Centralna banka pred blokadom?

Mandat članovima Upravnog odbora Centralne banke BiH, a samim tim i guverneru Senadu Softiću, ističe sutra, a s obzirom na to da Zakon o centralnoj banci BiH ne poznaje ni tehnički ni v.d. mandat, veliko je pitanje kako će ova institucija funkcionisati u budućnosti.

Bosna i Hercegovina 09.08.2021 | 09:43
Centralna banka pred blokadom?

"Niko ništa ne zna, niti članovi Uprave CB BiH imaju instrukcije kako dalje nastaviti raditi, a ni guverner se ne oglašava po tom pitanju, tako da je sve neizvjesno i upravljanje CB BiH je dovedeno u pitanje", ispričao je izvor "Nezavisnih" blizak Centralnoj banci BiH.

Isti izvor navodi da ovakva situacija još nije zabilježena kada je u pitanju Centralna banka BiH, te da je ranije bilo slučajeva da Upravni odbor ostane bez pojedinih  članova, ali je uvijek postojao guverner koji je bio u mandatu, međutim sad je situacija potpuno drugačija jer mandat ističe svima.

Inače, aktuelni guverner CB BiH izabran je na sjednici održanoj 11. avgusta 2015. godine, a na tom mjestu zamijenio je Kemala Kozarića, kojem je mandat isticao upravo na taj dan.

U Centralnoj banci Bosne i Hercegovine nismo uspjeli saznati kako će prevazići ovu situaciju, odnosno da li će još aktuelna uprava nastaviti s radom i da li je moguće da dođe do problema prije svega prilikom isplate spoljnog duga BiH, a u pitanje se dovodi i rad Komisije za vrijednosne papire BiH.

"Sve je povezano, mnogo pitanja se postavlja, a nema nijednog odgovora. Nadležne institucije, prije svih Predsjedništvo BiH, ćute, a s obzirom na to da su trenutno u blokadi - od njih se i ne očekuje da razriješe ovu situaciju", ispričao je isti izvor.

Prema nezvaničnim informacijama, na jednoj od posljednjih sjednica Predsjedništva BiH, dok je njime predsjedavao Milorad Dodik, bilo je i imenovanje članova Upravnog odbora, međutim po zahtjevu Željka Komšića, člana Predsjedništva BiH, to je povučeno s dnevnog reda jer je on tražio još malo vremena za konsultacije. Takođe, kako nezvanično saznajemo, nije isključena mogućnost da upravo Komšić, a pod izgovorom hitnosti, sazove novu sjednicu Predsjedništva BiH i da on i Šefik Džaferović, član Predsjedništva BiH, bez Dodika imenuju tri od ukupno pet članova Upravnog odbora CB BiH koji mogu donositi odluke i izabrati guvernera.

"Srpski članovi Upravnog odbora BiH na posljednjoj sjednici odmah na početku su rekli da neće da odlučuju pozivajući se na zaključke Narodne skupštine Republike Srpske donesene nakon što je Valentin Incko, bivši visoki predstavnik u BiH, nametnuo izmjene Krivičnog zakona BiH", ispričao je izvor "Nezavisnih" i Centralne banke BiH, istovremeno dodajući da to ništa ne znači te da Upravni odbor i bez članova iz Republike Srpske može donositi odluke jer je potrebna većina od pet.

Posljednja sjednica članova Upravnog odbora Centralne banke BiH pred istek mandata, kako nezvanično saznajemo, biće održana 10. avgusta i na njoj bi trebalo da se razgovara o tome kako dalje, međutim s obzirom na to da predstavnici Republike Srpske neće odlučivati, pitanje je kako će se stvari odvijati jer je jedna od ideja i da se uputi hitna urgencija Predsjedništvu BiH za imenovanje novih članova Upravnog odbora BiH.

(Nezavisne novine)

Komentari / 14

Ostavite komentar
Name

re

09.08.2021 08:00

Šta smo još od svega haosu BiH doživjeli da kriminalci biraju guvernera.

ODGOVORITE
Name

Krajišnik

09.08.2021 08:13

Pa Komšo će da sazove sjednicu,bez Burle će izglasati i nastavljaju dalje,a RS će ionako politikom velikog vođe propasti i nestati!! Narod i dalje pase travu i bleči!

ODGOVORITE
Name

Re

09.08.2021 08:35

Dobar komentar. I pitam se zasto Srbi tolerisu nerad svoji predstavnika, pa da im drugi biraju koga hoce da donose odluke bez Srba, koje su mozda i na stetu Srba. A nek narod i dalje aplaudira i pozdravlja nerad svoji predstavnika.

Name

Dušan

09.08.2021 08:32

To blokada blokada blokada nema plata penzija boračkih dodataka socijale...sve blokirati nek se zna šta smo mi...Rekli smo nema odlučivanja treba se držati toga.

ODGOVORITE
Name

momo

09.08.2021 08:33

Sve se raspada..A,raspada se 30 godina,a mi zivimo u "nadi" da ce drzava stati na noge.Nece,svima je to jasno.

ODGOVORITE
Name

Jaffa

09.08.2021 08:37

Sad će Mile i Čović staviti svoje ljude i klepiti 2 milijarde keša.

ODGOVORITE
Name

Pero

09.08.2021 13:19

Najbolje da Dodo preuzme Centralnu banku, on zna sa parama a samo ga to i intetesuje.

Name

Početi pisati

09.08.2021 08:39

Krivične prijave za nerad, odnosno, zloupotrebu službene dužnosti. Pa neka na sudu kažu ima zaključak Narodne skupštine. Dokle više ovaj bezobrazluk ide, pa jel' ima malo para daju tamo, još kažu neće da rade. Jel' i to interes Srba da ne radi Centralna banka, hoće li od toga biti bolje ljudima koji stvarno nešto rade za razliku od ovih uhljeba? S kim da sklapamo poslove i ko da investira ovdje?

ODGOVORITE
Name

A tebi jedna krivicna

09.08.2021 09:01

Tebi je u redu da mogu dvojica da odlučuju bez Srba o NB BiH. Da može taj konvertit Komsic da zakazuje sjednice, da može Dzaferovic( upitna ratna prošlost) da odlučuje o BiH i Srbima u njoj. Važno je pljivati na Dodika i prati sve druge jer oni su cvjecke a eto Srbi prave probleme. Neće biti da je tako, nisu svi pasli travu k’o ti.

Name

Alo mamlaze

09.08.2021 09:03

Kakvi poslovi i investiranje u BiH? Ko to i gdje investira osim tajkuna i švercera domaćih? Šta bulaznis.

Name

Advokat

09.08.2021 08:44

Pa sta i da budu na savjetu dva Srbina, opet je jedan vise Bakirovih. Mogu donijeti odluku o nastavku rada banke, sa tim da ce ovaj ostati jos dvije godine. Pojeli smo govna ranije, ne samo oko centralne banke, nego i oko mnogo drugih stvari. Vazno je bilo svoje ljude uvaliti, jebes to kako drugi mogu u posebnim okolnostima donositi odluke bez Srba. Ne bi me iznenadilo da se u ovu pricu ne upetlja visoki uz obrazlozenje da drzava mora da funkcionise.

ODGOVORITE
Name

Ma

09.08.2021 12:39

Samo sve blokirati pa makar jeli travu.

ODGOVORITE
Name

KMET SIMAN

09.08.2021 16:10

Kakva Centralna banka kad svi znamo da su nam posle rata dali neku monetu KM, a kontrolišu je stranci ovo je zemlja pod protektoratom tako da mi nemamo nikakvu c. banku, a ovi nisu sposobni da naprave normalnu zemlju sve je to fikcija

ODGOVORITE
Name

jaaaaa

10.08.2021 11:14

Raspad sistema,kud koji,bitno da vozni park funkcioniše ebeš centralnu banku...

ODGOVORITE