Sniženja najčešće mamac kupcima koji ne uštede gotovo ništa (VIDEO)

Zbog sezonskih sniženja koja su u toku, izlozi na svakom koraku mame popustima i rasprodajama građane Srpske da češće obilaze trgovine i da vrlo često neracionalno kupuju, rizikujući da potroše više nego što su planirali, uvjereni da su na taj način ostvarili uštedu u kućnom budžetu.

Republika Srpska 08.08.2021 | 20:00
Sniženja najčešće mamac kupcima koji ne uštede gotovo ništa (VIDEO)

Sniženja, rasprodaje i akcijske prodaje u Srpskoj uglavnom su samo mamac za kupce koji, prilikom pompezno najavljenih popusta, najčešće ne uštede gotovo ništa. Štaviše, nerijetko se dešava da na “sniženjima” odjeću, obuću ili neku drugu robu plate skuplje od njihove redovne cijene, što su nam i sami potvrdili.

“Zadnjih godina čini mi se da je to sve veća varka ili marketinški trik, a kada se zaviri u radnju onda se vidi da to nije ni približno onome što stoji u izlogu”, tvrde građani Bijeljine i dodaju 
su te cijene baš zbog turista.

Ipak ima i onih koji, kako tvrde, mudro kupuju.

“Ako vodite računa, ako ste informisani možete da prođete mnogo bolje nego u jeku sezone kada ćete neke stvari plaćati tri puta skuplje”, kažu građani.

“Treba dobro pogledati rok trajanja, odnosno, da li piše kada ističe rok trajanja ili do kada je najbolje upotrijebiti. To je velika razlika u te dvije definicije. Jer u slučaju istaknutog roka trajanja ne smije se koristiti, zato što je opasan po zdravlje. U slučaju navedenog roka do kada je najbolje iskoristiti, onda je dozvoljena upotreba još neko vrijeme”, objašnjava Jovan Vasilić, predsjednik Udruženja potrošača “Zvono”iz Bijeljine.

Vasilić savjetuje potrošače da ukoliko su nešto planirali kupiti, da prvo malo prošetaju I vide cijene, kako bi mogli uporediti sa cijenama koje su istaknute sa popustom.

Iz Inspektorata Republike Srpske kažu da je tržišna inspekcija samo u ovoj godini, izlaskom na teren, kontrolisala cijene 1.860 puta, te da su kod pet odsto slušajeva utvrdili nepravilnosti, koje se odnose najčešće na isticanje cijena, koje nisu bile vidno istaknute i lako dostupne potrošačima.

“Događalo se da inspektori povremeno utvrde da su trgovci objavom akcije tipa 1+1 gratis obmanuli potrošače u pogledu cijene proizvoda  koja je nudila navodne “pogodnosti”, a čime su ih naveli da kupe proizvod koji možda  inače ne bi”, navode iz Inspektorata Republike Srpske. 

“Mi ćemo, stičem utisak prije odvojiti novac da djeci obezbijedimo markiranu garedorobu, nego što ćemo to uložiti u njihovo kvalitetnije obrazovanje. To je sve odraz poremećenog sistema vrijednosti, jer je umreženo kolektivno mišljenje da su brendirane stvari ulaznica u svijet bogatih”, ističe magistar sociologije Vladimir Vasić.

Sociolozi, takođe, ističu da je nekontrolisana kupovina jedna od ključnih odlika potrošačkog društva, u koje smo već odavno zaglibili. A mnoga istraživanja su pokazala da je upravo masovna potrošnja nerijetko okidač za poradične nesuglasice, jer je nemoguće pronaći model kako potrošiti novac, koga nema dovoljno. 

(BN)

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Maja

08.08.2021 19:23

Apsolutno se slažem sa ga.Vasićem. mi smo izgubili kompas i ne znamo više gdje pripadamo. Pokušavamo da živimo tuđe živote.

ODGOVORITE
Name

previse pametan

08.08.2021 19:42

Redovna roba se malo kad prpdaje na snizenje? ili se cak pravi po modi ali losijeg kvaliteta.. Zna se da ako 30% proda po akutelnoj cijeni da se rest moze sniziti do 30% i vise a pola prodano po toj rest moze da se da i za 10%. Ne zaboravite da se moze desiti da na snizenju se podignu cijene prekrizu i trgovci dobiju vecu cijenu od normalnih.

ODGOVORITE
Name

Glupost

08.08.2021 19:51

Cuj snizene cijene varka za turiste, a ovdje je sve skuplje mnogostruko nego na zapadu, ukljucujuci markiranu garderobu. U BiH su vise cijene i redovno i na snizenjima. Cak je i hrana skuplja u marketima. Jeftinije su samo usluge poput frizera i zubara, restorani i kafane.

ODGOVORITE