Централна банка пред блокадом?

Мандат члановима Управног одбора Централне банке БиХ, а самим тим и гувернеру Сенаду Софтићу, истиче сутра, а с обзиром на то да Закон о централној банци БиХ не познаје ни технички ни в.д. мандат, велико је питање како ће ова институција функционисати у будућности.

Босна и Херцеговина 09.08.2021 | 09:43
Централна банка пред блокадом?

"Нико ништа не зна, нити чланови Управе ЦБ БиХ имају инструкције како даље наставити радити, а ни гувернер се не оглашава по том питању, тако да је све неизвјесно и управљање ЦБ БиХ је доведено у питање", испричао је извор "Независних" близак Централној банци БиХ.

Исти извор наводи да оваква ситуација још није забиљежена када је у питању Централна банка БиХ, те да је раније било случајева да Управни одбор остане без појединих  чланова, али је увијек постојао гувернер који је био у мандату, међутим сад је ситуација потпуно другачија јер мандат истиче свима.

Иначе, актуелни гувернер ЦБ БиХ изабран је на сједници одржаној 11. августа 2015. године, а на том мјесту замијенио је Кемала Козарића, којем је мандат истицао управо на тај дан.

У Централној банци Босне и Херцеговине нисмо успјели сазнати како ће превазићи ову ситуацију, односно да ли ће још актуелна управа наставити с радом и да ли је могуће да дође до проблема прије свега приликом исплате спољног дуга БиХ, а у питање се доводи и рад Комисије за вриједносне папире БиХ.

"Све је повезано, много питања се поставља, а нема ниједног одговора. Надлежне институције, прије свих Предсједништво БиХ, ћуте, а с обзиром на то да су тренутно у блокади - од њих се и не очекује да разријеше ову ситуацију", испричао је исти извор.

Према незваничним информацијама, на једној од посљедњих сједница Предсједништва БиХ, док је њиме предсједавао Милорад Додик, било је и именовање чланова Управног одбора, међутим по захтјеву Жељка Комшића, члана Предсједништва БиХ, то је повучено с дневног реда јер је он тражио још мало времена за консултације. Такође, како незванично сазнајемо, није искључена могућност да управо Комшић, а под изговором хитности, сазове нову сједницу Предсједништва БиХ и да он и Шефик Џаферовић, члан Предсједништва БиХ, без Додика именују три од укупно пет чланова Управног одбора ЦБ БиХ који могу доносити одлуке и изабрати гувернера.

"Српски чланови Управног одбора БиХ на посљедњој сједници одмах на почетку су рекли да неће да одлучују позивајући се на закључке Народне скупштине Републике Српске донесене након што је Валентин Инцко, бивши високи представник у БиХ, наметнуо измјене Кривичног закона БиХ", испричао је извор "Независних" и Централне банке БиХ, истовремено додајући да то ништа не значи те да Управни одбор и без чланова из Републике Српске може доносити одлуке јер је потребна већина од пет.

Посљедња сједница чланова Управног одбора Централне банке БиХ пред истек мандата, како незванично сазнајемо, биће одржана 10. августа и на њој би требало да се разговара о томе како даље, међутим с обзиром на то да представници Републике Српске неће одлучивати, питање је како ће се ствари одвијати јер је једна од идеја и да се упути хитна ургенција Предсједништву БиХ за именовање нових чланова Управног одбора БиХ.

(Независне новине)

Коментари / 14

Оставите коментар
Name

ре

09.08.2021 08:00

Шта смо још од свега хаосу БиХ доживјели да криминалци бирају гувернера.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Крајишник

09.08.2021 08:13

Па Комшо ће да сазове сједницу,без Бурле ће изгласати и настављају даље,а РС ће ионако политиком великог вође пропасти и нестати!! Народ и даље пасе траву и блечи!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

09.08.2021 08:35

Добар коментар. И питам се засто Срби толерису нерад своји представника, па да им други бирају кога хоце да доносе одлуке без Срба, које су мозда и на стету Срба. А нек народ и даље аплаудира и поздравља нерад своји представника.

Name

Душан

09.08.2021 08:32

То блокада блокада блокада нема плата пензија борачких додатака социјале...све блокирати нек се зна шта смо ми...Рекли смо нема одлучивања треба се држати тога.

ОДГОВОРИТЕ
Name

момо

09.08.2021 08:33

Све се распада..А,распада се 30 година,а ми зивимо у "нади" да це дрзава стати на ноге.Неце,свима је то јасно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јаффа

09.08.2021 08:37

Сад ће Миле и Човић ставити своје људе и клепити 2 милијарде кеша.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Перо

09.08.2021 13:19

Најбоље да Додо преузме Централну банку, он зна са парама а само га то и интетесује.

Name

Почети писати

09.08.2021 08:39

Кривичне пријаве за нерад, односно, злоупотребу службене дужности. Па нека на суду кажу има закључак Народне скупштине. Докле више овај безобразлук иде, па јел' има мало пара дају тамо, још кажу неће да раде. Јел' и то интерес Срба да не ради Централна банка, хоће ли од тога бити боље људима који стварно нешто раде за разлику од ових ухљеба? С ким да склапамо послове и ко да инвестира овдје?

ОДГОВОРИТЕ
Name

А теби једна кривицна

09.08.2021 09:01

Теби је у реду да могу двојица да одлучују без Срба о НБ БиХ. Да може тај конвертит Комсиц да заказује сједнице, да може Дзаферовиц( упитна ратна прошлост) да одлучује о БиХ и Србима у њој. Важно је пљивати на Додика и прати све друге јер они су цвјецке а ето Срби праве проблеме. Неће бити да је тако, нису сви пасли траву к’о ти.

Name

Ало мамлазе

09.08.2021 09:03

Какви послови и инвестирање у БиХ? Ко то и гдје инвестира осим тајкуна и шверцера домаћих? Шта булазнис.

Name

Адвокат

09.08.2021 08:44

Па ста и да буду на савјету два Србина, опет је један висе Бакирових. Могу донијети одлуку о наставку рада банке, са тим да це овај остати јос двије године. Појели смо говна раније, не само око централне банке, него и око много других ствари. Вазно је било своје људе увалити, јебес то како други могу у посебним околностима доносити одлуке без Срба. Не би ме изненадило да се у ову прицу не упетља високи уз образлозење да дрзава мора да функционисе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ма

09.08.2021 12:39

Само све блокирати па макар јели траву.

ОДГОВОРИТЕ
Name

КМЕТ СИМАН

09.08.2021 16:10

Каква Централна банка кад сви знамо да су нам после рата дали неку монету КМ, а контролишу је странци ово је земља под протекторатом тако да ми немамо никакву ц. банку, а ови нису способни да направе нормалну земљу све је то фикција

ОДГОВОРИТЕ
Name

јааааа

10.08.2021 11:14

Распад система,куд који,битно да возни парк функционише ебеш централну банку...

ОДГОВОРИТЕ