Француска: Суд казнио државу са 10 милиона евра

Највише правно тело у Француској казнило је данас државу са 10 милиона евра јер није успела да побољша квалитет ваздуха у појединим областима у земљи.

Свијет 04.08.2021 | 18:54
Француска: Суд казнио државу са 10 милиона евра

Казна долази четири године након што је државни савет, који служи као правни саветник извршном и врховном суду, наредио влади да смањи нивое азотног оксида и штетних честица у више од 10 зона, како би били у складу са европским стандардима, пренео је Ројтерс.

У својој одлуци, суд је навео да је влада председника Емануела Макрона урадила исувише мало да побољша квалитет ваздуха у појединим зонама, да је ниво штетних гасова у 2020. години био исувише велики у Паризу и другом највећем граду, Лиону.

"Мере које је предузела влада су недовољне да би се одлука суда из 2017. године сматрала потпуно извршном", навео је државни савет.

Влада се бранила да је увела нове мере од прошлог јуна са циљем да очисти градски ваздух, укључујући и увођење зона са малом емисијом штетних гасова, да је подстицала на (куповину) електричних и хибридних аутомобила и да је постепено укидала нафтне котлове.

Међутим, суд је запретио да ће кажњавати државу са додатних десет милиона евра на сваких шест месеци док се не испуне стандарди.

(Тањуг)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Либерте

04.08.2021 21:03

Браво! Колијевка права и слобода!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЦР

05.08.2021 03:50

А коме иду те паре од казне

ОДГОВОРИТЕ
Name

Деблокада

05.08.2021 15:33

Ниста се ти не брини за тудје паре. Него, да ли је могуце да на примјер неки суд у РС казни Милорада Додика или СНСД странку или Владу РС или премијера збов неког пропуста или министра пклиције због самарања градјана на улици или посланика у скупстини?? Да ли је могуце? Није! Због тога се ми не моземо поредити са Европљанима и њима давати савјете. А поготово питати за њихове паре, то је бас некултурно. Сваки порески обвезник треба питати институције и власт гдје заврсава новац пореских обвезника, а не петљати се у тудја двориста. Ја мислим да се Французи не сикирају гдје заврсавају насе паре. А за казњавање владе треба цеститати и свака им цаст