Шта Ричард Гренел ради на Западном Балкану?

Бивши изасланик некадашњег председника САД Доналда Трампа за дијалог Србије и Косова Ричард Гренел недавно је поново виђен на Западном Балкану.

Регион 10.08.2021 | 08:09
Шта Ричард Гренел ради на Западном Балкану?

Боравио је у Србији и Албанији, састајао се политичарима, ишао у ноћни провод, тражио пословне прилике. Пошто више није у администрацији САД, није јасно за кога или и чијем интересу Гренел сада ради, пише Глас Америке.

Бивши амерички изасланик за Косово на Инстаграму је објавио снимак из провода у београдском ноћном клубу са српским министром финансија Синишом Малим. Такође је на Инстаграму објавио и фотографије са албанским председником Иљиром Метом и премијером Едијем Рамом, а потом и фотографије са албанске обале, а са мало детаља шта је радио у Албанији.

Глас Америке је покушао да ступи у контакт са њим преко бивших сарадника у администрацији који су рекли да немају податке о томе где сада ради, нити његов контакт.

Са Института за политику и стратешке студије Универзитета Карнеги Мелон стигао је одговор да Гренел више не ради тамо, иако се то наводи на сајту његове организације Фиx Цалифорниа, коју је основао када се спекулисало да ће се кандидовати за гувернера Калифорније.

Током посете Балкану, Гренел је у интервјуу за албанске "Вести 24", како је пренео портал Косово онлине, рекао да се бави промовисањем страних улагања и економске сарадње у региону, али није рекао за кога то ради, осим да је у приватном сектору.

"Визија председника Трампа за дијалог између Косова и Србије имала је везе са отварањем нових радних места, са економијом и идеја је била да регион Балкана напредује... Али оно што желимо да видимо је наставак те инвестиције, зато сам овде, не радим више за владу. Ја сам у приватном сектору и тражимо могуц́ности за стварање приватног сектора за страна улагања на Балкану", рекао је Гренел.

Некадашњи Трампов сарадник годинама се бавио консултанским радом и лобирањем, па наставак таквог ангажмана не би био чудан. Пре него што је дошао у Трампову администрацију, Гренел је 2009. основао консултатску кућу Цапитол Медиа Партнерс која је радила до 2017, а за коју је ЦНН објавио да је заступала и клијенте из Кине, Сомалије, Ирана – што није пријављено надлежнима, иако је по закону морало бити.

Вашингтон пост је својевремено објавио да је Гренелова фирма заступала и организацију коју је финансирала странка мађарског премијера Виктора Орбана.

"Због његове биографије и начина на који делује сада, и како је деловао док је био у администрацији, а ево и после мандата, верујем да Ричард Гренел има блиске односе не само са властима у Србији, већ и са властима у Албанији. Приметно је да он на друштвеним мрежама, с једне стране хвали и промовише власти у Београду и Тирани, док са супротне стране властима у Приштини није наклоњен", каже за Глас Америке Немања Тодоровић Штиплија, уредник портала Еуропеан Wестерн Балканс.

Гренел је од почетка подржавао иницијативу мини Шенген – садашњи Отворени Балкан. У том контексту је и сада хвалио лидере Србије и Албаније, а косовском премијеру Аљбину Куртију поручио да "греши" што одбија да се прикључи регионалној иницијативи, а похвале на рачун Александра Вучића и Едија Раме могу да им користе политички на више фронтова, каже Штиплијја.

"Једноставно, Ричард Гренел јавности и у Србији и у Албанији може да буде ПР који би објаснио да су лидери две земље прихваћенији у свету него јавности овде мисле, с једне стране је можда у питању унутрашњи ПР, а с друге стране послови који се тичу неких других региона, а не САД".

Ричард Гренел је у Трамповој администрацији најпре био на функцији амбасадора САД у Немачкој. Потом је, паралелно са тим послом, радио и као специјални изасланик за преговоре Србије и Косова, што је кулминирало потписивањем Вашингтонског споразума о нормализацији економских односа.

Његова последња функција у администрацији била је в.д. директора Националних обавештајних служби. После завршетка рада у администрацији, спекулисало се да ће се Гренел кандидовати за гувернера Калифорније, од чега је одустао. Повремено се појављује на америчкој кабловској ТВ наклоњеној Трампу "Њузмакс".

Због начина рада, звали су га "Мали Трамп".

(Б92/Глас Америке)

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

ДОКТОР

10.08.2021 06:31

Све је то покварено, све. Нема тог политичара на земаљслој кугли који не ради за своје интересе!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Добој

10.08.2021 21:04

Једино сто је сигурно је да не ради ниста добро нити хумано.

Name

Са се неће женит?

10.08.2021 07:08

Тражи сродну душу. ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

МЕНАГЕР

10.08.2021 07:45

Ради за дрзаву а успут мало и за себе За разлику од ових насих који раде само за себе

ОДГОВОРИТЕ
Name

Туњо

10.08.2021 08:22

Ради оно што му је газда Трамп наредио. Лобира да Срби и Албанци на сљедећим изборима гласају за Трампа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зналац

10.08.2021 08:25

Па Трамп се вец увелико спрема за следеце изборе и лобира у Републиканској странци за кандидатуру. Тако да ниста цудно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

чегртуша

11.08.2021 07:55

Лик је ужас, права хијена. Није ни чудо да се мота овуда.

ОДГОВОРИТЕ