U zemunskom naselju Busije - 26 godina od Oluje

U zemunskom naselju Busije u kojem uglavnom žive izbeglice iz Hrvatske danas će biti održan Dan sećanja na sve stradale i prognane Srbe u akciji "Oluja".

Srbija 04.08.2021 | 07:38
U zemunskom naselju Busije - 26 godina od Oluje

Ova vojna akcija počela je 4. avgusta 1995. godine napadom na tadašnju Republiku Srpsku Krajinu u kojoj je proterano 220.000 Srba, a skoro 2.000 je ubijeno.

Obeležavanju ovog tragičnog događaja za Srpski narod koji Hrvatska slavi kao Dan pobede i domovinske zahvalnosti prisustvovaće predsednik Srbije Aleksandar Vučić i rukovodstvo Republike Srpske, a skup počinje u 19.30 sati. Republika Srpska od 2014. godine zajedno obeležavaju ovaj dan, kao dan srpskog stradanja.

Predsednik Vučić pozvao je sve građane koji žele da prisustvuju da dođu na obeležavaje, ali je zamolio i da zbog korona virusa to ne prelazi velike brojeve.

"Da u tom divnom naselju odamo poštu poginulima i prisetimo se svih prognanih u najvećem etničkom čišćenju posle Drugog svetskog rata", rekao je Vučić novinarima nakon obilaska radova u Kliničkom centru Srbije.

Srpsko narodno vijeće saopštilo je da će u ime srpskog naroda u Hrvatskoj godišnjicu "Oluje" obeležiti kao i do sada, sećanjem na stradanje srpskog naroda, ali ukazuju i da se tom prilikom ne smeju zaboraviti stradanja hrvatskog naroda.

SNV podseća da je pre 26 godina započela akcija "Oluja", koja je nakon, obimom manje, ali po posledicama jednake akcije "Bljesak", prouzrokovala istorijski egzodus Srba s područja zapadne Slavonije, Banije, Korduna, Like i severne Dalmacije. Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin izjavio je da je hrvatska zločinačka akcija "Oluja" bila najveće etničko čišćenje počinjeno posle Drugog svetskog rata, za koje do danas niko nije odgovarao.

Naglasio je da Srbija, koju vodi predsednik Aleksandar Vučić, nikada taj zločin prema Srbima neće zaboraviti, niti prestati da insistira na pravdi i kazni za zločince.
Predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta ocenio je da akcija "Oluja" predstavlja završni čin etničkog čišćenja srpskog naroda sa područja današnje Hrvatske.

"Oluja" je počela 4. avgusta 1995. godine napadom hrvatske vojske i Hrvatskog vijeća odbrane na Republiku Srpsku Krajinu, zbog čega se svake godine taj datum obeležava kao dan posvećen stradalim i prognanim Srbima na teritoriji Hrvatske. Dokumentaciono-informacioni centar "Veritas" na svojoj evidenciji ima 1.877 imena Srba poginulih i nestalih tokom i nakon hrvatske vojne operacije "Oluja".

Od tog broja je 1.228 (65%) civila, od kojih su oko tri četvrtine bili stariji od 60 godina, ističe se u saopštenju te nevladine organizacije, povodom 26. godišnjice "Oluje".

(Tanjug)

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

lopi

04.08.2021 07:54

RS Krajina nikada nije postojala pravno, tako da je vojska RH samo ušla na svoj teritorij. Zahvalite se Martiću i Miloševiću! Žao mi je nevinih civila, ali ta akcija nije došla iz dosade.

ODGOVORITE
Name

Re

04.08.2021 09:25

Zahvali se ti Zapadu i NATO-u,dobili bi vi da nikad ne pomislite krenuti vise i da pitate šta želite!

Name

Re

04.08.2021 09:43

Lopi, otiđi na kontrolu, neka te malo preledaju.

Name

Kolarević

04.08.2021 07:57

Zločin, genocid, egzodus, etničko čišćenje. Koja od ovih riječi ide uz Oluju? Po mom mišljenju svaka se uklapa.

ODGOVORITE
Name

Sir Oliver

04.08.2021 08:30

Ide i ona čuvena bježmo braćo izdaja, što znači kukavicko bjezanje vojnog i politickog vrha i cijele vojske, ostavljajuci tehniku kojom se moglo oduprijeti trecem rajhu bez vecih problema. To je i dan srpskog kukavicluka.