Vlada krši zakon poštujući volju jednog čovjeka

Vlada Republike Srpske plan javnih investicija mjenja po svom nahođenju, kršeći Zakon. Glavna služba za reviziju upozorila je Vladu da se nepravilnosti ponavaljaju, bez obzira što postoje preporuke da se one otklone. Ekonomisti upozoravaju da se moraju poštovati procedure, a opozicija uvjerava da se poštuje volja samo jednog čovjeka.

Republika Srpska 27.08.2021 | 20:04
Vlada krši zakon poštujući volju jednog čovjeka

Od najava o uspjehu i dobiti do propasti. Tako završavaju javne investicije u RS. Vlada je od plana investicija napravila papir, gotovo bez vrijednosti. Izvršna vlast investicioni plan, mimo zakona i procedura, mijenja tokom 365 dana. Po svojoj volji. Revizoru su utvrdili da je samo prošle godine Odluka o određivanju prioritetnih projekata, koji će se finansirati iz budžetske kase mjenjanja i dopunjavana 13 puta.

‘’To nije samo sada, to je dugi niz godina. Nikada ništa nije urađeno po tom pitanju. Postoji navika da eto nema veze što je revizija utvrdila mi nastavljamo kako nama odgovara i u skladu sa tim u hodu mjenja plan investicija i nemamo nikakaf efekat od toga’’ – kaže ekonomista Predrag Duduković.

Nepravilnosti se ponavaljaju. Ponavljaju se i revizorske preporuke da se nepravilnosti otklone. Ali, niko ih ne otklanja. Propuste još manje. Pojedini ekonomisti vjeruju da je za izmjene plana prošle godine donekle kriva I situacija izazvana virusom korona. Ipak, to ne smije biti izgovor za kršenje zakona.

‘’Sve te anomalije na koje je ukazano moramo da mjenjamo i tu nema dileme. Ima ta olakšavajuća okolnost da se dešava ono što se dešava I mora se biti fleksibilan. Ali ta fleksibilnost mora prelaziti u okvire zakonitosti i mehanizama koji su propisani Zakonom’’ – kaže ekonomista Aleksandar Ljuboja.

Komisija za utvrđivanje prioritetnih investicionih projekata ima zadatak da napravi jedinstvenu listu na osnovu koje Vlada donosi odluke o finansiranju projekata. Međutim, Komisija nije dostavila listu. Prijedlog programa na kraju je napravilo Ministarstvo finansija, a to je mimo procedura, utvrdio je i revizor.

 “Odluka Vlade o određivanju prioritetnih projekata iz programa javnih investicija nije usklađena sa usvojenim Prijedlogom programa javnih investicija za period 2020-2022. Od sedam revidiranih projekata, pet nije obuhvaćeno navedenim programom”, upozorili su revizori.


Opozicioni poslanici tvrde da Vlada nema jasno utvrđene kriterijume prema kojima određuje prioritetne projekte koje će finansirati I kojih se striktno drži. Sve se mjenja, odnosno, odobrava u hodu. Najčešće po volji lidera SNSD-a, shodno obećanjima datim onim lokalnim zajednicima i gradovima gdje zajedno sa stranačkim ljudima dogovara finansiranje određenih projekata.


‘’Kada vi ne poštujete Zakon, koga onda poštujete? Poštujete volju jednog ili dva čovjeka. I onda u takvoj državi građani nemaju pravnu sigurnost. Možete misliti šta o nama misle strani investitori koji su spremni da ulažu u RS i koliko ih imamo, nemamo ih uopšte’’ – kaže za BN TV poslanik PDP u NS RS Ljubiša Krunić.


Pored neefikasnog planiranja kod javnih investicija, revizori su utvrdili da se ponavlja i problem vezan za odgođeno plaćanje poreskog duga. Prema pisanju portala Capital.ba revizijom je utvrđeno da ministar finansija Zora Vidović dozvoljava propuste koji dovode do toga da se ne čini skoro ništa kako bi se dug obezbjedio.

(BN)

Komentari / 10

Ostavite komentar
Name

BL

27.08.2021 18:14

Kao da je prvi put.

ODGOVORITE
Name

Nenad

27.08.2021 18:25

Merhaba lijevčanska ljigo i fukso Milorade prokleti!

ODGOVORITE
Name

Re

28.08.2021 07:09

svece to jedan dan djavo odnijet sa sobom i bice lako doslo jos lakse otislo-

Name

Božo

27.08.2021 18:28

Merhaba turkom askeru pa ga poflautaj Erdoganu!

ODGOVORITE
Name

Svrni navrni

27.08.2021 21:17

Kako babo rekne. Danas 'vako sutra 'nako, a sve naopako.

ODGOVORITE
Name

Rendo

27.08.2021 22:07

Ovaj Dodik će nam rasturiti krvlju natopljenu RS! Zapamtite posjetu onog što mu je Alija ostavio amanet!

ODGOVORITE
Name

40 Britanskih obavestajaca

28.08.2021 04:38

Don Burleskoni,vozd krezubih glasaca i uzivaoca piva ispred seoskih zemi!

ODGOVORITE
Name

Marko

28.08.2021 09:22

Putinov covjek N1 svi komentari su suvisni

ODGOVORITE
Name

BOB ROCK

28.08.2021 09:52

Pa to je normalno da se u kraljevstvu izvršava volja kralja, pročitati ustav kraljevina u Evropi, svaki se završava sa"i to je moja volja"ili nešto slično, tako da je to u redu ili izvršiti buržoasku revoluciju kome to smeta

ODGOVORITE
Name

Rade

28.08.2021 11:14

Ovaj ce nam razvaliti RS.

ODGOVORITE