека и по пола године да се пусти кредит. Страсно

ОДГОВОРИТЕ
Name

Марко

02.09.2021 21:16

Е ста дозивисмо,зали бозе оних момака сто изгинусе у рату.Дразн Врхибац мутав био цијели зувот,није двије реценице могао саставити а сад доктор наука.Па да повратис !!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Брацо

03.09.2021 05:39

Све је þо Бурле поставио.Лондонског доктора, овог доктора из Груда, шефицу финансија да потписује незаконите трансакције, грађевинарства да прави рјешења на стала на фалсификатима,...Треба ми пола године да набројим елиту Секте. Ово је тешко замислити шта се ради и како багра гули и тјера народ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јован

03.09.2021 06:16

КЛАСИЧНИ ПРИМЈЕР ОРГАНИЗОВАНОГ КРИМИНАЛА ПОКРИВЕН ВЛАДАЈУЋИМ СНСД! СВЕ ЈЕ ЈАСНО!

ОДГОВОРИТЕ