Trgovska gora: Zašto je zatajio Pravni tim?

29. oktobra 2020. godine Savjet ministara BiH na zahtjev Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa imenovao je Ekspertski tim za praćenje stanja i aktivnosti u vezi sa problematikom odlaganja radioaktivnog otpada i istrošenog nuklearnog goriva na lokaciji Trgovske gore, kao i Pravni tim za izradu strategije pravne zaštite interesa BiH u vezi sa ovim pitanjima, do danas nisu poznati rezultati rada ovog tima.

Bosna i Hercegovina 07.08.2021 | 19:22
Trgovska gora: Zašto je zatajio Pravni tim?

Ni nakon više od devet mjeseci od imenovanja Pravnog tima koji je zadužen za rješavanje problematike oko namjere Hrvatske da odlaže nuklearni otpad na lokalitetu Trgovska gora, na granici sa BIH, nema zvaničnih izvještaja o tome šta je tim koga je imenovao Savjet ministara uradio na zaštiti interesa građana BiH. Do sada, trebala su biti podnesena ukupno 3 izvještaja. Zašto nije podnesen nijedan i gdje je nastao problem?

– Na ova pitanja iz Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, kratko su nam poručili da se za tražene informacije obratimo Ministarstvu za prostorno uređenje građevinarstvo i ekologiju RS.

Ni iz kabineta Srebrenke Golić nismo dobili odgovor. Ipak, u dopisu za portal „Buka“, iz resornog ministarstva tvrde da nemaju saznanja o aktivnostima Pravnog tima.

Ministar Srebrenka Golić, kao član Koordinacionog tijela BiH za problematiku odlaganja radioaktivnog otpada i istrošenog nuklearnog goriva na lokaciji Trgovske gore, zadužena za komunikaciju i koordinaciju aktivnosti sa Pravnim timom, u nekoliko navrata je tražila od predsjedavajućeg Pravnog tima Željka Boguta, inače sekretara Ministarstva pravde BiH, informacije o aktivnosti ovog tima, ali informacije nije dobila – saopštili su za „BUKU“ iz ovog ministarstva.

Nepodnošenje izvještaja pravdaju i iz Pravnog tima. Kažu da su u početku postojali određeni problemi oko usvajanja Poslovnika o radu, ali tvrde da sada imaju spremna rješenja, te da sve zavisi od rezultata sastanka ekspertskih timova BiH i Hrvatske.

- To znači, hoćemo li se mi opredijeliti da još jednom Ministarstvo inostranih poslova BiH od Ministarstva inostranih poslova Hrvatske traži saradnju u tom smislu da se uključe predstavnici Ekspertskog tima Republike Srpske i FBIH u rad vezan za izgradnju tog nuklearnog otpada ili neće, ili ćemo se možda opredijeliti da predložimo pokretanje odgovarajućih postupaka. Naravno, za pokretanje postupaka je potrebna saglasnost Predsjedništva BiH. Nije da nismo ništa radili, jesmo radili. Da li smo mogli uraditi više ili nismo mogli uraditi više, sad to je problem o kome, kako se kaže, uvijek  možemo da raspravljamo, rekao je Vitomir Popović, član Pravnog tima za Trgovsku goru. 

Da je pokretanje pravnih koraka protiv Republike Hrvatske najbolja mjera, saglasan je i Slobodan Stanić.

- Po meni, jedini korak ispravan je tužba protiv republike Hrvatske, sa privremenom mjerom zabrane gradnje. Sve drugo je zakašnjelo i izgubljeno, rekao je doc. dr Slobodan Stanić, predsjednik Odbora za zdravsvo SDS-a. 

Stanić dodaje i da je aktuelno Predsjedništvo BiH direktno odgovorno za trenutno stanje, jer su prebacili rješavanje ovog pitanja na Savjet ministara.

- Propustili smo jasnu priliku sa Pelješkim mostom da vežemo za taj slučaj, kad smo mogli da izađemo kao pobjednici iz ove priče. Sad nam vrijeme curi i ostalo nam je vrlo malo vremena da se nešto preduzme po tom pitanju, kaže Stanić. 

Bivši ministar zdravlja smatra da bi na ovu temu trebala da se sazove posebna sjednica na nivou BiH, na kojoj bi se donijele odluke koje bi sačuvale zdravlje i opstanak hiljada građana u opštinama koje graniče sa Hrvatskom, a koje su direktno ugrožene odlaganjem nuklearnog otpada na Trgovskoj gori. 

(BN) 

Komentari / 13

Ostavite komentar
Name

Dušan

07.08.2021 17:51

Jel ima stvarno neko da misli da če Željko i Komšić stati na stranu Dodika poslije zabijanja noža u leđa s Pelješkim mostom....

ODGOVORITE
Name

КСС

07.08.2021 18:58

Шта је то Витомир Поповиќ добро одрадио? Трговска Гора ќе бити као и Брчко дистрикт, изгубљен случај, на жалост.

Name

Независност

07.08.2021 19:13

Српске. Тај мост је тамо у Хрватској и међуградски компоромис је природна ствар.

Name

@nezavisnost

07.08.2021 21:00

I Trgovinska Gora je u Hrvatskoj Prirodna stvar da rade na svojoj zemlji šta hoče???slažeš li se???

Name

Rij3c

07.08.2021 18:03

Zato sto imamo najplacenije politicare koji su najnesposobniji u Evropi. Dati plate po 1.000 pa ce raditi, ako nece oni ima tko hoce. Zato i ne napustaju funkcije ni u 70 tim, kako bi kad je plata 5.000 plus dodaci.

ODGOVORITE
Name

Pametnjakovic

07.08.2021 18:18

"Trgovska gora: Zašto je zatajio Pravni tim?" Zato sto kod nas svagdje puno "papaka i potkovanih"!

ODGOVORITE
Name

RE

08.08.2021 09:37

Sve neki experti ili udarna grupa za borbu protiv terorizma. hahahahahah...eksperti samozvani i udarne grupe, samo da uzmu pare. Sve se svelo na novac.

Name

Duduk

07.08.2021 18:21

Ako dodje do neke tuzbe protiv skladistenja nuklearnog otpada obavezno povuc veto nacionalnog interesa.

ODGOVORITE
Name

Bosanko

07.08.2021 18:58

Blokada institucija heheheh

ODGOVORITE
Name

Boris

07.08.2021 19:14

Ako je napravljen Pelješki most. Ako je predata Jasenovačka građa, a sve uz blagoslov duduka, ni sa Trgovinskom gorom nećemo bolje proći. Dodik je svoju izdaju i uništenje R.Srpske debelo naplatio

ODGOVORITE
Name

Legitimni predstavnik

07.08.2021 19:39

Nije to nikakav problem, srediće Dodik sa svojim bratom Čovićem da se to ne gradi. Pošto je i njemu Čović pomogao kad je bilo najteže, tj. da zaštiti srpski nacionalni za gradnju Pelješačkog mosta.

ODGOVORITE
Name

Rs

07.08.2021 23:58

U blokadi su drzavne institucije a zvanicnici RS kazu da RS moze da funkcionise bez problema

ODGOVORITE
Name

Datula

08.08.2021 06:22

Cim je tu Vito Popovic nema tu nikakvog pravnog tima. Sta je taj covjek dobro uradio za RS osim za svoj dzep? Izgubio je Brcko Distrikt i jos pise knjigu na tu temu. Bolje bi bilo da to nigdje ne spominje. Tako ce biti i sa Trgovskom Gorom, uzece pare, nece nista uraditi, a knjigu ce na tu temu svakako napisati, odnosno napisu mu je drugi, a on samo potpise.

ODGOVORITE