Порука Шмиту: Русију не можете изоловати на Балкану

Амбасадор Руске Федерације у БиХ Игор Калабухов изјавио је у интервјуу Срни да се Русија залаже за поштовање норми међународног права и да одсуство сагласности Савјета безбједности УН на именовање Кристијана Шмита њега лишава неопходног легитимитета да буде високи представник у БиХ.

Босна и Херцеговина 03.08.2021 | 16:05
Порука Шмиту: Русију не можете изоловати на Балкану

Одговарајући на питање да ли именовање Шмита представља покушај западних партнера у Савјету за спровођење мира да изолују утицај Руске Федерације на Балкану, Калабухов је рекао да се чешће догађа обрнуто јер је утицај Русије јачи што више покушавају да је изолују.

- То је лако објаснити. Русија се залаже за поштовање норми међународног права, а не за измишљање митских правила, ослањајући се на она којим неки желе владати свијетом - рекао је Калабухов.

Он је изразио увјерење да управо одсуство сагласности Савјета безбједности УН на именовање Шмита њега лишава неопходног легитимитета, ма колико довитљиво покушавали тврдити супротно.

На питање да ли је БиХ међународни протекторат, Калабухов је одговорио да је, нажалост, стварно стање такво да неке државе, скривајући се иза плашта "међународне заједнице", покушавају остварити своје себичне интересе у БиХ.

- У исто вријеме они отворено манипулишу јавним мњењем, намјерно доводе до дестабилизације ситуације у земљи како би се играли на неријешеним међусобним забринутостима и страховима - рекао је руски амбасадор у БиХ.

Калабухов је истакао да, успут, супротно међународном праву и здравом разуму, покушавају да оживе ОХР, који је изгубио своју додатну вриједност, под изговором потребе за испуњавањем утопијских услова.

- Према нашем мишљењу, то је апсолутно неспојиво с лицемјерним изјавама наших међународних партнера о подршци суверенитету БиХ, док они чине све како би земља била што дуже лишена таквог суверенитета - додао је амбасадор Русије у БиХ.

У контексту дестабилизације, Калабухов је истакао наметање измјена Кривичног закона, којим се, између осталог, забрањује и кажњава негирање геноцида.

- То је већ имало такав утицај на државу да чак ни најпроницљивији аналитичари не виде начине како се то може ријешити и тврде да је настала најузаврелија криза у постдејтонском периоду - навео је Калабухов.

Према његовим ријечима, чињеница је да, колико год су били високи лични морални критерији којима се руководио бивши високи представник у БиХ Валентин Инцко, сама тема је толико болна и буквално још крвари да се њено превладавање и постизање истинског помирења не може повезати с роком завршетка мандата.

- За то су потребне деценије, ако не и вијекови. У супротном, ради се о подстицању на мржњу, и то не само у БиХ, већ у читавом региону, што сви ми посматрамо - навео је руски амбасадор у БиХ.

Кад је ријеч о међународном војном присуству у БиХ, Калабухов је рекао да је Русија гарант Дејтона, те да својој улози присупа изузетно одговорно.

- За разлику од наших партнера, ми настојимо обезбиједити да међународна заједница, како то произлази из Мировног споразума, води мудру, добро промишљену и уравнотежену политику - рекао је Калабухов, одговарајући на тврдње појединих западних аналитичара да ће Руска Федерација у новембру онемогућити продужење мадата ЕУФОР-а у Савјету безбједности УН.

Према његовим ријечима, то се односи на све аспекте ситуације у БиХ, истичући да Руска Федерација анализира околности у контексту недавних догађаја.

- Наравно да ћемо се додатно огласити о одлукама које ће Русија донијети - рекао је Калабухов.

Говорећи о економској сарадњи, Калабухов је указао да управо у развоју односа са БиХ у цјелини и са Републиком Српском посебно види свој главни задатак.

- Радимо на начинима да реализујемо многе занимљиве пројекте везане за политичке контакте, трговинску и економску сарадњу, развој културних и хуманитарних веза. Претпостављамо да ће побољшање пандемијске ситуације дати нови замах овим важним иницијативама - сматра Калабухов.

(Срна)

Коментари / 71

Оставите коментар
Name

горчин

03.08.2021 14:33

Можеш ли бити пријатељ Српског народа а да истовремено свим силама подржаваш Додиков режим?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Редакцију молим за објаву

03.08.2021 15:42

Зашто сте нудили подршку Шмиту на вијећу сигурности на годину дана кад сте већ тобоже против ОХР а ...лицемјерно од вас.....зашто нисте остали принципијелни и тада без икакве понуде...лицемјерно...подржавате само додика и тиме свјесно и намјерно одржавате тензије а изгледа НАЖАЛОСТ да би вам највише одговорао некако сукоб овдје...не дао Бог......фуј лицемјерни фуј.....

Name

Ре

03.08.2021 15:44

Знажи желиш рат овдје вјековима. А Руси као немају интересе у БиХ

Name

Реално

03.08.2021 16:02

Све дрзаве које су подрзале Сцхмита су у Босну улозиле милионе и милионе Еура кроз разне пројекте у цијелој БиХ ,колико је опсте познато Руси су само остетили многе фирме у Републици Српској , ех сада коме висе вјеровати !?

Name

Ацо

03.08.2021 16:24

Браћо Руси, Опљачкали сте нам готово све што се имало опљачкати и једини ваши интереси су да овдје компликујете ситуацију како би извукли неку корист везано за Крим. То је једина истина!!!

Name

Пинокио

03.08.2021 16:41

Валентин је просуо бензин по БиХ, креснуо шибицу и затворио врата за собом.

Name

ВЕТО

03.08.2021 18:10

Русија није уложила на вијећу сигурности за високог представника. Зашто? Зато што вијеће сигурности не бира високог представника. Јели јасно?

Name

Директ

03.08.2021 18:31

Реално, стране фирме нису уложиле ни марке својих средстава, већ су само преузеле пословање и унаприједиле га, на основу средстава из пословања.

Name

Ре

03.08.2021 19:15

Добро брацо Руси сто ви не понудите какву економију просперитет не само деструкцију и иизвлацење новца из Српске. Гурате своје интересе а нас потпаљујете. Ја искрено негдје нисам видио да сте нам несто корисно покррнули. Мислим да је просперитет и будућност запад нецу и не зелим да моја дјеца остану у раљама васег интереса.

Name

Директ

04.08.2021 09:24

ВЕТО, СБУН не бира, али зато даје одобрење, као орган који је изнад ОХР-а или у овом случају, нема одобрења.

Name

Ама

03.08.2021 14:35

Најбоље је да преко нас и насе биједе и насих корумпираних квази политицара са својим тајкунима докрајците ивyј народ!! Брукаа невидјенаа!! 16 вијек на Брдовитом балкануу !народ сам бјези у Европуу трази сигурну дрзаву нирмалну за зивот јос малооо и колективноо иселење из ове пустоси!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сарајлија

03.08.2021 15:10

Путуј ... и не брини за манастир!

Name

НЕМАЊА И ЛАЗАР

03.08.2021 19:10

ЗИВЕО ПУТИН ЗИВЈЕЛА РУСИЈА

Name

протест

03.08.2021 14:37

господине ви да "постујете норме медународног права" ви би онда постовали одлуке Хаског суда и постовали СВЕ његове одлуке ! тако да то васе одмах пада у воду кад једно прицате друго радите треце лупате као вас дебели додо и екипа ! знаци ви немате никакав легимитет ни кредибилитет !

ОДГОВОРИТЕ
Name

03.08.2021 15:51

Не лупај,ко даје америма право да буду серифи,крсе све медјународне норме,ста је Русија прекрсила у бих,само тразите да неко наметне унитарну бих,неце моци

Name

Ре:

03.08.2021 15:59

Хаски трибунал је (постао) политицки суд. Да није, данас не би било несугласица у БиХ. Размијес?

Name

ре протест

03.08.2021 16:19

14 милиона Руса цивила убијено у другом свјетском рату и ти прицас о медјунардном праву

Name

протест

03.08.2021 16:38

за ове сто су се мало "узнемирлили" ја само цитирам да Русија "постују медународно право" ако је тако засто онда одбијају постовати судске одлуке које су знавницне ? а ви не мијесајте сад све нико не казе да су Американци златни али буди те реални па у цему је Русија боља од њих? овдје је само корист и да свак искористи другог ако мислис да Русија зели добро Балкану грдно се варас размисли мало па цес схватити неке ствари

Name

Ре протест

03.08.2021 17:00

25 милиона Руса убијено од сународника гос.Смита гдје би тад неки трибунал ?

Name

Ре Ре Протест

03.08.2021 17:54

Нажалост, Руски народ још никад у својој дугој историји није успио уредити државу у којој су могли да живе живот достојанствен човјека. Не схваћам како неко може да мисли да ће му ти исти Руси у његовој земљи то успјети?

Name

Руси су бас

04.08.2021 12:07

Уредили по мјери бас сваког цовјека, и материјално и духовно. Нема сиротињских цетврти, не размисљају како да се ријwае својих родитеља на фасистицли нацин..... Напротив свака им цаст као једна су права велика породица како Бог или Алах итд... заповиједају а не фасистицке сотоне..

Name

Ветеран

03.08.2021 14:57

Да сте иоле фер, не бих се орепуцавали са свјетским силама преко једне земље као што је БиХ. Срамота за тако једну велику силу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

хеј

03.08.2021 16:32

хајмо сви у русију тамо је мед и млеко.

Name

Директ

04.08.2021 09:45

Веће су плате у Русији, него у БиХ.

Name

Јој

03.08.2021 14:58

Порука Русима, гоните се у пм

ОДГОВОРИТЕ
Name

Директ

04.08.2021 09:45

Култура на нивоу.

Name

баухау

03.08.2021 14:59

Не мозе их нико спрјецити да пљацкају и ово мало сто је остало.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Директ

04.08.2021 09:46

Као да су они једини, који извлаче паре из ове земље.

Name

ГРАНИЦАРИ

03.08.2021 15:00

ССМО МОЛИМ ВАС ДА НЕ БУДЕ РЈЕСЕЊЕ,КАО КАД СТЕ ПОВУКЛИ СВОЈЕ ВОЈНИКЕ СА КОСОВА,И ОСТАВИЛИ СРБЕ НА КОСОВУ НА МИЛОСТ И НЕМИЛОСТ СИПТАРИМА.КОЛИКО СТЕ ДОНАЦИЈА УЛОЗИЛИ У РЕПУБЛИКУ СРПСКУ ?НЕМОЈТЕ СЕ ВИ ЗА ЗАПАДЊАЦИМА ПРЕПУЦАВАТИ ОВДЕ ПРЕКО НАС,ЈОС СУ СВЈЕЗА СЈЕЦАЊА НА ДЕВЕДЕСЕТЕ,КАД СТЕ НАС ЗАВАДИЛИ А ОНДА ОСТАВИЛИ ДА СЕ 5 ГИДИНА УБИЈАМО И ТРИЈЕБИМО.Ј...О ВАС СВЕ СТРАТЕСКИ ИНТЕРЕС,НЕТРЕБА НАМА ВЕРБАЛНА ПОДРСКА ДА НАС ДРЗИТЕ НА ЛАНЦУ ГОДИНАМА КАО БРАЦУ НА КОСОВУ.ЗАБОРАВЉАС АМБАСАДОРЕ ,КАКО СТЕ САРАДЈИВАЛИ СА ДЈУКАНОВИЦЕМ ДОК СЕ ЦРНА ГОРА ОДЦОЈЕПИЛА ОД СРБИЈЕ,А КАСНИЈЕ СТЕ ПОСТАКИ НАЈВЕЦИ НЕПРИЈАТЕЉИ.И ОПЕТ НСРОД НАДРЉАО,ПА МИЛО И САДА ПРЕДСЈЕДНИК А ОПОЗИЦИЈУ ОПЕТ ДРУГИ РАЗЈЕДИЊУЈУ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

03.08.2021 15:49

То је било '90-тих, а сада је друга прича, како многи овде тврде. Сада је Русија опет моћна! Јеси ли видио како су Арменима скоро помогли?

Name

Одприлике

03.08.2021 15:53

Сценарио је слицан а онда је цео свет крив!

Name

Ас

03.08.2021 15:59

Једноставно вук длаку мијења ћуд никад!!

Name

Лаф

03.08.2021 15:12

Како Рус хоце да од РС направи своју марионету и кера на ланцу који це узнемиравати овај дио Европе, ето само зато сто мозе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Леле

03.08.2021 15:30

Је ли ово она иста Русија која је расцерецила Украјину? И они прицају несто о неком постовању медјународног права, пих. Срећом, њихово се овдје много не меље. Босна је под капом НАТОа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЛОЛЕ

03.08.2021 17:00

ИСТО ШТО СУ АМНЕРИКАНЦИ СИЛОМ ОЦЈЕПИЛИ КОСОВО.

Name

Директ

04.08.2021 09:49

Није исто. Косово је покрајина и као таква, нема право на независност, док Крим је Република, чији се народ вратио матичној земљи - Русији.

Name

Редакцију молим за објаву

03.08.2021 15:33

Зашто сте нудили подршку Шмиту на вијећу сигурности на годину дана кад сте већ тобоже против ОХР а ...лицемјерно од вас.....зашто нисте остали принципијелни и тада без икакве понуде...лицемјерно...подржавате само додика и тиме свјесно и намјерно одржавате тензије а изгледа НАЖАЛОСТ да би вам највише одговорао некако сукоб овдје...не дао Бог......фуј лицемјерни фуј.....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Леон

03.08.2021 15:38

Руси су само за корист.Сто нас нису бранили када нас је Нато бомбардобо.Прпа.Они само лају ,неуједају.Они имају својије белаја.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Директ

03.08.2021 18:46

Нико од Руса није очекивао да ће бомбардовање трајати 3 мјесеца. Чак нису очекивали ни да ће бити бомбардовања, с обзиром да су Руси Американце "затворили" у УН, по питању легалног дјеловања, тако да Русија је урадила оно што је могла.

Name

Ре

03.08.2021 15:40

Војни будзет УСА око 20ак пута веци од будзета Русије и они несто прицају...цак и глобална политика је трагикомицна.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Директ

03.08.2021 18:52

Није све у годишњем буџету, има нешто и у војном арсеналу, као и чињеници да Америка има пуно непријатеља по свијету, пошто већина свијета није у НАТО-у, док Руси се наоружавају само због Америке, мада додуше и због других НАТО земаља, али понајвише због Америке, пошто остало је све, за Русију, ситна боранија. :)))

Name

yоки

03.08.2021 15:42

Русима балкан слузи само за поткусуривање са западом

ОДГОВОРИТЕ
Name

Директ

03.08.2021 18:54

Баш као и Западу, с обзиром да и даље над Балканом провејава, језик ултиматума, притисака, као и недавно, у случају БиХ, језик интервенције и наметања.

Name

Никола

03.08.2021 15:43

Бојим се васе подрске кад видим сирију разорену нас народ сваки дан сања о лијепом зивоту за своју дјецу која за бољим зивотом у русију а не код ових непгијатеља на западу неце ни у америку хвала вам на подрзци

ОДГОВОРИТЕ
Name

Босанац

03.08.2021 15:47

Нека они сви заводе реда код своје куце,само хускају и гледају своје интересе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Оливер

03.08.2021 15:47

Баш вас неко нешто пита кад нас подржавате што нисте ставили вето ви несмије те п од Америке само причате глупости

ОДГОВОРИТЕ
Name

Де.ка

03.08.2021 15:56

Овај руски амбасадор није у позицији амбасаде вец да води политику и да је у западним земљама овако изјавио добио бих моментални изгон ,срамотно тако једне велике и миррољубиве Русије кои подрзава криминал, лоповлук,простаклук у цијелол БиХ зиви у сваком граду само добро пар фамилија оно су сви сиромахи који тразе само мало хљеба,било би му бољ да се бави послом за сто је постављен.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Директ

04.08.2021 09:58

Русија не подржава криминал у БиХ, већ "легално изабрану власт", док нажалост, гласачи подржавају лопове, јер гласају за исте, па им послије цијели свијет крив. Поука, не гласај за оне, који те краду.

Name

Стојан

03.08.2021 15:57

Бог те мазо овде се Мује свадјају са Русијом а све под Српским именима!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Либератор

03.08.2021 16:43

Е нек' си им рекао Стојане!!!

Name

Варцер

03.08.2021 16:02

Руски БНП по становнику нешто изнад 11.500 долара, а Америке 65.000 по становнику. Русија увијек била и остала биједа! Покушава нешто уловити код западњака преко леђа БиХ грађана. Срамота брате, а поготово за оне који падају на њихову шупљу причу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ОТАН

03.08.2021 16:03

БИХ до октобра улази у НАТО и тиме се ставља тачка на руско упетљавање у БИХ, ћао генератори зла на Балкану, ћа реметилачки фактори, далеко вам кућа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Директ

03.08.2021 21:04

Као да се тако лако улази у НАТО.

Name

ре

04.08.2021 12:44

Радмановиц предао, Додик потписао да це БИХ уци у НАТО без референдума.

Name

Дјоко

03.08.2021 16:23

Запад не хаје што Срби и Руси не признају легитимитет новог Високог представника, него су му дали задатак да среди стање у несрећној БиХ, тако што ће, поред осталог, дисциплиновати непослушне лидере и странке, а све под изговором да крше Дејтонски споразума и угрожавају интегритет и суверенитет државе БиХ. Руси ће и у том случају вербално подржавати Србе, а Запад, прије свих Америка, радиће оно што су и наумили. То се, уосталом показало и у случају агресије НАТО алијансе на Србију 1999. године.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кики

03.08.2021 16:24

Која русија кад сви одосе за њемацку....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Директ

03.08.2021 21:06

Који сви, кад не иду сви у Њемачку.

Name

Рајко ВАСИЋ

03.08.2021 16:26

Знамо како сте заштитили Србе у Хрватској. Због ваше "заштите" знате како су Срби прошли.Сутра, у сриједу 5. августа, је дан подсјећања на руску заштиту Срба

ОДГОВОРИТЕ
Name

Директ

03.08.2021 21:08

Нису Руси криви за то што су Американци обучавали Хрвате да нападну Србе у РСК.

Name

Варцер

03.08.2021 16:31

Чини ми се да је и Русима откуцало у Босни, хвала Богу. Вријеме да се сви грађани БиХ окрену према земљама у које се могу угледати и од којих смо имали, имамо и у будућности ћемо имати користи - демократски уређеним, развијеним и богатим земљама.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Директ

03.08.2021 21:12

Није вријеме, већ одавно се окрећу, ка Аустрији, Њемачкој, Швајцарској итд.

Name

Јес.

03.08.2021 16:31

Давно ИЗОЛОВАНА

ОДГОВОРИТЕ
Name

Директ

03.08.2021 21:10

И опет боље функционише, него многе земље на свијету, а које немају никаквих санкција. :)))

Name

Не постоји

04.08.2021 09:30

Нацин да некоме уведwс санкције а да ниси и себи. Српдацину праве од себе са тим санкцијама. Русија је једина земља на свијету којој то апсолутно није никаква пријетња из безброј разлога. Нацин на који је устројена, њена политика посебно еконимска политика је вијековним искуством развила ефикасну заститу.....

Name

РУЈО!

03.08.2021 18:16

ПОКАЖИ ХРАБРОСТ,ПА СВОЈИМ ПРИМЕРОМ ,РЕЦИ ЈАВНО " ЈЕЛИ БИО,ИЛИ НИЈЕ!"

ОДГОВОРИТЕ
Name

Видис

04.08.2021 09:40

Због селективне правде као највеце неправде ти сам избјегавас јасно и гласно поставити питање.

Name

КМЕТ СИМАН

03.08.2021 19:08

Точно, ваздух се не може изоловати осим у челичне цилиндре под притиском

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боби

03.08.2021 20:19

И шта сад жели Русија?Да се испуне њени захтјеви и да то буде демократски.Па каква је онда разлика?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Велика разлика

04.08.2021 11:55

То је права демократија, увјерисмо се да западна није ни "д" од тога, само пуста лаз.

Name

Директ

04.08.2021 10:12

Шмит нема подршку Русије и Кине. Надам се да дотични је свјестан тога.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јојо

06.08.2021 15:01

Ко тебе ста пита?

ОДГОВОРИТЕ