Роде читав вијек “одсједају” на истим бандерама

Гнијезда на бандерама од Градишке према Козарској Дубици већ 100 година сигурно су уточиште бијелим родама, о којима мјештани тог краја причају са дивљењем, истичући да су оне за њих свете птице.

Република Српска 11.08.2021 | 12:45
Роде читав вијек “одсједају” на истим бандерама

Да Градишка има изграђен култ о родама потврђује и Рајко Плотан, који је живот посветио природи, а у чијем срцу ова птица заузима посебно мјесто.

- Од малих ногу обожавам роду. Прије неколико година супруга и ја смо спасили једну. Пружили смо јој много љубави, а након што је презимила код нас, опоравила се и прикључила јату птица које су се с првим априлским данима враћале с југа - рекао је Плотан за “Глас Српске”.

Мјештани према овој птици имају много поштовања и љубави, о чему свједочи и прича овог Градишчанина, који каже да роде праве гнијезда на бандерама и на тај начин стварају проблеме попут кратких спојева, али да ипак никоме не сметају.

- Да им 50 метара ниже направимо луксузни хотел, оне то би не прихватиле. Везане су за своју сферу и мјесто. Може само нестати или струје или роде - рекао је Плотан. Док је људи у овом крају биће и рода, прича он и истиче да мјештани сваког прољећа радо ишчекују њихов повратак.

Осим бијелих рода постоје и црне, које живе у шумама и тешко су препознатљиве.

- Црне роде никада нећете наћи уз кућу, док бијела рода хоће домаћина и није лако припитомљива. Увијек има дозу неповјерења, своју аутономију и територију - казао је Плотан и додао да колико год је хранили и тетошили никада неће дозволити да је помилују.

Ове птице се радо враћају у крајеве широм Српске, попут Српца, Дервенте и Сокоца, а јединствен примјер је и зимска рода, којој ни хладни децембарски дани не сметају да се врати у своје гнијездо у Братунцу.

Већ годинама електрични стубови мјесто су на којем се гнијезде роде на Гласиначком пољу у насељу Бјелосављевићи недалеко од Сокоца. Са лијеве стране пута Подроманија - Рогатица током прољећа и љета гнијезди се и изводи пород пар бијелих рода. Након што подигне младе, већ са првим јесењим данима овај пар птица селица, за које Сокочани казују да им је са њиховим доласком кренуло на свим пољима, напушта сурову климу Гласиначког поља и одлази у топлије крајеве.

Ова птица карактеристичног је изгледа и у народу представља симбол плодности, а орнитолозима посебно занимљиву врсту за проучавање и истраживање. Драшко Адамовић из Оринтолошког друштва “Наше птице” из Сарајева каже да су роде трајно заштићена врста, истичући да су плавни комплекси мјеста гдје оне обитавају.

- Роде су редовне гњездарице наших простора и долазе сваке године на одређене локалитете, попут плавних подручја и ораница које им посебно одговарају - рекао је Адамовић.

Сливови ријека Врбаса, Саве и мочваре Бардача, која је нажалост нестала, разлог су доласка рода на ове просторе. Прије свега због несметаног извођења младих потомака и могућности обезбјеђивања хране, које је у овом крају било у изобиљу. У близини су притоке и баре у којима се легу водоземци, а то је мотив за роду па се на том путу може уочити велики број гнијезда.

Оринтолози кажу да се роде радо враћају у своја гнијезда уколико их нико не омета. Због недостатка дрвећа своја гнијезда принуђене су да праве и на објектима. Драшко Адамовић сматра да би требало предузети иницијативу да се више људи укључи у реализацију замјенских гнијезда, јер како каже то није скуп, али је користан издатак.

(Глас Српске)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Перо

11.08.2021 11:08

Прије 100 година није било бандера.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Перо

11.08.2021 13:09

Код тебе није...гдје су животиње било је.

Name

Наравно

11.08.2021 13:22

Да је било, ко је инаце доносио дјецу.