Francuska: Sud kaznio državu sa 10 miliona evra

Najviše pravno telo u Francuskoj kaznilo je danas državu sa 10 miliona evra jer nije uspela da poboljša kvalitet vazduha u pojedinim oblastima u zemlji.

Svijet 04.08.2021 | 18:54
Francuska: Sud kaznio državu sa 10 miliona evra

Kazna dolazi četiri godine nakon što je državni savet, koji služi kao pravni savetnik izvršnom i vrhovnom sudu, naredio vladi da smanji nivoe azotnog oksida i štetnih čestica u više od 10 zona, kako bi bili u skladu sa evropskim standardima, preneo je Rojters.

U svojoj odluci, sud je naveo da je vlada predsednika Emanuela Makrona uradila isuviše malo da poboljša kvalitet vazduha u pojedinim zonama, da je nivo štetnih gasova u 2020. godini bio isuviše veliki u Parizu i drugom najvećem gradu, Lionu.

"Mere koje je preduzela vlada su nedovoljne da bi se odluka suda iz 2017. godine smatrala potpuno izvršnom", naveo je državni savet.

Vlada se branila da je uvela nove mere od prošlog juna sa ciljem da očisti gradski vazduh, uključujući i uvođenje zona sa malom emisijom štetnih gasova, da je podsticala na (kupovinu) električnih i hibridnih automobila i da je postepeno ukidala naftne kotlove.

Međutim, sud je zapretio da će kažnjavati državu sa dodatnih deset miliona evra na svakih šest meseci dok se ne ispune standardi.

(Tanjug)

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Liberte

04.08.2021 23:03

Bravo! Kolijevka prava i sloboda!

ODGOVORITE
Name

CR

05.08.2021 05:50

A kome idu te pare od kazne

ODGOVORITE
Name

Deblokada

05.08.2021 17:33

Nista se ti ne brini za tudje pare. Nego, da li je moguce da na primjer neki sud u RS kazni Milorada Dodika ili SNSD stranku ili Vladu RS ili premijera zbov nekog propusta ili ministra pklicije zbog samaranja gradjana na ulici ili poslanika u skupstini?? Da li je moguce? Nije! Zbog toga se mi ne mozemo porediti sa Evropljanima i njima davati savjete. A pogotovo pitati za njihove pare, to je bas nekulturno. Svaki poreski obveznik treba pitati institucije i vlast gdje zavrsava novac poreskih obveznika, a ne petljati se u tudja dvorista. Ja mislim da se Francuzi ne sikiraju gdje zavrsavaju nase pare. A za kaznjavanje vlade treba cestitati i svaka im cast