Снижења најчешће мамац купцима који не уштеде готово ништа (ВИДЕО)

Због сезонских снижења која су у току, излози на сваком кораку маме попустима и распродајама грађане Српске да чешће обилазе трговине и да врло често нерационално купују, ризикујући да потроше више него што су планирали, увјерени да су на тај начин остварили уштеду у кућном буџету.

Република Српска 08.08.2021 | 20:00
Снижења најчешће мамац купцима који не уштеде готово ништа (ВИДЕО)

Снижења, распродаје и акцијске продаје у Српској углавном су само мамац за купце који, приликом помпезно најављених попуста, најчешће не уштеде готово ништа. Штавише, неријетко се дешава да на “снижењима” одјећу, обућу или неку другу робу плате скупље од њихове редовне цијене, што су нам и сами потврдили.

“Задњих година чини ми се да је то све већа варка или маркетиншки трик, а када се завири у радњу онда се види да то није ни приближно ономе што стоји у излогу”, тврде грађани Бијељине и додају 
су те цијене баш због туриста.

Ипак има и оних који, како тврде, мудро купују.

“Ако водите рачуна, ако сте информисани можете да прођете много боље него у јеку сезоне када ћете неке ствари плаћати три пута скупље”, кажу грађани.

“Треба добро погледати рок трајања, односно, да ли пише када истиче рок трајања или до када је најбоље употријебити. То је велика разлика у те двије дефиниције. Јер у случају истакнутог рока трајања не смије се користити, зато што је опасан по здравље. У случају наведеног рока до када је најбоље искористити, онда је дозвољена употреба још неко вријеме”, објашњава Јован Василић, предсједник Удружења потрошача “Звоно”из Бијељине.

Василић савјетује потрошаче да уколико су нешто планирали купити, да прво мало прошетају И виде цијене, како би могли упоредити са цијенама које су истакнуте са попустом.

Из Инспектората Републике Српске кажу да је тржишна инспекција само у овој години, изласком на терен, контролисала цијене 1.860 пута, те да су код пет одсто слушајева утврдили неправилности, које се односе најчешће на истицање цијена, које нису биле видно истакнуте и лако доступне потрошачима.

“Догађало се да инспектори повремено утврде да су трговци објавом акције типа 1+1 гратис обманули потрошаче у погледу цијене производа  која је нудила наводне “погодности”, а чиме су их навели да купе производ који можда  иначе не би”, наводе из Инспектората Републике Српске. 

“Ми ћемо, стичем утисак прије одвојити новац да дјеци обезбиједимо маркирану гаредоробу, него што ћемо то уложити у њихово квалитетније образовање. То је све одраз поремећеног система вриједности, јер је умрежено колективно мишљење да су брендиране ствари улазница у свијет богатих”, истиче магистар социологије Владимир Васић.

Социолози, такође, истичу да је неконтролисана куповина једна од кључних одлика потрошачког друштва, у које смо већ одавно заглибили. А многа истраживања су показала да је управо масовна потрошња неријетко окидач за порадичне несугласице, јер је немогуће пронаћи модел како потрошити новац, кога нема довољно. 

(БН)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Маја

08.08.2021 19:23

Апсолутно се слажем са га.Васићем. ми смо изгубили компас и не знамо више гдје припадамо. Покушавамо да живимо туђе животе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

превисе паметан

08.08.2021 19:42

Редовна роба се мало кад прпдаје на снизење? или се цак прави по моди али лосијег квалитета.. Зна се да ако 30% прода по акутелној цијени да се рест мозе снизити до 30% и висе а пола продано по тој рест мозе да се да и за 10%. Не заборавите да се мозе десити да на снизењу се подигну цијене прекризу и трговци добију вецу цијену од нормалних.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Глупост

08.08.2021 19:51

Цуј снизене цијене варка за туристе, а овдје је све скупље многоструко него на западу, укљуцујуци маркирану гардеробу. У БиХ су висе цијене и редовно и на снизењима. Цак је и храна скупља у маркетима. Јефтиније су само услуге попут фризера и зубара, ресторани и кафане.

ОДГОВОРИТЕ