Влада крши закон поштујући вољу једног човјека

Влада Републике Српске план јавних инвестиција мјења по свом нахођењу, кршећи Закон. Главна служба за ревизију упозорила је Владу да се неправилности понаваљају, без обзира што постоје препоруке да се оне отклоне. Економисти упозоравају да се морају поштовати процедуре, а опозиција увјерава да се поштује воља само једног човјека.

Република Српска 27.08.2021 | 20:04
Влада крши закон поштујући вољу једног човјека

Од најава о успјеху и добити до пропасти. Тако завршавају јавне инвестиције у РС. Влада је од плана инвестиција направила папир, готово без вриједности. Извршна власт инвестициони план, мимо закона и процедура, мијења током 365 дана. По својој вољи. Ревизору су утврдили да је само прошле године Одлука о одређивању приоритетних пројеката, који ће се финансирати из буџетске касе мјењања и допуњавана 13 пута.

‘’То није само сада, то је дуги низ година. Никада ништа није урађено по том питању. Постоји навика да ето нема везе што је ревизија утврдила ми настављамо како нама одговара и у складу са тим у ходу мјења план инвестиција и немамо никакаф ефекат од тога’’ – каже економиста Предраг Дудуковић.

Неправилности се понаваљају. Понављају се и ревизорске препоруке да се неправилности отклоне. Али, нико их не отклања. Пропусте још мање. Поједини економисти вјерују да је за измјене плана прошле године донекле крива И ситуација изазвана вирусом корона. Ипак, то не смије бити изговор за кршење закона.

‘’Све те аномалије на које је указано морамо да мјењамо и ту нема дилеме. Има та олакшавајућа околност да се дешава оно што се дешава И мора се бити флексибилан. Али та флексибилност мора прелазити у оквире законитости и механизама који су прописани Законом’’ – каже економиста Александар Љубоја.

Комисија за утврђивање приоритетних инвестиционих пројеката има задатак да направи јединствену листу на основу које Влада доноси одлуке о финансирању пројеката. Међутим, Комисија није доставила листу. Приједлог програма на крају је направило Министарство финансија, а то је мимо процедура, утврдио је и ревизор.

 “Одлука Владе о одређивању приоритетних пројеката из програма јавних инвестиција није усклађена са усвојеним Приједлогом програма јавних инвестиција за период 2020-2022. Од седам ревидираних пројеката, пет није обухваћено наведеним програмом”, упозорили су ревизори.


Опозициони посланици тврде да Влада нема јасно утврђене критеријуме према којима одређује приоритетне пројекте које ће финансирати И којих се стриктно држи. Све се мјења, односно, одобрава у ходу. Најчешће по вољи лидера СНСД-а, сходно обећањима датим оним локалним заједницима и градовима гдје заједно са страначким људима договара финансирање одређених пројеката.


‘’Када ви не поштујете Закон, кога онда поштујете? Поштујете вољу једног или два човјека. И онда у таквој држави грађани немају правну сигурност. Можете мислити шта о нама мисле страни инвеститори који су спремни да улажу у РС и колико их имамо, немамо их уопште’’ – каже за БН ТВ посланик ПДП у НС РС Љубиша Крунић.


Поред неефикасног планирања код јавних инвестиција, ревизори су утврдили да се понавља и проблем везан за одгођено плаћање пореског дуга. Према писању портала Цапитал.ба ревизијом је утврђено да министар финансија Зора Видовић дозвољава пропусте који доводе до тога да се не чини скоро ништа како би се дуг обезбједио.

(БН)

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

БЛ

27.08.2021 18:14

Као да је први пут.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ненад

27.08.2021 18:25

Мерхаба лијевчанска љиго и фуксо Милораде проклети!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

28.08.2021 07:09

свеце то један дан дјаво однијет са собом и бице лако досло јос лаксе отисло-

Name

Божо

27.08.2021 18:28

Мерхаба турком аскеру па га пофлаутај Ердогану!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сврни наврни

27.08.2021 21:17

Како бабо рекне. Данас 'вако сутра 'нако, а све наопако.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рендо

27.08.2021 22:07

Овај Додик ће нам растурити крвљу натопљену РС! Запамтите посјету оног што му је Алија оставио аманет!

ОДГОВОРИТЕ
Name

40 Британских обавестајаца

28.08.2021 04:38

Дон Бурлескони,возд крезубих гласаца и узиваоца пива испред сеоских земи!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Марко

28.08.2021 09:22

Путинов цовјек Н1 сви коментари су сувисни

ОДГОВОРИТЕ
Name

БОБ РОЦК

28.08.2021 09:52

Па то је нормално да се у краљевству извршава воља краља, прочитати устав краљевина у Европи, сваки се завршава са"и то је моја воља"или нешто слично, тако да је то у реду или извршити буржоаску револуцију коме то смета

ОДГОВОРИТЕ
Name

Раде

28.08.2021 11:14

Овај це нам развалити РС.

ОДГОВОРИТЕ