Трговска гора: Зашто је затајио Правни тим?

29. октобра 2020. године Савјет министара БиХ на захтјев Министарства спољне трговине и економских односа именовао је Експертски тим за праћење стања и активности у вези са проблематиком одлагања радиоактивног отпада и истрошеног нуклеарног горива на локацији Трговске горе, као и Правни тим за израду стратегије правне заштите интереса БиХ у вези са овим питањима, до данас нису познати резултати рада овог тима.

Босна и Херцеговина 07.08.2021 | 19:22
Трговска гора: Зашто је затајио Правни тим?

Ни након више од девет мјесеци од именовања Правног тима који је задужен за рјешавање проблематике око намјере Хрватске да одлаже нуклеарни отпад на локалитету Трговска гора, на граници са БИХ, нема званичних извјештаја о томе шта је тим кога је именовао Савјет министара урадио на заштити интереса грађана БиХ. До сада, требала су бити поднесена укупно 3 извјештаја. Зашто није поднесен ниједан и гдје је настао проблем?

– На ова питања из Министарства спољне трговине и економских односа БиХ, кратко су нам поручили да се за тражене информације обратимо Министарству за просторно уређење грађевинарство и екологију РС.

Ни из кабинета Сребренке Голић нисмо добили одговор. Ипак, у допису за портал „Бука“, из ресорног министарства тврде да немају сазнања о активностима Правног тима.

Министар Сребренка Голић, као члан Координационог тијела БиХ за проблематику одлагања радиоактивног отпада и истрошеног нуклеарног горива на локацији Трговске горе, задужена за комуникацију и координацију активности са Правним тимом, у неколико наврата је тражила од предсједавајућег Правног тима Жељка Богута, иначе секретара Министарства правде БиХ, информације о активности овог тима, али информације није добила – саопштили су за „БУКУ“ из овог министарства.

Неподношење извјештаја правдају и из Правног тима. Кажу да су у почетку постојали одређени проблеми око усвајања Пословника о раду, али тврде да сада имају спремна рјешења, те да све зависи од резултата састанка експертских тимова БиХ и Хрватске.

- То значи, хоћемо ли се ми опредијелити да још једном Министарство иностраних послова БиХ од Министарства иностраних послова Хрватске тражи сарадњу у том смислу да се укључе представници Експертског тима Републике Српске и ФБИХ у рад везан за изградњу тог нуклеарног отпада или неће, или ћемо се можда опредијелити да предложимо покретање одговарајућих поступака. Наравно, за покретање поступака је потребна сагласност Предсједништва БиХ. Није да нисмо ништа радили, јесмо радили. Да ли смо могли урадити више или нисмо могли урадити више, сад то је проблем о коме, како се каже, увијек  можемо да расправљамо, рекао је Витомир Поповић, члан Правног тима за Трговску гору. 

Да је покретање правних корака против Републике Хрватске најбоља мјера, сагласан је и Слободан Станић.

- По мени, једини корак исправан је тужба против републике Хрватске, са привременом мјером забране градње. Све друго је закашњело и изгубљено, рекао је доц. др Слободан Станић, предсједник Одбора за здравсво СДС-а. 

Станић додаје и да је актуелно Предсједништво БиХ директно одговорно за тренутно стање, јер су пребацили рјешавање овог питања на Савјет министара.

- Пропустили смо јасну прилику са Пељешким мостом да вежемо за тај случај, кад смо могли да изађемо као побједници из ове приче. Сад нам вријеме цури и остало нам је врло мало времена да се нешто предузме по том питању, каже Станић. 

Бивши министар здравља сматра да би на ову тему требала да се сазове посебна сједница на нивоу БиХ, на којој би се донијеле одлуке које би сачувале здравље и опстанак хиљада грађана у општинама које граниче са Хрватском, а које су директно угрожене одлагањем нуклеарног отпада на Трговској гори. 

(БН) 

Коментари / 13

Оставите коментар
Name

Душан

07.08.2021 17:51

Јел има стварно неко да мисли да че Жељко и Комшић стати на страну Додика послије забијања ножа у леђа с Пељешким мостом....

ОДГОВОРИТЕ
Name

КСС

07.08.2021 18:58

Шта је то Витомир Поповиќ добро одрадио? Трговска Гора ќе бити као и Брчко дистрикт, изгубљен случај, на жалост.

Name

Независност

07.08.2021 19:13

Српске. Тај мост је тамо у Хрватској и међуградски компоромис је природна ствар.

Name

@независност

07.08.2021 21:00

И Трговинска Гора је у Хрватској Природна ствар да раде на својој земљи шта хоче???слажеш ли се???

Name

Риј3ц

07.08.2021 18:03

Зато сто имамо најплаценије политицаре који су најнеспособнији у Европи. Дати плате по 1.000 па це радити, ако неце они има тко хоце. Зато и не напустају функције ни у 70 тим, како би кад је плата 5.000 плус додаци.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Паметњаковиц

07.08.2021 18:18

"Трговска гора: Зашто је затајио Правни тим?" Зато сто код нас свагдје пуно "папака и поткованих"!

ОДГОВОРИТЕ
Name

РЕ

08.08.2021 09:37

Све неки еxперти или ударна група за борбу против тероризма. хахахахахах...експерти самозвани и ударне групе, само да узму паре. Све се свело на новац.

Name

Дудук

07.08.2021 18:21

Ако додје до неке тузбе против складистења нуклеарног отпада обавезно повуц вето националног интереса.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Босанко

07.08.2021 18:58

Блокада институција хехехех

ОДГОВОРИТЕ
Name

Борис

07.08.2021 19:14

Ако је направљен Пељешки мост. Ако је предата Јасеновачка грађа, а све уз благослов дудука, ни са Трговинском гором нећемо боље проћи. Додик је своју издају и уништење Р.Српске дебело наплатио

ОДГОВОРИТЕ
Name

Легитимни представник

07.08.2021 19:39

Није то никакав проблем, средиће Додик са својим братом Човићем да се то не гради. Пошто је и њему Човић помогао кад је било најтеже, тј. да заштити српски национални за градњу Пељешачког моста.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рс

07.08.2021 23:58

У блокади су дрзавне институције а званицници РС казу да РС мозе да функционисе без проблема

ОДГОВОРИТЕ
Name

Датула

08.08.2021 06:22

Цим је ту Вито Поповиц нема ту никаквог правног тима. Ста је тај цовјек добро урадио за РС осим за свој дзеп? Изгубио је Брцко Дистрикт и јос писе књигу на ту тему. Боље би било да то нигдје не спомиње. Тако це бити и са Трговском Гором, узеце паре, неце ниста урадити, а књигу це на ту тему свакако написати, односно напису му је други, а он само потписе.

ОДГОВОРИТЕ