У земунском насељу Бусије - 26 година од Олује

У земунском насељу Бусије у којем углавном живе избеглице из Хрватске данас ће бити одржан Дан сећања на све страдале и прогнане Србе у акцији "Олуја".

Србија 04.08.2021 | 07:38
У земунском насељу Бусије - 26 година од Олује

Ова војна акција почела је 4. августа 1995. године нападом на тадашњу Републику Српску Крајину у којој је протерано 220.000 Срба, а скоро 2.000 је убијено.

Обележавању овог трагичног догађаја за Српски народ који Хрватска слави као Дан победе и домовинске захвалности присуствоваће председник Србије Александар Вучић и руководство Републике Српске, а скуп почиње у 19.30 сати. Република Српска од 2014. године заједно обележавају овај дан, као дан српског страдања.

Председник Вучић позвао је све грађане који желе да присуствују да дођу на обележаваје, али је замолио и да због корона вируса то не прелази велике бројеве.

"Да у том дивном насељу одамо пошту погинулима и присетимо се свих прогнаних у највећем етничком чишћењу после Другог светског рата", рекао је Вучић новинарима након обиласка радова у Клиничком центру Србије.

Српско народно вијеће саопштило је да ће у име српског народа у Хрватској годишњицу "Олује" обележити као и до сада, сећањем на страдање српског народа, али указују и да се том приликом не смеју заборавити страдања хрватског народа.

СНВ подсећа да је пре 26 година започела акција "Олуја", која је након, обимом мање, али по последицама једнаке акције "Бљесак", проузроковала историјски егзодус Срба с подручја западне Славоније, Баније, Кордуна, Лике и северне Далмације. Министар унутрашњих послова Александар Вулин изјавио је да је хрватска злочиначка акција "Олуја" била највеће етничко чишћење почињено после Другог светског рата, за које до данас нико није одговарао.

Нагласио је да Србија, коју води председник Александар Вучић, никада тај злочин према Србима неће заборавити, нити престати да инсистира на правди и казни за злочинце.
Председник Савеза Срба из региона Миодраг Линта оценио је да акција "Олуја" представља завршни чин етничког чишћења српског народа са подручја данашње Хрватске.

"Олуја" је почела 4. августа 1995. године нападом хрватске војске и Хрватског вијећа одбране на Републику Српску Крајину, због чега се сваке године тај датум обележава као дан посвећен страдалим и прогнаним Србима на територији Хрватске. Документационо-информациони центар "Веритас" на својој евиденцији има 1.877 имена Срба погинулих и несталих током и након хрватске војне операције "Олуја".

Од тог броја је 1.228 (65%) цивила, од којих су око три четвртине били старији од 60 година, истиче се у саопштењу те невладине организације, поводом 26. годишњице "Олује".

(Тањуг)

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

лопи

04.08.2021 07:54

РС Крајина никада није постојала правно, тако да је војска РХ само ушла на свој териториј. Захвалите се Мартићу и Милошевићу! Жао ми је невиних цивила, али та акција није дошла из досаде.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

04.08.2021 09:25

Захвали се ти Западу и НАТО-у,добили би ви да никад не помислите кренути висе и да питате шта желите!

Name

Ре

04.08.2021 09:43

Лопи, отиђи на контролу, нека те мало преледају.

Name

Коларевић

04.08.2021 07:57

Злочин, геноцид, егзодус, етничко чишћење. Која од ових ријечи иде уз Олују? По мом мишљењу свака се уклапа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сир Оливер

04.08.2021 08:30

Иде и она чувена бјежмо браћо издаја, што значи кукавицко бјезање војног и политицког врха и цијеле војске, остављајуци технику којом се могло одупријети трецем рајху без вецих проблема. То је и дан српског кукавицлука.