Извоз текстилне индустрије БиХ повећан за 11 %

Извоз текстилне индустрије Босне и Херцеговине повећан је у првом полугодишту ове године за 71,4 милиона КМ или 11 %, са укупном вриједношћу од 739,6 мил КМ.

Босна и Херцеговина 08.08.2021 | 15:27
Извоз текстилне индустрије БиХ повећан за 11 %

У односу на први квартал претходне године повећан је укупан обим размјене у текстилном сектору, усљед повећања и извоза и увоза.

Вриједносно БиХ највише извози обућу и дијелове за обућу, гдје су најзначајнији извозни партнери и даље земље Еуропске уније. БиХ највише извози у Италију, а извоз је повећан и према Њемачкој, подаци су из анализе Спољнотрговинске коморе БиХ.

Увоз текстилне индустрије је такође повећан захваљујучи повећању увоза памука, вате, простирача, одјеће и обуће.

У периоду јануар-јуни ове године увезено је текстилних производа и сировина за текстилну индустрију у вриједности од 941,8 мил КМ, што је више за 122,1 мил КМ или 15 % у односу на прво полугодиште претходне године. Вриједоносно најзначајнији увозни производи су одјећа, обућа и дијелови за одјећу и обућу.

Увоз обуће и дијелова укупно је износио 154,5 мил КМ, што је повећање за 6,7 мил КМ или 5 % у односу на исти период претходне године. Најзначајнији увозни партнер је Италија, од које је увезено ових производа за око 20 мил КМ више у односу на исти период претходне године. Увоз је повећан из Италије, Србије и Њемачке.

У првом полугодишту је увезено одјеће и дијелова у укупној вриједности од 153,3 мил КМ, што је више за 40,8 мил КМ или 36 % у односу на прво полугодиште претходне године.

Највише одјеће смо увозили из Хрватске и из Турске.

(Индикатор)

Коментари / 0

Оставите коментар